Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Θ. Παπαγεωργίου: «Να σταματήσει η «βιομηχανία» των αναπηρικών συντάξεων»

Να αντιμετωπιστεί άμεσα και να σταματήσει η «βιομηχανία» απόδοσης αναπηρικών και προνοιακών συντάξεων ζήτησε ο Βουλευτής Πιερίας κ. Θ. Παπαγεωργίου κατά την ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής, στο σχέδιο νόμου του Υπ. Οικονομικών ««Μεταρρύθμιση Συνταξιοδοτικού Συστήματος του Δημοσίου και συναφείς διατάξεις».
«Δεν πάει άλλο αυτή η ασυλία και αυτή η ασυδοσία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγεωργίου επισημαίνοντας πως αυτή η υπόθεση της «βιομηχανίας» των αναπηρικών συντάξεων θα πρέπει να σταματήσει διότι επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό και το κοινωνικοοικονομικό σύστημα. Υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να αδικούνται, αλλά υπάρχουν και υπερβολές.

Το απόσπασμα της ομιλίας του κ. Παπαγεωργίου για την «βιομηχανία» των αναπηρικών συντάξεων

Κύριε Υπουργέ, θέλω να κλείσω με μια εμπειρία που έχω από την Περιφέρειά μου. Πρέπει να τελειώσει τώρα το σύστημα της βιομηχανίας των αναπηρικών συντάξεων. Πρέπει να τελειώσει τώρα, κύριε Υπουργέ! Υπάρχουν φοβερές καταγγελίες στα γραφεία μας και φοβερές περιπτώσεις ανθρώπων, οι οποίοι έρχονται και λένε: «Βγάλε μου σύνταξη αναπηρική με 67%».

Πού θα πάει αυτό το σύστημα; Έχουμε φτάσει, απ’ ό,τι ισχυρίζεστε, να έχουμε 21% συνταξιούχους στη χώρα μας. Πας σε μερικά χωριά και βλέπεις μόνο συνταξιούχους, λόγω της ηλικιακής κατάρρευσης, αλλά δεν μπορεί αυτό το σύστημα να συνεχίζει να δίνει αναπηρικές συντάξεις σε μπασκετμπολίστες και δεν ξέρω σε ποιους, γιατί τα είδαμε και αυτά! Είδαμε συντάξεις οι οποίες επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό και το κοινωνικοοικονομικό σύστημα.

Κύριε Υπουργέ, πρέπει να σας πω ότι ιδιαίτερα στις Νομαρχίες και στα προνοιακά τμήματα γίνεται κατάχρηση της έγκρισης προνοιακών επιδομάτων. Μου έτυχε –πραγματική περίπτωση- κάποιος που έπαιρνε επίδομα τυφλότητας, αν πήγαινες να συναλλαγείς μαζί του σε έβλεπε καλύτερα απ’ όλους τους άλλους.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Όργωνε κιόλας!

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Όργωνε κιόλας.

Δηλαδή, δεν μπορεί να προχωρήσει αυτό το σύστημα. Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι επειδή στα χωριά μας είναι πολύ πιο εναργής η προσέγγιση αυτής της κατάστασης, έχει μετατραπεί σε βιομηχανία το σύστημα έγκρισης αναπηρικών συντάξεων με 67% και προνοιακών επιδομάτων. Υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται, υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να αδικούνται και δεν τους δίνετε το δικαίωμα, αλλά υπάρχουν και υπερβολές.

Εάν, κύριε Υπουργέ, δεν θεραπεύσουμε αυτά τα πράγματα –δεν μιλάω για την εισφοροδιαφυγή, δεν μιλάω για τη σπατάλη που έγινε με τις συνταγογραφήσεις, αυτά τα έχουμε πει και τα ξέρετε και εσείς, εδώ μιλάμε για μια άλλη σπατάλη- δεν θα μπορεί να αντέξει το σύστημα να χρηματοδοτήσει αυτούς, οι οποίοι έχουν εργαστεί τριάντα, σαράντα χρόνια και δεν θα μπορεί να καταστεί βιώσιμο το σύστημα για το μέλλον.

Αυτή η υπόθεση της βιομηχανίας των αναπηρικών συντάξεων, πρέπει να αντιμετωπισθεί, κύριε Υπουργέ, εδώ και τώρα. Δεν πάει άλλο αυτή η ασυλία και αυτή η ασυδοσία.