Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ: 5.200.000 ΜΕ AIDS

Περίπου 5,2 εκατομμύρια οροθετικοί λάμβαναν θεραπεία κατά του ιού HIV στα τέλη του 2009, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα ο Οργανισμός Παγκόσμιας Υγείας (ΠΟΥ) στη Βιένη, στο πλαίσιο της 18ης διεθνούς διάσκεψης για το AIDS.




Στα τέλη του 2008, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι λάμβαναν θεραπεία. Το 2009, 1,2 εκατομμύριο άρχισαν να λαμβάνουν αντιικά φάρμακα, γεγονός που αυξάνει συνολικά τη χορήγηση της θεραπείας σε 5,2 εκατομμύρια ανθρώπους. "Είναι η πιο μεγάλη αύξηση μέσα σε μια χρονιά", είπε ο Χιρόκι Νακατάνι αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΥ για το AIDS.



Μια αντιική θεραπεία καθιστά τη λοίμωξη χρόνια νόσο. Μπορεί να κάνει τον ιό μη ανιχνεύσιμο αλλά ποτέ δεν τον καταστρέφει πλήρως, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν βρεθεί τρόποι για την αποβολή του από τον οργανισμό.



Οι νέες οδηγίες του ΠΟΥ για την καταπολέμηση της λοίμωξης από τον HIV και της νόσου του AIDS, συνιστούν την πρώιμη έναρξη της θεραπείας με τη χρήση λιγότερο τοξικών μορίων.



Στις τελευταίες οδηγίες του που χρονολογούνται στο 2006, ο ΠΟΥ πρότεινε τη θεραπεία των ασθενών όταν ο αριθμός τους των κυττάρων CD4, που ορίζουν το ανοσολογικό επίπεδο, είχε μειωθεί σε 200 ή λιγότερο ανά mm3 αίματος. Το φυσιολογικό ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ 1.000 και 1.500.



"Όλοι οι ενήλικες και οι έφηβοι, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων οροθετικών γυναικών, που παρουσιάζουν ένα επίπεδο του CD4 από 350 κύτταρα ανά mm3 αίματος, πρέπει να αρχίσουν μια αντιική θεραπεία είτε παρουσιάζουν κλινικά συμπτώματα είτε όχι", αναφέρει ο ΠΟΥ σε ένα κείμενο τουλάχιστον 150 σελίδων.



Ο ΠΟΥ είχε ήδη προτείνει τη σύσταση αυτή τον περασμένο Νοέμβριο, παραμονές της παγκόσμιας ημέρας για το AIDS.



Ο ΠΟΥ προτείνει επίσης ότι οι ασθενείς που παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα να αρχίσουν τη θεραπεία, ανεξάρτητα από τον αριθμό τους των κυττάρων CD4.



"Οι νέες συστάσεις μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τον αριθμό των προσώπων που μπορούν να λαμβάνουν μια θεραπεία και συνεπώς να αυξήσουν το κόστος", αποκαλύπτει ο ΠΟΥ που παραδέχεται ότι οι συστάσεις αυτές μπορεί ωστόσο να μην εφαρμοστούν άμεσα από όλες τις χώρες.



Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η χορήγηση θεραπευτικής αγωγής σε όλους τους ασθενείς που έχουν έναν αριθμό 350 κυττάρων CD4 ή λιγότερο αναμένεται "να αυξήσει τον αριθμό των ανθρώπων που υποβάλλονται σε θεραπεία κατά 49%", "να μειώσει τον αριθμό των θανάτων κατά 20% έως το 2015" και πιθανώς να περιορίσει τη μετάδοση του ιού, υπογραμμίζει ο ΠΟΥ.