Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΟΜΟΦΩΝΑ η εφαρμογή του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης.



Ομόφωνα ψηφίστηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνης η εφαρμογή του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα λειτουργεί με χρήση κινητού τηλεφώνου και συγκεκριμένα μηνυμάτων SMS, το οποίο ονομάζεται mobiPARK. Το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης σχεδίασε και εφαρμόζει σε άλλους δήμους όπως στο δήμο Τρικάλων, το Εργαστήριο Κινητών Ραδιοεπικοινωνιών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε από τον Διευθυντή του Εργαστηρίου καθηγητή κ. Φ. Κωνσταντίνου ο οποίος αναφερόμενος στην εφαρμογή του προγράμματος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι δεν πρόκειται να επιβαρύνει οικονομικά το δήμο Κατερίνης καθώς το Πανεπιστήμιο αναλαμβάνει τα έξοδα εγκατάστασης. Για την αποπληρωμή των εξόδων που θα γίνουν θα κρατά ένα μέρος των εσόδων, ενώ το σύστημα θα παρακολουθείται συνεχώς με στατιστικά στοιχεία που θα παρουσιάζονται ανά μήνα.
ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ
Σύμφωνα με την λειτουργία του συστήματος mobiPARK, όπως εξήγησε ο καθηγητής οι πολίτες θα χρησιμοποιούν τη συσκευή του κινητού τους τηλεφώνου για να σταθμεύσουν. Θα προμηθεύονται κάρτα στάθμευσης με κινητό τηλέφωνο, θα στέλνουν γραπτό μήνυμα σε ένα συγκεκριμένο αριθμό και αφού δώσουν τα στοιχεία τους θα παρκάρουν και το ποσό θα είναι 1 ευρώ την ώρα. Ακόμη θα υπάρχει ενημέρωση για το χρόνο στάθμευσης που απομένει, που μπορούν να βρουν ελεύθερη θέση για παργκινκγ, ενώ θα υπάρχει και έλεγχος της δημοτικής αστυνομίας σε περίπτωση παραβάσεων οι οποίοι θα κάνουν σεμινάρια υπό την ευθύνη του Πολυτεχνείου.
Στις θέσεις στάθμευσης που θα καθοριστούν σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θα υπάρχουν αισθητήρες, βυθισμένοι στην άσφαλτο, όπου μπορεί κανείς να σταθμεύσει με την προμήθεια "ξυστής" κάρτας.
Η λειτουργία του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης αναμένεται να ξεκινήσει σε πρώτη φάση με 300 θέσεις πάρκινγκ, ενώ όπως τονίστηκε για τους μόνιμους κατοίκους θα είναι δωρεάν και ειδικό καθεστώς θα υπάρχει για καταστήματα.
Μετά την παρουσίαση του προγράμματος ακολούθησαν ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων σε ότι αφορά λεπτομέρειες της εφαρμογής της ελεγχόμενης στάθμευσης.
ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ
Προ ημερήσιας διάταξης συζητηθήκαν η αγορά και τοποθέτηση κολονακίων σύνολο 2650 στη πόλη για την διευκόλυνση του κυκλοφοριακού. Όπως είπε ο δήμαρχος Κατερίνης κ. Σάββας Χιονίδης ο δήμος καταθέτει φάκελο στη διαχειριστική αρχή για την κατασκευή χώρου θεάτρου, μουσικής και τεχνών σε χώρο κοντά στα ΚΤΕΛ, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ο φάκελος θα εγκριθεί και θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.
ΠΗΓΗ: ΠΙΕΡΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