Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

ΟΜΙΛΙΑ της Βουλευτού Πιερίας κας Μαρίας Μίχου για το ασφαλιστικό

«Ορισμένοι πολίτες, θα επωμισθούν βάρη, που θα είχαν αποφευχθεί αν οι ρυθμίσεις είχαν γίνει στην ώρα τους»

«Η λύση του ασφαλιστικού ζητήματος δεν χωρά άλλη αναβολή. Αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση καλείται να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να στηρίξει το βασικότερο πυλώνα του κοινωνικού κράτους που ακούει στο όνομα «κοινωνική ασφάλιση», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία της στη Βουλή για το ασφαλιστικό, η Βουλευτής Πιερίας κα Μαρία Μίχου.
ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΧΑΜΗΛΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ
Όπως επεσήμανε η Βουλευτής, ο μόνιμος χαρακτήρας των διαφόρων δομικών ή μη προβλημάτων οδήγησε τα ασφαλιστικά ταμεία σε οριακό σημείο, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή η βιωσιμότητά τους να κρέμεται κυριολεκτικά από μία κλωστή.
«Αναζητώντας τα αίτια της κρίσης της κοινωνικής ασφάλισης διαπιστώνουμε ότι αυτά είναι τόσο δομικά όσο και διαχειριστικά, όπως ο τρόπος επένδυσης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων η εισφοροδιαφυγή, η μαύρη εργασία η αύξηση της ανεργίας, η αύξηση του πληθωρισμού και φυσικά το δημογραφικό πρόβλημα. Πιστεύω ότι δεν αρκεί ένα καλό ασφαλιστικό νομοσχέδιο για να λύσουμε το πρόβλημα. Το ασφαλιστικό είναι πολύ πιο πολύπλοκο απ’ ότι φαντάζει. Λόγω της πολυπλοκότητας του απαιτείται ένας συνολικός σχεδιασμός πολιτικών στους τομείς της οικονομίας, της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, με προϋπόθεση την οριζόντια συνεργασία όλων των συναρμόδιων Υπουργείων, για να δημιουργήσουμε ένα πραγματικά βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα».
Όπως επεσήμανε η κα. Μίχου, οι διαπιστώσεις των προβλημάτων, είναι γνωστές και στους πολιτικούς και στους πολίτες, και απαιτούνται λύσεις ρεαλιστικές και ουσιαστικές, λύσεις στις οποίες προχωρά η Κυβέρνηση άμεσα, γιατί δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.
«Στην κρίσιμη μάχη που δίνουμε όλο αυτό το διάστημα, ιδιαίτερη σημασία, κατά την γνώμη μου, έχει η σωστή ενημέρωση των πολιτών. Γιατί πέρα από τα βάρη που θα επωμιστούν αρκετοί συμπολίτες μας, τα οποία δεν θα είχαν επωμιστεί αν αυτές οι ρυθμίσεις είχαν γίνει όταν η οικονομία ήταν αξιόπιστη, υπάρχουν και αρκετές διατάξεις του νομοσχεδίου που όχι μόνο δεν είναι επώδυνες για τους ασφαλισμένους, αλλά αντίθετα ευνοούν τους περισσότερους από αυτούς.
Σύμφωνα, με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, το ποσοστό των ασφαλισμένων οι οποίοι βγαίνουν ωφελημένοι από την νέα ρύθμιση κυμαίνεται στο 55 με 60%, ενώ με τις νέες ρυθμίσεις η ενιαία εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων δεν επιβαρύνει το 80% των συνταξιούχων.

Κατά την άποψή μου, στην σωστή κατεύθυνση, επίσης, βρίσκονται οι ρυθμίσεις για την δυνατότητα εξαγοράς του πλασματικού χρόνου εργασίας και ο εξορθολογισμός
του συστήματος διαδοχικής ασφάλισης. Ειδικά στην δεύτερη περίπτωση αποκαθίσταται μία μεγάλη αδικία. Είναι γεγονός ότι ορισμένοι πολίτες, όπως προανέφερα, θα επωμισθούν βάρη, που θα είχαν αποφευχθεί αν οι ρυθμίσεις είχαν γίνει στην ώρα τους, όταν η ελληνική οικονομία ήταν ισχυρή και αξιόπιστη.
Όμως με δεδομένη την παρούσα κατάσταση, όμως, οφείλουμε ως υπεύθυνη κυβέρνηση να κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ένα διαφανές, ορθολογικό και βιώσιμο σύστημα που θα λειτουργεί για όλους το ίδιο και όχι προνομιακά για ορισμένους.
Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να τονίσω ότι όσο επιτακτική είναι η ανάγκη να λυθεί το πρόβλημα του ασφαλιστικού ζητήματος, άλλο τόσο επιτακτική είναι η ανάγκη να διασφαλιστούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, οι χαμηλές και μεσαίες συντάξεις».