Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Ομιλία του βουλευτή Γιάννη Αμοιρίδη



στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της ΟΣΕΠ


Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης των χωρών της ΟΣΕΠ (Οικονομική Συνεργασία του Ευξείνου Πόντου), συμμετείχε ο βουλευτής Πιερίας Γιάννης Αμοιρίδης.
Μαζί με άλλους έλληνες βουλευτές, εκπροσώπησε το Ελληνικό Κοινοβούλιο στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι και μίλησε στο Σερβικό Κοινοβούλιο για το ρόλο της Ο.Σ.Ε.Π. στην στήριξη των κοινοβουλίων των κρατών για την ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών. Στο περιθώριο της Συνέλευσης, ο κ. Αμοιρίδης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Σερβικού Κοινοβουλίου, καθώς και με τον Έλληνα πρέσβη στη Σερβική πρωτεύουσα.

Τα κράτη θα πρέπει να αναγνωρίσουν τη συλλογική τους ευθύνη να προστατεύσουν τις αρχές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ισότητας, υποστήριξε ο βουλευτής Πιερίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εργαστούν τα Κοινοβούλια για τη δημοκρατία η οποία θα βασίζεται στην ελεύθερα εκφρασμένη βούληση του λαού μέσα από ελεύθερες και αδιάβλητες εκλογές για να επιλέξουν τα δικά τους πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά συστήματα. «Αυτός είναι ο τρόπος για να επιβεβαιωθεί η καθολική ανάγκη για την προώθηση και την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Αμοιρίδης τόνισε ότι τα Κράτη και οι πολυμερείς οργανισμοί, οφείλουν να συνεχίσουν να παρέχουν πρακτική υποστήριξη στην ενίσχυση των πολιτικών δομών όπως τα κοινοβούλια και τις επιτροπές τους, τις τοπικές κυβερνήσεις και τα πολιτικά κόμματα, με σκοπό την ενίσχυση των κοινοβουλευτικών θεσμών και την εφαρμογή μιας στρατηγικής συνεργασίας στο πλαίσιο των αντίστοιχων αναπτυξιακών τους προγραμμάτων. «Μόνο έτσι, τα Κράτη θα ενθαρρυνθούν για να επικυρώσουν και να εφαρμόσουν τις διεθνείς πράξεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ευρύτερη δυνατή έννοια του όρου τους, οι οποίες αποτελούν τη βάση της δημοκρατίας», είπε.
Αναφερόμενος στην Κοινοβουλευτική συνέλευση της ΟΣΕΠ, τόνισε το σημαντικό ρόλο της στη συμβολή και ενίσχυση της δημοκρατίας μεταξύ των χωρών-μελών της, καθώς και την αναγκαιότητα  για τη δημιουργία μιας διεθνούς και περιφερειακής στρατηγικής για την ανθρώπινη ανάπτυξη, που να επικεντρώνει στην επίτευξη «βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης» και στην καταπολέμηση της φτώχειας.
«Τα Κοινοβούλια θα πρέπει να παροτρύνουν τις κυβερνήσεις τους να λάβουν μέτρα ώστε να εδραιώσουν πιο ισότιμες διαδικασίες, στις οποίες θα μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι πολίτες σε κάθε χώρα», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι και τα Κοινοβούλια των Κρατών θα πρέπει από την πλευρά τους, να θεσπίσουν μέτρα που να δυναμώνουν τα άτομα και να προωθούν την ευημερία και την ανάπτυξή τους.