Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Κώστα Σπρίντζιου "Θεσσαλικός Μεσαίων

Από το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών του Γ. Ράπτη




Το νέο βιβλίο του συντοπίτη μας κ. Κώστα Σπρίντζιου "Θεσσαλικός Μεσαίων" παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών του κ. Γιώργου Ράπτη. Πρόκειται για ένα βιβλίο με ποικίλα μηνύματα και όπως επισημάνθηκε, έργο "κιβωτό της λαϊκής μας γλώσσας".
Η εκδήλωση έγινε στην αίθουσα της Αστικής Σχολής Κατερίνης (πρώην Α' δημοτικό σχολείο), και το βιβλίο παρουσίασαν, οι Χρίστος Τσολάκης, Σωκράτης Δεληβογιατζής και Γιώργος Ράπτης.



ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Πρόκειται για ένα βιβλίο που κάνει βαθιά τομή στις κοινωνικές δομές της χώρα μας πριν από δύο αιώνες με πλείστα μηνύματα για τους σημερινούς χαλεπούς καιρούς της άκρατης ελευθερίας και της απελευθέρωσης των πάντων.
Τύποι αγνοί, εκείνης της εποχής, προσηλωμένοι σε ήθη και έθιμα αυστηρότατα, κρατούν τα ηνία στην οικογένεια, στο σχολείο, στην κοινωνία, παρά το γεγονός ότι έχει ωριμάσει η ανάγκη για εκσυγχρονισμό.
Σήμερα αυτοί οι ανθρώπινοι χαρακτήρες έχουν εξαφανισθεί μέσα στο ανελέητο κυνήγι του χρήματος, που έχει υποκαταστήσει κάθε άλλη επιδίωξη στους κώδικες ηθικής συμπεριφοράς των ανθρώπων.
Αυτά τα δίπολα, μέσα στην ταραγμένη οικονομικοκοινωνική κατάσταση των ημερών μας, είναι που κάνει το βιβλίο ευανάγνωστο, μαζί με πολλά σοβαρά και ευτράπελα που διαδραματίζονται σε μια οικογένεια στην Κρανιά Ολύμπου, σμικρογραφία όλων των οικογενειών της ελληνικής υπαίθρου του 19ου αιώνα.