Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Φόρος τιμής στους 25.000 Μακεδόνες πεσόντες στη Μάχη της Πύδνας

Με πλήρη επισημότητα, για πρώτη φορά μετά από 2.178 χρόνια, η Κατερίνη τίμησε τους νεκρούς της μάχης της Πύδνας, στις 23 Ιουνίου 168 π.Χ, ανήμερα της μεγάλης σφαγής της Μακεδονικής φάλαγγας του τελευταίου βασιλιά της Μακεδονίας Περσέα από τις λεγεώνες του Ρωμαίου υπάτου Αιμίλιου Παύλου.
Την εκδήλωση ιστορικής μνήμης, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην κεντρική πλατεία της Κατερίνης,  διοργάνωσαν ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Κατερίνης και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Λιβαδιωτών και Κοκκινοπλιτών Κατερίνης, το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Γ. Ράπτη και η εταιρεία «ΠΑΙΔΕΙΑ» με έδρα τις Η.Π.Α
Ομιλητές ήταν ο τ. Υπουργός Στέλιος Παπαθεμελής, ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης και ο φιλόλογος- συγγραφέας Γιώργος Ράπτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τους αρχαίους Ρωμαίους και Έλληνες συγγραφείς (Ποσειδώνιο, Τίτο Λίβιο, Πλούταρχο κ. ά) η μάχη διεξήχθη αμέσως ανατολικά από τις όχθες του Λεύκου ποταμού (σημερινού Πέλεκα στις παρυφές της Κατερίνης), η μεγάλη σφαγή έγινε στα υψώματά της και μέχρι την   Παραλία και τον Κορινό και η καταδίωξη έφτασε την ίδια μέρα, μέχρι τα τείχη της ιστορικής Πύδνας.
πηγή: eptanews.gr
PIERIA-GR ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ...ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΚΙ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ! ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ. ΚΙ ΑΝ ΚΕΡΔΙΖΑΝ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΜΑΧΗ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ Έ ΤΟΤΕ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ! ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΞΑΚΟΥΣΤΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Η ΧΩΡΑ....