Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Ομιλία Κώστα Κουκοδήμου στο Συνέδριο της Ν.Δ.


Ομιλία του Υπεύθυνου Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αθλητισμού της Ν.Δ.
Κώστα Κουκοδήμου στο Συνέδριο της Ν.Δ.

Τους βασικούς άξονες του προγράμματ ος της Ν.Δ. για τον τομέα του Αθλητισμού παρουσίασε στη διάρκεια των εργασιών του 8ου Συνεδρίου της Ν.Δ. ο Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αθλητισμού της Ν.Δ. Κώστας Κουκοδήμος.
Ο κ. Κουκοδήμος αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του Τομέα για τον αθλητισμό και στο μοντέλο που προωθεί η Ν.Δ. που έχει ως κεντρικό άξονα την ανάπτυξη των υποδομών, το μαζικό αθλητισμό, την αναδιοργάνωση των Ομοσπονδιών, την αξιοποίηση των Ολυμπιακων ακινήτων αλλά και τις δράσεις που αφορούν τον επαγγελματικό αθλητισμό, με έμφαση στην αναβάθμιση των ερασιτεχνικών ομάδων, ενώ άσκησε κριτική στο ΠΑΣΟΚ για την υποβάθμιση του ρόλου του Αθλητισμού.  

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Κουκοδήμος ανέφερε: «Στέλνουμε σήμερα από εδώ στην κοινωνία το μήνυμα της παράταξης που ατενίζει με σιγουριά και αυτοπεποίθηση το μέλλον, αντλώντας δύναμη από την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Αποδεικνύουμε  ότι η Νέα Δημοκρατία είναι κόμμα σύγχρονο, ανοικτό, δημοκρατικό. Με αρχές και αξίες. Θέσεις, κατεύθυνση και προγραμματικό πλαίσιο λειτουργίας. Καταγράφουμε νέες ιδέες και πρωτοποριακές προτάσεις που θα αποτελέσουν την πυξίδα μας.  Ακούμε τον πολίτη, μιλάμε μαζί του, ανοίγουμε τους ορίζοντες και ζητούμε την εμπιστοσύνη του στη νέα αυτή αρχή που κάνουμε με πρωτεργάτη τον πρόεδρό μας, Αντώνη Σαμαρά.  Δεν κρυβόμαστε, δεν φοβόμαστε, τολμάμε. Μετατρέπουμε την εμπειρία και τα λάθη μας σε «εφόδια». Υπερασπιζόμαστε το έργο μας, την ιστορία της παράταξής μας, την σπουδαία της προσφορά. Δεν διεκδικούμε το αλάθητο αλλά δεν επιτρέπουμε τη διαστρέβλωση».
Περνώντας στην ανάλυση του προγράμματος ο κ. Κουκοδήμος ανέφερε: «Από την εκπαίδευση και σε όλους τους βαθμούς αυτοδιοίκησης, μέχρι τον φορέα διοίκησης του αθλητισμού, οι πολιτικές μας θα πρέπει να στηριχθούν στην αναγκαιότητα ενός νέου ενιαίου αθλητικού μοντέλου που σαν στόχο του θα έχει τον αθλητισμό ως μέσο παιδείας, αναψυχής και πολιτιστικής εξύψωσης.  Η επίτευξη όμως αυτού του εγχειρήματος προϋποθέτει εννέα κεντρικούς άξονες γύρω από τους οποίους σχεδιάζεται η πολιτική μας.
Πρώτον,
τη γενναιόδωρη επένδυση από τη πλευρά του κράτους σε στελεχιακό εξειδικευμένο προσωπικό
Δεύτερον, καινούριες αθλητικές εγκαταστάσεις και ουσιαστική αξιοποίηση των ήδη υπαρχόντων (με σεβασμό στα άτομα με αναπηρίες) και το περιβάλλον
Τρίτον, την οργάνωση ή ανασυγκρότηση της λειτουργίας των σχολικών μονάδων και αναμόρφωση των σχολικών προγραμμάτων σπουδών φυσικής αγωγής.
Τέταρτον, την κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών για επένδυση στον αθλητισμό.
Πέμπτον, την ενίσχυση προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού και προγραμμάτων Δια Βίου Άθλησης (ΑμΕΑ-Αθλητισμός και Γυναίκα- Αθλητισμός και Γ’ Ηλικία)
Εκτον, τον εκσυγχρονισμό-αναδιοργάνωση Ομοσπονδιών και Ερασιτεχνικών Σωματείων με έμφαση στις αθλητικές υποδομές
Εβδομον, την αναβάθμιση του Επαγγελματικού αθλητισμού 
Ογδοον, την ενίσχυση του Ολυμπισμού
Ενατον, τις θεσμικές παρεμβάσεις εκείνες που θα προστατεύσουν και θα ενισχύσουν το αθλητικό πνεύμα».

