Παρουσία πλήθους προσώπων, από το χώρο των τεχνών και της πολιτικής, έγινε η επίσημη έναρξη του 39ου Φεστιβάλ Ολύμπου, στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών στο Δίον, το βράδυ του Σαββάτου.
Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο Πρέσβης της Γαλλίας Κριστόφ Φαρνό, ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη Κριστιάν Τιμονιέ, ο Γενικός Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου στη Θεσσαλονίκη Ζυλιέν Κιαπώνε-Λουκέζι, ο Εκπρόσωπος του μουσείου Λούβρου και προϊστάμενος του τμήματος χαλκογραφιών Κριστέλ ΒΙλίν, ο Επίτιμος Πρόξενος της Γαλλίας στο Βόλο Ρολάν Φίσερ, η Επίτιμη Πρόξενος της Γαλλίας στα Γιάννενα Ελένη Αλεξάκη - Παγκρατίου και η Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου στη Λάρισα Χρύσα Βουλγαράκη. Παρόντες στα εγκαίνια της έκθεσης ήταν η Υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Θεοδώρα Τζάκρη, οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ Πιερίας Γιάννης Αμοιρίδης και Μαρία Μίχου, ο νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου και ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Θανάσης Νούλας.
Η ΕΚΘΕΣΗ
Η έκθεση με τίτλο "Το Λούβρο στην Ελλάδα", αποτελείται από χαρακτικά του Μουσείου του Λούβρου, γαλλικά βιβλία ελληνικού ενδιαφέροντος και αντιστρόφως ελληνικά βιβλία γαλλικού ενδιαφέροντος. Η έκθεση περιλαμβάνει πρωτότυπες γκραβούρες που στήθηκαν από την ιστορικό τέχνης Χρύσα Σκλιοπίδου σε συνεργασία με τον διευθυντή του τμήματος χαλκογραφίας και χαρακτικών του μουσείου του Λούβρου.
Πριν τα εγκαίνια και την έναρξη της έκθεσης, πραγματοποιήθηκαν οι καθιερωμένοι επίσημοι χαιρετισμοί.
Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΣΧΑΛΟΥΔΗΣ
"Οι διαχρονικές αξίες της δημοκρατίας, του ουμανισμού και του κοινού ευρωπαϊκού οράματος είναι οι συνδετικοί κρίκοι που ενώνουν με εξαιρετικούς δεσμούς φιλίας τον ελληνικό με το γαλλικό λαό ακόμη και σήμερα. η υλοποίηση του προγράμματος "Γαλλία τιμώμενη χώρα" στο 39ο Φεστιβάλ Ολύμπου, οφείλεται και σε δυο ακόμα παράγοντες. Καταρχήν στη διορατικότητα, την επιμέλεια και την συνεχή προσπάθεια του δημάρχου Δίου Γρηγόρη Παπαχρήστου να καλλιεργήσει σχέσεις συνεργασίας με τις γαλλικές διπλωματικές αρχές στην Ελλάδα, αλλά και μεγάλους τουριστικούς επιχειρηματίες. Οφείλεται επίσης στο μεγάλο ενδιαφέρον και αγάπη, για την Ελλάδα και το Δίον, της γαλλικής διπλωματικής αποστολής στην Ελλάδα".
Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ
Ο δήμαρχος Δίου, καλωσόρισε τους επίσημους και μη προσκεκλημένους του 39ου Φεστιβάλ Ολύμπου, στη γη των Μακεδόνων και των Θεών του Ολύμπου, κάνοντας αναφορά στην πλούσια ιστορική παρακαταθήκη της περιοχής και τους άρρηκτους δεσμούς του παρόντος με αυτή. Έπλεξε επίσης, το εγκώμιο του γαλλικού πολιτισμού και τη γέφυρα συνεργασίας που κτίζεται πάνω στους κίονες του αρχαίου μακεδονικού πολιτισμού κα ιδίως στο πρόσωπο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
"Έχουμε το προνόμιο να κατοικούμε σε μια πόλη με βαρύ πολιτισμικό και πολιτιστικό φορτίο, το οποίο ενισχύεται διαρκώς από την δύναμη, την έμπνευση, την ενεργητικότητα και την δημιουργία των ντόπιων ανθρώπων, αλλά ακόμη και των ξένων που εμπνέονται από την λαμπρή της ιστορία.
