Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Απάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Πολιτισμού σε ερώτηση του Κ.Κουκοδήμου για τα προβλήματα στην έκδοση βίζας




Απάντηση σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Πιερίας Κ.Κουκοδήμος σχετικά με τα προβλήματα που διαπιστώνονταν στην έκδοση βίζας έδωσαν ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Π.Γερουλάνος.



Ο υπουργός Εξωτερικών

Η διοίκηση του υπουργείου Εξωτερικών μεριμνά διαρκώς για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της κεντρικής και της εξωτερικής υπηρεσίας δηλ. των Διπλωματικών και Προξενικών Αρχών της Ελλάδος στην αλλοδαπή. Η εν λόγω μέριμνα περιλαμβάνει, ασφαλώς, και την επαρκή στελέχωση των διαφόρων μονάδων.

Με γνώμονα τα ανωτέρω και ικανοποιώντας σχετικά αιτήματα, αποσπάστηκαν για τους θερινούς μήνες διοικητικοί υπάλληλοι στα Γενικά Προξενεία Μόσχας και Μαριούπολης, καθώς επίσης στα Προξενικά Γραφεία της Πρεσβείας Κιέβου και του Γραφείου Συνδέσμου Πρίστινας, προκειμένου να διευκολυνθεί η επεξεργασία του αυξημένου αριθμού αιτήσεων για θεωρήσεις εισόδου τουριστών από τις αντίστοιχες χώρες.



Ο Υπουργός Εξωτερικών

Γιώργος Α.Παπανδρέου



Ο υπουργός Πολιτισμού

Σε απάντηση της με αριθμ. Πρωτοκόλλου 11721/16.6.2010 ερώτησης του βουλευτή κ. Κώστα Κουκοδήμου και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, σας γνωρίζουμε τα εξής: Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη μείωση της γραφειοκρατίας και του κόστους έκδοσης βίζας που απαιτείται για πολίτες χωρών εκτός Ε.Ε., λαμβανομένων πάντα υπόψη των δεσμευτικών όρων που υποχρεούται να τηρεί η χώρα μας, σύμφωνα με τη Συνθήκη Σένγκεν που έχει υπογράψει.

Ήδη από 23 Μαρτίου 2010 έχει εκδοθεί εγκύκλιος από την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών προς τις Διπλωματικές και έμμισθες Προξενικές Αρχές με την οποία εκδίδονται οδηγίες για την απλοποίηση των διαδικασιών θεώρησης εισόδου και τη διευκόλυνση των επισκεπτών από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, την Κίνα και τις Αραβικές χώρες. Μέχρι σήμερα έχει σημειωθεί αύξηση των θεωρήσεων εισόδου από τη Ρωσία που κυμαίνεται στο 25%. Η δε διαδικασία θεώρησης ολοκληρώνεται πλέον εντός 48 ωρών. Παράλληλα, ο Οργανισμός Τουρισμού υποβοηθά το έργο των διπλωματικών αρχών στις χώρες αυτές, διαθέτοντας προσωπικό για την ενίσχυση των κατά τόπους γραφείων και την ταχύτερη διεκπεραίωση των αιτημάτων θεώρησης εισόδου για τουριστικούς λόγους. Ήδη στη Μόσχα ο ΕΟΤ έχει ενισχύσει τις προξενικές αρχές με 15 εργαζόμενους.

Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης θεωρήσεων πολλαπλών εισόδων από τις χώρες αυτές. Οι θεωρήσεις αυτές έχουν διάρκεια έως και πέντε έτη. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, εξετάζει τη δυνατότητα περαιτέρω απλοποιήσεων των διαδικασιών, προκειμένου να ενισχύσει το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας, ειδικά σε ο,τι αφορά επισκέπτες από την Κίνα και τις Αραβικές χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, ότι τη ρυθμιστική αρμοδιότητα επί του θέματος έχει το συνερωτώμενο Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Υπουργός

Παύλος Γερουλάνος