Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΠΑΠΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, όλες οι κυβερνήσεις, διαχρονικά, όταν είναι αντιπολίτευση και τους ρωτάει κανείς, από πού θα βρείτε τα λεφτά, το πρώτο που λένε, είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής. Εν τούτοις, τα έσοδα, όπως και εσείς γνωρίζετε, υστερούν. Είστε ικανοποιημένοι από τη μέχρι τώρα απόδοση, στον τομέα αυτό εννοώ;


ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, υπάρχει αύξηση των εσόδων κατά 8% από το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και φυσικά, υπάρχει και μια προοπτική την οποία δημιουργούμε, γνωρίζοντας μάλιστα και το κλίμα το οποίο υπάρχει στην αγορά. Σε εκείνο, όμως, που θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη βαρύτητα, είναι το να δημιουργήσουμε εκείνους τους θεσμούς και εκείνο το περιβάλλον, έτσι ώστε να καταλαμβάνεται η φορολογητέα ύλη, να διερευνάται και να αποδίδονται οι φόροι, όπως και όποτε πρέπει να αποδοθούν. Και το λέω αυτό συγκεκριμένα, γιατί όλα τα εργαλεία που είχε στο χέρι το κράτος, σε προηγούμενα χρονικά διαστήματα -και αναφέρομαι κατά πολύ περισσότερο στην προηγούμενη κυβέρνηση- ήταν ανενεργά. Είχαν σταματήσει να λειτουργούν οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί. Υπήρχε ένα κλίμα ασυδοσίας, έτσι ώστε ο πολίτης και να μη δηλώνει τα φορολογικά του εισοδήματα, αλλά και να μην ελέγχεται. Και γι` αυτό ακριβώς το λόγο φθάσαμε μέχρι εδώ. Ένας από τους λόγους, είναι αυτός.
Εμείς δημιουργούμε μηχανισμούς που ελέγχουν τα εισοδήματα, που να εισπράττουν τα εισοδήματα τα οποία διερευνώνται πριν. Και ένα πολύ σημαντικό, επί τη ευκαιρία να σας αναφέρω, είναι και το έργο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, που αποτελεί μια αστείρευτη πηγή πληροφοριών και το πιο σημαντικό εργαλείο, ειδικά για τις διασταυρώσεις. Όλα αυτά γίνονται εφόσον υπάρχει η βούληση και σε αυτή την κυβέρνηση υπάρχει η βούληση.