Κατοικούμε σε έναν τόπο όπου η τέχνη δεν αποτελεί μεμονωμένο δικαίωμα των δημιουργών, αλλά αξιώνει την πραγματική αποστολή της όταν γίνεται πνευματική κιβωτός όλου του κόσμου. Αυτό προσπαθούμε και επιδιώκουμε με κάθε ευκαιρία, αξιοποιώντας ότι σημαντικό έχει να επιδείξει η χώρα μας εντός ή εκτός των τειχών της".
Ο ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΑΣΧΟΥΝΙΔΗΣ
"Πρωτοπόρο και καινοτόμο το Φεστιβάλ Ολύμπου, περιδιαβαίνει για 39η φορά τα μονοπάτια πολιτισμού εδώ στην ιερή γη των Μακεδόνων αναδεικνύοντας και υλοποιώντας τις διαχρονικές αξίες της τέχνης, τόσο σε τοπικό όσο και σε διακρατικό επίπεδο.
Από τη φετινή χρονιά εγκαινιάζουμε το θεσμό της τιμώμενης χώρας, μια πρωτοβουλία που καταξιώνει το ρόλο του φεστιβάλ ως ενός θεσμού που ξεδιπλώνεται και συνυπάρχει μακριά και πέρα από τα ελληνικά όρια, δικαιώνοντας την άποψη ότι ο πολιτισμός δεν γνωρίζει σύνορα, φραγμούς, εθνότητες.
Μια πρωτοβουλία που πρεσβεύει βαθύτερες έννοιες και αναμφίβολα συμβάλλει στην αδελφοσύνη και επικοινωνία των λαών. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για δυο λαούς που η διαχρονική διαδρομή του απέδειξε ότι ο ελληνικός πολιτισμός και η γαλλική κουλτούρα και διανόηση σφράγισαν την παγκόσμια κοινωνία των αξιών".
Η ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ
"Ένα εξαιρετικής σημασίας περιφερειακό φεστιβάλ, το οποίο αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ιστορικό όνομα του δήμου Δίου, καθώς και την μοναδική καλλιτεχνική παραγωγή αυτού του τόπου. Επίσης, εκμεταλλεύεται με τον πλέον ιδανικό τρόπο αυτό το εξαίρετο φυσικό περιβάλλον καθώς και τους αρχαιολογικούς χώρους αυτής της ανερχόμενης και δυναμικής περιοχής της Μακεδονίας μας.
Το Δίον σήμερα ζει τα ευμενή αποτελέσματα του ανοίγματος του Πρέσβη κ. Φαρνό προς τον ελληνικό πολιτισμό. Το σύνολο των πολιτιστικών εκδηλώσεων από τη γαλλική πλευρά στο Φεστιβάλ, μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα υπάρχει συνέχεια της διεθνούς παρουσίας του Δίου χάρη στη συμβολή και την υποστήριξη της Γαλλικής Δημοκρατίας και του Γαλλικού Πολιτισμού".
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ
"Πριν 2.500 χρόνια, η απάντηση σε όλο τον κόσμο ήταν ο πολιτισμός. Μέσα από τη δύναμη του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των Μακεδόνων μεταφέρθηκε στα βάθη του κόσμου. Σήμερα, αποδεικνύεται ότι πάλι ο πολιτισμός είναι απάντηση στην τρομοκρατία του φομενταλισμού, στην τρομοκρατία των κερδοσκόπων.
