Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

39ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ

Και γαλλικό χρώμα στο φεστιβάλ Ολύμπου
* Τιμώμενη χώρα θα είναι φέτος η Γαλλία και θα παρουσιαστεί γαλλικό θέατρο, μουσική, έκθεση γαλλικού βιβλίου
* Σε παγκόσμια πρεμιέρα θα παρουσιαστεί έκθεση με γκραβούρες του μουσείου Λούβρου από τις κατακτήσεις του Μ.Αλεξάνδρου, στις 17/7
* Το Σάββατο 7/8 θα πραγματοποιηθεί μοναδική στην Ελλάδα συναυλία με τον διεθνούς φήμης Έλληνα καλλιτέχνη, Ντέμη Ρούσσο

Τις πύλες του ανοίγει το ερχόμενο Σάββατο 3 Ιουλίου το 39ο φεστιβάλ Ολύμπου, το πρόγραμμα του οποίου παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έγινε στο κέντρο μεσογειακών ψηφιδωτών στο Δίον.
Η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει στις 17 Ιουλίου με τον «Αρχοντοχωριάτη» του Μολιέρου και με την έκθεση από γκραβούρες του μουσείου του Λούβρου και με θεματολογία από τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Η Λοκαντιέρα
Η πρώτη παράσταση, η οποία θα γίνει στο αρχαίο θέατρο του Δίου, είναι η «Λοκαντιέρα» του Κάρλο Γκολντόνι. Η Απόδοση-σκηνοθεσία είναι του Θέμη Μουμουλίδη, το σκηνικό και τα κοστούμια είναι του Γιώργου Πάτσα, η μουσική είναι του Θοδωρή Οικονόμου, η κινησιολογική επεξεργασία και η χορογραφία είναι της Ελενας Γεροδήμου και οι φωτισμοί είναι του Νίκου Σωτηρόπουλου.
Παίζουν οι ηθοποιοί Ρένια Λουϊζίδου, Κώστας Κόκλας, Αλέξανδρος Μπουρδούμης,Τάσος Γιαννόπουλος, Μαριάνθη Φωτάκη , Άγγελος Μπούρας, Άντεια Ολυμπίου και Αντώνης Δημητροκάλης.
Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες και διασημότερες κωμωδίες της Ευρωπαϊκής Αναγέννησης. Μια κωμωδία με δαιμόνια πλοκή και διαρκείς ανατροπές, που φτάνουν συχνά στα όρια της σκηνικής υπερβολής.
Η συνέντευξη τύπου
Στο φετινό πρόγραμμα και στους στόχους του αναφέρθηκαν ο πρόεδρος του φεστιβάλ Ιάκωβος Τασχουνίδης, ο δήμαρχος Δίου Γρηγόρης Παπαχρήστος, ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης και ο Νίκος Πασχαλούδης. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Κλέαρχος Γώττας, παλαιό στέλεχος του φεστιβάλ Ολύμπου.
Ο κ. Πασχαλούδης ανέφερε ότι στο φετινό πρόγραμμα, που γίνεται εν μέσω οικονομικής κρίσης, δεν υπάρχουν παραστάσεις με δράματα αλλά παραστάσεις με κωμωδίες.
Ο κ. Τασχουνίδης μίλησε για την πορεία του φεστιβάλ, για τις φετινές παραστάσεις και αναφέρθηκε στη συνεργασία της Γαλλίας με την Ελλάδα και την Πιερία, στο πλαίσιο του φεστιβάλ.
Από την πλευρά του ο κ. Παπαχρήστος ανακοίνωσε ότι στο 39ο φεστιβάλ υπάρχουν και ορισμένες καινοτομίες, όπως η καθιέρωση εκδήλωσης με τιμώμενη κάποια χώρα.
Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι φέτος τιμώμενη χώρα θα είναι η Γαλλία, με την οποία η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός έχουν τις καλύτερες σχέσεις ενώ και στην πρόσφατη περιπέτεια που είχε η χώρα, όταν αναζητούσε διέξοδο ως προς τις δανειακές τις ανάγκες, η Γαλλία ήταν εκείνη που πρώτη πρόστρεξε στο πλευρό των Ελλήνων και προσέφερε τη στήριξή της.
Και πρόσθεσε: «Μαζί με το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ θα παρουσιαστεί γαλλικό θέατρο, γαλλική μουσική, έκθεση γαλλικού βιβλίου ενώ σε παγκόσμια πρεμιέρα θα παρουσιαστεί έκθεση με γκραβούρες από το μουσείο του Λούβρου και με θεματολογία από τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου».
Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Πιερίας και δήμαρχος Κατερίνης, Σάββας Χιονίδης, υποστήριξε ότι το φεστιβάλ Ολύμπου δεν είναι μόνο μια πολιτιστική υπόθεση της Πιερίας αλλά και μια υπόθεση της Μακεδονίας και της χώρας και τόνισε ότι υπάρχουν και εθνικοί λόγοι στην πορεία αυτού του θεσμού.
Εξέφρασε δε την ελπίδα το φεστιβάλ αυτό να γίνει το κυρίαρχο γεγονός της Βόρειας Ελλάδας και των Βαλκανίων.
Μετά την παρουσίαση του προγράμματος οι οργανωτές αναφέρθηκαν στις τιμές εισιτηρίων των εκδηλώσεων και υποστήριξαν ότι το εισιτήριο φέτος είναι σε τέτοια επίπεδα που να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις, δεδομένης μάλιστα και της οικονομικής κρίσης.
Ο κ. Πασχαλούδης μίλησε επίσης για σύνδεση του τουριστικού και του πολιτιστικού προϊόντος της Πιερίας, ανακοίνωσε ότι φέτος έγιναν περικοπές στις δαπάνες και συγκεκριμένα έγινε ορθολογική διαχείριση εξόδων και μείωση του προσωπικού.