Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Στα ύψη και η δυσαρέσκεια από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (83%), αλλά και τη ΝΔ (90%).

Απόγνωση, ανασφάλεια και απαξίωση του πολιτικού συστήματος καταγράφει η νέα δημοσκόπηση της VPRC, για λογαριασμό της εφημερίδας "Αξία".








Το 74% των ερωτηθέντων απαντά πως έχει χειροτερεύσει η οικονομική του κατάσταση, ενώ εκτιμά ότι οδηγούμαστε σε λάθος κατεύθυνση με ποσοστό 63%.






Τα σημαντικότερα προβλήματα που αναφέρει το 56% είναι φτώχεια, οι χαμηλοί μισθοί και οι συντάξεις, ενώ ένα 12% αναφέρει την ανεργία.






Παράλληλα, το 65% θεωρεί πως η οικονομική κατάσταση της χώρας θα υποβαθμιστεί, ενώ άλλο ένα 65% δήλωσε πως έρχονται πέτρινα χρόνια.






Σχετικά με το Μνημόνιο, το 43% ζητά απεμπλοκή, το 34% τήρηση των όρων, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι το 10% λέει ότι δεν γνωρίζει τους όρους ή το Μνημόνιο. Ένα επιπλέον 13% δηλώνει άγνοια ή άρνηση να απαντήσει.




Η απαξίωση των κομμάτων είναι συντριπτική με το 64% να δηλώνει πως κανένα κόμμα δεν ανταποκρίνεται στις ελπίδες τους, ενώ το 59% εκτιμά ότι κανένα κόμμα δεν έχει καλύτερες προτάσεις για τη χώρα. Χαρακτηριστικό είναι πως το 60% θα ψήφιζε λευκό εάν γίνονταν εκλογές σήμερα
Στα ύψη και η δυσαρέσκεια από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (83%), αλλά και τη ΝΔ (90%).
Ωστόσο, ο δικομματισμός κινείται στο 65% με την «ψαλίδα» μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ να κλείνει στις 6 μονάδες. Όσον αφορά την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 35,5%, η ΝΔ 29,5%, ενώ ενισχυμένο δείχνει το ΚΚΕ που ξεπερνά το 12%. Ο ΛΑΟΣ συγκεντρώνει ποσοστό 5%. Τα άλλα κόμματα της Αριστεράς διατηρούν τις δυνάμεις τους με τον ΣΥΝ στο 5,5% και η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη στο 2%.






Η πανελλαδική έρευνα της VPRC πραγματοποιήθηκε σε δύο κύματα: από 6-8 Ιουλίου και από 14-16 Ιουλίου. Το δείγμα ήταν 1.156 άτομα άνω των 18 με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και χρήση δομημένου ερωτηματολόγιου.