Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Απάντηση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε ερώτηση του βουλευτή Πιερίας Κ. Κουκοδήμου

 σχετικά με τις διευκολύνσεις των επιχειρήσεων λόγω του κλεισίματος των Τεμπών

Στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τις ρυθμίσεις οφειλών στο Δημόσιο και Ασφαλιστικούς Οργανισμούς της χώρας, παραπέμπουν οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Πιερίας Κ. Κουκοδήμος που αφορούσε τις ζημίες που υπέστησαν οι επαγγελματίες της περιοχής των Τεμπών από το κλείσιμο της εθνικής οδού.
Με αφορμή το περιεχόμενο των απαντήσεων ο κ. Κουκοδήμος έκανε την εξής δήλωση: «Είτε δεν το γνωρίζουν είτε θέλουν να το ξεχάσουν, ότι η εθνική οδός έμεινε επί 6 μήνες κλειστή και οι επαγγελματίες της περιοχής των Τεμπών, δεν είχαν να αντιμετωπίσουν μόνον την οικονομική κρίση που έπληττε ούτως ή άλλως όλη τη χώρα αλλά και έναν επιπλέον αστάθμητο παράγοντα.

Οι απαντήσεις των αρμόδιων υπουργών, έρχονται σε αντιδιαστολή με τις διαβεβαιώσεις τους προ μηνών, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ότι θα παρθούν ειδικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων των Τεμπών και μέτρα διευκόλυνσης. Αν δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν ότι οι επιχειρήσεις της Πιερίας και της ευρύτερης περιοχής των Τεμπών υπέστησαν ένα σοβαρότατο πλήγμα, τότε δεν θα κατανοήσουν ποτέ και τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι Έλληνες πολίτες με την πολιτική της κυβέρνησης τους. Σε ο,τι αφορά τις ρυθμίσεις οφειλών στο δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, αυτές είναι σε ισχύ για όλη την Ελλάδα και για όλους τους επαγγελματίες-ασφαλισμένους. Δεν πρόκειται για μέτρο στήριξης ή διευκόλυνσης των επαγγελματιών των Τεμπών».



Το υπουργείο Οικονομικών

Σε απάντηση της με αρ. πρωτ. 9418/28.4.2010 ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κ.Κουκοδήμος και μας διαβίβασε με το αρ.πρωτ. 907/13.5.2010 το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σχετικά με το ανωτέρω θέμα, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 13-21 ν.2648/98 (ΦΕΚ 238Α), όπως ισχύουν, παρέχεται η δυνατότητα στους οικονομικά αδύναμους οφειλέτες του Δημοσίου, να ζητήσουν με αίτησή τους προς την αρμόδια ΔΟΥ διευκόλυνση τμηματικής καταβολής των οφειλών τους (μέχρι τρεις για την ίδια οφειλή), και με την προϋπόθεση ότι αυτές έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, η οποία μπορεί να χορηγηθεί σε μηνιαίες δόσεις, ύστερα από έκδοση απόφασης του αρμοδίου οργάνου. Η σχετική αίτηση υποβάλλεται στην αρμόδια ΔΟΥ όπου είναι βεβαιωμένες οι οφειλές.

Η συνέπεια στην πρώτη διευκόλυνση έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της προσαύξησης εκπρόθεσμης καταβολής που αναλογεί στις οφειλές από την ημέρα της χορήγησης της διευκόλυνσης και εντεύθεν κατά 30%.

Αν για οποιοδήποτε λόγο προκύψει απώλεια της πρώτης διευκόλυνσης υπάρχει δυνατότητα παροχής δυο ακόμη διευκολύνσεων.

Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα επανεξέτασης αιτήματος, κατά τη διάρκεια της πρώτης διευκόλυνσης από αρμόδια Επιτροπή του ιδίου νόμου (ανάλογα με το ύψος της βασικής οφειλής), ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων, στην περίπτωση κατά την οποία υπάρχει περαιτέρω αδυναμία καταβολής, στα πλαίσια της διευκόλυνσης που χορηγήθηκε.

Σε κάθε περίπτωση, η σχετική αίτηση πρέπει να υποβληθεί στην αρμόδια ΔΟΥ, όπου είναι βεβαιωμένες οι οφειλές.

Επιπλέον, με τις διατάξεις του άρθρου 66 του Ν.3842/2010 (ΦΕΚ 58Α’ /23.4.2010), ΠΟΛ 1047, παρέχεται η δυνατότητα στους οφειλέτες βεβαιωμένων, στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες και ληξιπρόθεσμων χρεών, μέχρι 31.12.2009 σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.δ. 356/74, να τα εξοφλήσουν εφάπαξ με απαλλαγή ποσοστού 80% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής που τα επιβαρύνουν.

Σημειώνεται ότι, στην περίπτωση της εφάπαξ καταβολής τουλάχιστον του 50% των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών (σύνολο μεμονωμένης εγγραφής η εγγραφών) παρέχεται απαλλαγή ποσοστού 60% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν. Απαραίτητη προϋπόθεση η υποβολή αίτησης και η ταυτόχρονη καταβολή έως τις 31 Μαΐου 2010, προθεσμία που ήδη παρατείνεται έως 30/6.

Ο Υπουργός Οικονομικών

Γ. Παπακωνσταντίνου