Πολιτισμός που θα πρέπει τα σκήπτρα του να συνεχίσει να τα έχει η Ευρώπη, η Ελλάδα και η Γαλλία. Είναι σημαντικό ότι το Λούβρο είναι εδώ. Ένας από τους μεγαλύτερους ναούς του πολιτισμού φιλοξενείται στον τόπο μας και αυτό μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους που οι πολίτες της Πιερίας και οι επισκέπτες θα έχουν τη χαρά και το δικαίωμα να μπορούν και αυτοί να συμμετάσχουν σε ένα μεγάλο κομμάτι του πολιτισμού που κατέχει η Ευρώπη".
Η ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΟΥ
"39 χρόνια μετρά του Φεστιβάλ του Ολύμπου, το Φεστιβάλ της Πιερίας, της Μακεδονίας, το Φεστιβάλ ολόκληρης της Ελλάδας και αυτό όσον αφορά μόνο τον τόπο της καταγωγής του, γιατί σε σχέση με τον πολιτισμό που παράγει, είναι φεστιβάλ όλου του κόσμου. Όλοι οι κάτοικοι της Πιερίας, αλλά και των γύρω περιοχών συνδέσαμε τα νεανικά μας καλοκαίρια και όχι μόνο, στο αρχαίο θέατρο του Δίου, τις εκδηλώσεις στο Κάστρο του Πλαταμώνα. Τελευταία όμως έχουμε σημαντικές εκδηλώσεις και στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών του Δίου.
Είναι γεγονός ότι είναι μεγάλη τιμή και τύχη για τον κάτοικοι της περιφέρειας να έχει την ίδια την Επίδαυρο στον τόπο του. Φυσικά στην πορεία του φεστιβάλ εμπλουτίστηκαν οι εκδηλώσεις του με σημαντικές παραστάσεις και αυτό οφείλεται στην άοκνη προσπάθεια των συντελεστών του οργανισμού, αλλά και του δημάρχου και του δήμου Δίου".
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ
"Το πόσο σημαντική είναι η σημερινή μέρα έναρξης του 39ου Φεστιβάλ Ολύμπου, που πέρα από το πρόγραμμα των εκδηλώσεων συνδέεται με μια τιμώμενη χώρα, τη Γαλλία, γίνεται εύκολα κατανοητό. Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το Λούβρο είναι εδώ. Μέσα από την έκθεση βλέπουμε πως έβλεπαν οι Γάλλοι τον Μέγα Αλέξανδρο και τα κατορθώματά του.
Και εμείς μέσα από το Αλεξάνδρειο Ίδρυμα, ξεκινήσαμε μια προσπάθεια με την ιδέα του καθηγητή κυρίου Παντερμαλή με τον "Κώδικα πέντε" και διαπιστώσαμε πως, πριν μερικές εκατοντάδες χρόνια βλέπαμε οι ίδιοι τον Μέγα Αλέξανδρο και τον μύθο του κατά την Βυζαντινή εποχή".
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΤΕΡΜΑΛΗΣ
Ο καθηγητής και πρόεδρος του μουσείου Ακροπόλεως κ. Παντερμαλής αναφέρθηκε στην απαρχή της γαλλικής παρουσίας στο Δίον, όταν κατά τις ανασκαφές του αρχαίου θεάτρου έπεσε πάνω σε ευρήματα παρουσίας του γαλλικού εκστρατευτικού σώματος του πρώτου παγκοσμίου πολέμου.
Επισήμανε όμως, ότι η επιστημονική σχέση των Γάλλων με το Δίον είναι πολύ παλιότερη, όταν από τα μέσα του 19ου αιώνα με εντολή του Ναπολέοντα του Γ', πραγματοποιήθηκε η πρώτη ανασκαφή του Δίου και της Βεργίνας.
"Σε αυτόν εδώ τον τόπο, ο Αλέξανδρος τίμησε τους θεούς και την πατρίδα του, ξεκίνησε από εδώ την εκστρατεία του και δεν είναι τυχαίο ότι εδώ έστησε τους 25 πρώτους μακεδόνες ιππείς, που έπεσαν στη μάχη του Γρανικού. Έχουμε εδώ και έργα που αναφέρονται στον βασιλιά Ήλιο, έναν από τους μεγάλους ευρωπαίους ηγέτες που θαύμασαν τον Μέγα Αλέξανδρο και ακολούθησαν τις διδαχές του.