Αναφερόμενος στην δράση του τομέα και της ΟΚΕ Αθλητισμού ο βουλευτής Πιερίας τόνισε: «Η Ν.Δ. και ειδικότερα ο Τομέας Αθλητισμού, όλο αυτό το διάστημα, εκτός του να παρακολουθεί και να ασκεί κριτική όπου αποφασίζει πως αυτό είναι απαραίτητο, καταρτίζει το πρόγραμμα της παράταξης στον ευαίσθητο τομέα του Αθλητισμού, ξεκινώντας κυριολεκτικά από τη βάση.
Κάνει διάλογο με ομοσπονδίες και αθλητικά σωματεία, εκμεταλλεύεται τις γνώσεις και την εμπειρία του έμψυχου δυναμικού, των αθλητών μας, συνεργάζεται με επιστημονικούς φορείς, καταρτίζει ομάδες εργασίας για την επεξεργασία και κατάθεση προτάσεων που θα απαντούν στα σύγχρονα προβλήματα του αθλητισμού.
Η ΟΚΕ Αθλητισμού που αποτελείται από ειδικούς  του αθλητισμού, από ανθρώπους που αγαπούν και επί σειρά ετών στηρίζουν και υπηρετούν τον αθλητισμό στη χώρα μας, σχεδιάζει, διαβουλεύεται, προτείνει».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Κουκοδήμος τόνισε: «Δεν θα ήθελα να σας κουράσω με γενικές ή ειδικές αναφορές, λεπτομέρειες και παραμέτρους που όλοι γνωρίζετε. 
Αυτό που θέλω να καταθέσω σήμερα, είναι η πικρία μου αφενός ως αθλητή και αφετέρου ως πολιτικού για την μεταχείριση της σημερινής κυβέρνησης στον Αθλητισμό σε όλα τα επίπεδα.
Τι είδαμε μέχρι σήμερα; Κατάργηση του υφυπουργείου Αθλητισμού, περικοπές επιχορηγήσεων, διακοπή χρηματοδότησης αθλητικών έργων, μεγάλων διοργανώσεων όπως οι Μεσογειακοί Αγώνες.  Ανύπαρκτη πολιτική, ημίμετρα για τη βία στα γήπεδα, μεταβίβαση ευθυνών, γενικότητες και αοριστολογίες στα μείζονα προβλήματα του αθλητισμού.  Και εγώ απλά σας θυμίζω:  Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010 –Οι Έλληνες πανηγυρίζουν περήφανοι σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Σε μια στιγμή που το χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ, ζώντας μέσα στην μουντή και γκρίζα καθημερινότητα, με την οικονομική κρίση να μας γονατίζει, ο αθλητισμός μας κάνει περήφανους.  Τα παιδιά μας κατακλύζουν τα γήπεδα με μια μπάλα στα πόδια. Και σας ρωτώ.  Θα αφήσουμε ακόμη μια ευκαιρία να πάει χαμένη;
Χτίζουμε το μέλλον της πατρίδας μας, χτίζουμε το μέλλον των παιδιών μας.
Τα υλικά που χρησιμοποιούμε πρέπει να είναι στέρεα. Έχουμε προτάσεις, έχουμε λύσεις, έχουμε θέσεις.  Μπορούμε να τα καταφέρουμε.  Όλοι μαζί».