Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

MAKEDONIA TOΥ ΒΑΡΔΑΡΗ....

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΟΥ ΒΑΡΔΑΡΗ" ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ;;;

Κοντά σε συμφωνία στο όνομα «Μακεδονία του Βαρδάρη» βρίσκονται Ελλάδα και Σκόπια, υπό την πιεστική παρέμβαση Αμερικανών και Ευρωπαίων. Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να έχει επιτευχθεί λύση στο θέμα της ονομασίας της...


ΠΓΔΜ, έπειτα από έναν μαραθώνιο διαβουλεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια, και με πρωταγωνιστές τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Φαίνεται ότι για πρώτη φορά οι Σκοπιανοί προσέρχονται με διάθεση για εξεύρεση λύσης και γι' αυτό οι συζητήσεις που γίνονται σε πολλά επίπεδα, δείχνουν να υπάρχει φως στο τούνελ. Οι διαπραγματεύσεις γίνονται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, και το όνομα που φαίνεται να επικρατεί είναι «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη». Το όνομα αυτό δείχνει να ικανοποιεί την ελληνική πλευρά, που ζητά να υπάρχει γεωγραφικός προσδιορισμός στην ονομασία. Έτσι, φαίνεται να ικανοποιείται η ελληνική «κόκκινη γραμμή», ενώ για τους Σκοπιανούς ο όρος δεν είναι άγνωστος, αφού έχει χρησιμοποιηθεί για να διαχωρίζονται από την «Μακεδονία του Αιγαίου», όπως ονομάζουν την ελληνική Μακεδονία, και εκτιμάται ότι είναι ένας όρος για τον οποίο δεν θα έχουν μεγάλες αντιδράσεις.

Εκτιμάται δε ότι οι διεθνείς δυνάμεις είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν τον όρο αυτό, και αν υπογραφεί τελικά συμφωνία για αυτό το όνομα, τότε το «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη» θα είναι η ονομασία που θα χρησιμοποιείται από τη διεθνή κοινότητα και θα αναγράφεται στα διαβατήρια των Σκοπιανών.
FIMOTRO