Ο Αλέξανδρος έγινε μύθος και πρότυπο ιστορικό για τον δυτικό κόσμο. Είμαι πολύ περήφανος, όταν ξεκινούσαμε τις ανασκαφές δεν φανταζόμουν ότι θα φτάσει και το Λούβρο εδώ. Η συνεργασία που έχουμε με το Λούβρο θα συνεχισθεί και το 2011 με μια μεγάλη έκθεση με τη συμμετοχή των μουσείων της Μακεδονίας. Έτσι, θα έχει κανείς ένα πανόραμα των ευρημάτων της ανασκαφής αυτού του τόπου, ξαναζωντανεύοντας τη δόξα της αρχαίας Μακεδονίας σε παγκόσμιο επίπεδο".
Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ
Ο κ. Φαρνό, εμφανίστηκε ενθουσιασμένος από την προοπτική αυτή της μακράς συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ αναφέρθηκε σε μια σειρά άλλων εκδηλώσεων γαλλοφωνίας σε ελληνικό έδαφος, αυτό το καλοκαίρι, αλλά και στη συνέχεια.
"Εκφράζω τη χαρά μου που βρίσκομαι μαζί σας στο Δίον, σε αυτό το υπέροχο ιστορικό μέρος, που βρίσκεται σήμερα κάτω από τον αστερισμό της ελληνογαλλικής φιλίας. Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την επιλογή της Γαλλίας, ως την πρώτη τιμώμενη χώρα σε έναν θεσμό σαν αυτό. Με χαρά μου αντιλαμβάνομαι τον πολύ ισχυρό συμβολισμό των σχέσεων των δυο χωρών, ειδικότερα στον τομέα των τεχνών και του πολιτισμού.
Τα αντίγραφα των χαρακτικών με τον Μεγάλο Αλέξανδρο, που είχε παραγγείλει ο Λουδοβίκος ο 14ος συμβολίζουν την γοητεία που άσκησε ο ελληνισμός στον γαλλικό πολιτισμό. Χαίρομαι που παρίσταμαι ως μάρτυρας της, κατά κάποιο τρόπο, επιστροφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου στον τόπο από όπου ξεκίνησε την εκστρατεία του.
Η Γαλλία και η Ελλάδα έχουν μακρά κοινή ιστορία και χάρη σε αυτό το πολύ όμορφο φεστιβάλ η ιστορία αυτή συνεχίζεται. Ελλάς - Γαλλία συμμαχία!"
ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ
Με το πέρας των ομιλιών, η κα Τζάκρη με το κ. Φαρνό έκοψαν την κορδέλα ανοίγοντας την αυλαία ενός κορυφαίου εικαστικού γεγονότος, καθώς είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που βγαίνουν εκθέματα από το Μουσείο του Λούβρου για να φιλοξενηθούν σε κάποιον άλλον χώρο.
Η έκθεση χωρίζεται σε δύο τμήματα. Στην αίθουσα Κλειώ φιλοξενούνται χαρακτικά με θέμα τις Εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου που έχουν φιλοτεχνηθεί από τους Gerard Audran (1640 - 1703) και Sebastien Leclerc (1637 - 1714). Στην αίθουσα Θάλεια φιλοξενούνται γκραβούρες με θέμα τις γιορτές του "Βασιλιά Ήλιου" στις Βερσαλλίες από τους Israel Silvestre (1621 - 1691) και Jean Lepautre (1637 - 1714). Παράλληλα, στην αίθουσα Ερατώ διοργανώνεται έκθεση γαλλικού βιβλίου με τη συνεργασία Συλλόγου Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας, του Γάλλου Πρόξενου Christian Thimonier και των βιβλιοπωλείων "Μάτι" και "Νέστωρ".