Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΟ ...ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ

Προετοιμασία έκθεσης για τον Αλέξανδρο
Με τίτλο: «Αλέξανδρος ο Μέγας-ιστορία-αρχαιολογία-μύθος»


Στο τελευταίο στάδιο προετοιμασίας βρίσκεται έκθεση με τίτλο «Αλέξανδρος ο Μέγας-ιστορία-αρχαιολογία-μύθος», που θα γίνει στο Αλεξάνδρειο ίδρυμα.
Όπως δήλωσε ο νομάρχης κ. Παπαστεργίου, γίνεται μια προσπάθεια να δοθεί ψυχή στο κτίριο υλοποιώντας μια ιδέα και με τη συμβολή του καθηγητή κ. Παντερμανλή. «Η έκθεση συμπίπτει με τους στόχους του ιδρύματος και είναι σε συνέχεια της «Αλεξανδρειάδας», να δώσουμε στα παιδιά αλλά και στους μεγάλους να γνωρίσουν τη κατάσταση των μνημείων μας αλλά κυρίως να αναδείξουμε τη μεγάλη πολιτιστική εκστρατεία του Αλεξάνδρου», ανέφερε ο κ. νομάρχης.
Και συμπλήρωσε: «Εμείς θα συνεχίσουμε και αυτή είναι μια από τις δράσεις που έχουμε σχεδιάσει. Θέλουμε να ανοίξουμε τις πύλες του ιδρύματος για να αναδείξουμε τη μεγάλη πολιτιστική εκστρατεία του Αλέξανδρου και να κάνουμε γνωστή την ιστορία.
Δεν χρειάζεται να απαντούμε σε όλους εκείνους που παραποιούν την ιστορία. Αρκεί να αναδείξουμε την πραγματική ιστορία. Στις 26 Ιουνίου πιθανόν θα γίνουν τα εγκαίνια και από εκεί και πέρα θα είναι ανοιχτή συνέχεια μέχρι και ενάμισι χρόνο».
Κλείνοντας τις δηλώσεις του ευχαρίστησε το δήμαρχο κ. Σάκη Τσιφοδήμο και το Δήμο Λιτοχώρου, που είναι συνδιοργανωτής μαζί με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τους φίλους του Αλεξάνδρειου ιδρύματος. Επίσης ευχαρίστησε το γραμματέα του ιδρύματος, Μπάμπη Ζαπουνίδη, καθώς και τη διευθύντρια της πιερικής αναπτυξιακής κ. Μπέτυ Παρτσαλίδου, όπως επίσης και τον καθηγητή κ. Παντερμαλή.
Από την πλευρά του ο κ. Παντερμαλής ανέφερε στις δικές του δηλώσεις: «Όπως ήταν φυσικό, μου ζητήθηκε να προσφέρω τις καλές μου υπηρεσίες για να μπορέσει να στηθεί αυτή η έκθεση και συνεργάστηκα με το διοικητικό συμβούλιο, το νομάρχη που είναι και πρόεδρος του ιδρύματος, τη Μπέτυ Παρτσαλίδου και άλλους».
Σημείωσε ότι το νόημα της έκθεσης είναι ότι βλέποντας την έκθεση συνειδητοποιεί κανείς τους αρχαιολογικούς χώρους, οι οποίοι αποκαλύπτουν το πρόσωπο της αρχαίας Μακεδονίας. Στη συνέχεια βλέπει κανείς ένα μεγάλο χάρτη, ο οποίος δείχνει την πορεία του Αλεξάνδρου και ολόκληρο τον γνωστό τότε αρχαίο κόσμο. Ακολουθούν οι ελληνιστικοί ηγεμόνες και κλείνει αυτός ο περίπατος μέσα από την ιστορία της Μακεδονίας, με τη βυζαντινή περίοδο, όπου υπήρχε ο μύθος του Αλεξάνδρου.
Ο κ. καθηγητής υπογράμμισε ότι ο Αλέξανδρος ήταν πια όχι μόνο ιστορία αλλά και θρύλος και από ένα χειρόγραφο το οποίο είναι το σημαντικότερο της σειράς για τον Αλέξανδρο, που αναφέρεται ως «χειρόγραφο της Βενετίας», υπάρχουν απεικονίσεις όπου μπορεί κανείς να δει ότι συνεχίζει ο Αλέξανδρος, ως μύθος, ως παράδειγμα και ως ιστορία να επιβιώνει στη βυζαντινή αυτοκρατορία.
«Θα άξιζε τον κόπο κάποια στιγμή να ψάξει κανείς και να παρουσιάσει στο Αλεξάνδρειο και την επιβίωση του Αλεξάνδρου στη Δύση, διότι ο Αλέξανδρος υπήρξε το πρότυπο για τους περισσότερους ηγεμόνες από τα ρωμαϊκά χρόνια έως τα νεότερα. Και μόνο τη γεύση που παίρνει κανείς περιδιαβαίνοντας την έκθεση, δίνει την εντύπωση και τη σωστή διάσταση για την προσφορά του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην ιστορία», δήλωσε χαρακτηριστικά.