Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Το Facebook

Σύσκεψη με τους εργαζομένους είχε προγραμματίσει για χθες το διοικητικό επιτελείο του Facebook με θέμα τις πρακτικές προσωπικών δεδομένων που εφαρμόζει ο μεγαλύτερος ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης που απαριθμεί 400 εκατ. χρήστες.

Το Facebook είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να προβεί σε ανακοινώσεις για τις τροποποιήσεις που ενδεχομένως αποφασιστούν στη διάρκεια της συνάντησης όσον αφορά στην πολιτική προσωπικών δεδομένων, σύμφωνα πηγή του Reuters προσκείμενη στην εταιρεία.

Η πρωτοβουλία αυτή ελήφθη λίγες εβδομάδες μετά την ανακοίνωση μιας σειράς νέων δυνατοτήτων που σχεδιάζει να ενσωματώσει η εταιρεία στη διαδικτυακή της τοποθεσία. Μερικές από τις αλλαγές που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της δυνατότητας «instant personalization» (άμεση προσωποποίηση) προβλέπει την αποκάλυψη των στοιχείων που περιέχονται στο προσωπικό προφίλ των χρηστών στη μουσική διαδικτυακή τοποθεσία Pandora, καθώς και στο Yelp, έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση των φορέων υπεράσπισης προσωπικών δικαιωμάτων.

Την έντονη αντίθεσή τους με τις τροποποιήσεις που δρομολογεί το Facebook έχουν εκφράσει και ευρωπαϊκοί φορείς για την υπεράσπιση των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. «Είναι απαράδεκτο το ότι η εταιρεία έχει αλλάξει ριζικά τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης εις βάρος του χρήστη», αναφέρει σε επιστολή της η ένωση φορέων για τα προσωπικά δικαιώματα.