Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Συνέντευξη τύπου του δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ


Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010
«Βροχή» ερωτήσεων για τις επιδοτήσεις των αστικών



- Σ.Χιονίδης: «Ο δήμος πραγματοποιεί σειρά έργων σ’ ολόκληρη την πόλη και στην ευρύτερη περιοχή ακολουθώντας μάλιστα μια συγκεκριμένη φιλοσοφία που έχει ως στόχο την τελική εξυπηρέτηση του δημότη»


Την απόφαση του δήμου Κατερίνης να επιδοτεί τις αστικές συγκοινωνίες και να διευκολύνει δωρεάν όλα τα παιδιά έως 18 ετών αλλά και να μειώνει το κόστος στους δημότες της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, υπερασπίστηκε χθες το πρωί ο δήμαρχος Κατερίνης, Σάββας Χιονίδης, μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.



Η συνέντευξη τύπου

Το αντικείμενο της συνέντευξης αν και αφορούσε τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τις σχολικές υποδομές και τα εν εξελίξει έργα στην πόλη, τελικά το μεγαλύτερο τμήμα της συνέντευξης αφιερώθηκε με απαντήσεις που έδωσε ο κ. Χιονίδης σε αντίστοιχα ερωτήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των τοπικών μέσων ενημέρωσης.
Ως προς τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τις σχολικές υποδομές και τα εν εξελίξει έργα στην πόλη, ο δήμαρχος Κατερίνης ανέφερε ότι εγκρίθηκε ποσό της τάξης του 1.500.000 ευρώ για τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών, όταν την περσινή χρονιά η ΔΕΔΑΚ είχε στήριξη ύψους 1,3 εκ. ευρώ από το σχετικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Και ως προς τον τομέα των σχολείων είπε ότι ήδη υπάρχει τρέχουσα εργολαβία που ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ.


Η καταγγελία της Αντιπολίτευσης

Στο ζήτημα της επιδότησης του εισιτηρίου αστικών ΚΤΕΛ ο κ. δήμαρχος δέχθηκε «βροχή» ερωτήσεων με αφορμή τις καταγγελίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο Κατερίνης.
Όπως είναι γνωστό, ο συνδυασμός «Πράξη το Όραμα», από τα μέσα του περασμένου Μαΐου προέβη σε καταγγελία της σύμβασης μεταξύ δήμου Κατερίνης και αστικού ΚΤΕΛ και με την οποία επιδοτείται το αστικό ΚΤΕΛ ΑΕ με 365.000 ευρώ ετησίως από το ταμείο του δήμου, υποστηρίζοντας πως η δημοτική αρχή σε μια εποχή όπου συνάπτονται δάνεια το ένα μετά το άλλο για να καλυφθούν καθημερινές υποχρεώσεις του δήμου, σκορπά αλόγιστα χρήματα για πελατειακές πολιτικές, τις οποίες βαφτίζει «κοινωνικές».
Το αποτέλεσμα αυτής της καταγγελίας του δημοτικού συνδυασμού «Πράξη το Όραμα», ήταν η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, κατόπιν εντολής του υπουργείου εσωτερικών, να ζητήσει με έγγραφό της από το δήμο Κατερίνης τη διερεύνηση της καταγγελίας του συνδυασμού της μείζονος μειοψηφίας για τη σύμβαση που υπέγραψε ο δήμος με την αστικό ΚΤΕΛ ΑΕ.
Το έγγραφο της Περιφέρειας μαζί με την καταγγελία του συνδυασμού διαβιβάστηκε στο δήμο Κατερίνης στις 28 Ιουνίου του 2010 και η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ζήτησε από το Δήμο όχι μόνο τις απόψεις του επί του θέματος αλλά και να προσκομίσει σχετικά στοιχεία και αποφάσεις για τον κατά νόμο έλεγχο.


Η απάντηση του δημάρχου Κατερίνης

Απαντώντας στα ερωτήματα δημοσιογράφων που περιστρέφονταν γύρω από τα καταγγελλόμενα της μείζονος μειοψηφίας στο δήμο Κατερίνης, ο κ. Χιονίδης υποστήριξε ότι ο δήμος προωθώντας την επιδότηση του εισιτηρίου δεν έκανε τίποτε άλλο παρά κοινωνική πολιτική και ανακούφιση πολιτών που είναι αδύναμοι οικονομικά και που δεν έχουν δυνατότητες για μετάβασή τους π.χ. από την Κατερίνη στην Κατερινόσκαλα με ιδιωτικό όχημα.
Πρόσθεσε ότι ιδιαίτερα στις μέρες της κρίσης που διέρχεται η χώρα και η Πιερία, αρκετοί δημότες και ιδιαίτερα σημαντικός αριθμός εργαζομένων μετακινούνται με μέσα μαζικής μεταφοράς έχοντας μάλιστα το πλεονέκτημα του φθηνού εισιτηρίου που τους παρέχει ο δήμος Κατερίνης μετά τη σύμβαση που έχει υπογράψει με τα αστικά ΚΤΕΛ.
Σε ερώτηση δυο δημοσιογράφων, γιατί δεν κατέθεσε μήνυση εναντίον του αστικού ΚΤΕΛ «για τις ληστρικές τιμές» των εισιτηρίων, ο κ. δήμαρχος έκανε λόγο για λαϊκισμούς, «στοιχημάτισε» μάλιστα ότι δεν υπάρχει φθηνότερο εισιτήριο από αυτό που παρέχει σήμερα ο δήμος στους δημότες του.
Και συμπλήρωσε τη φράση του λέγοντας ότι ο δήμος Κατερίνης στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής που επιθυμεί να ασκεί, επιδοτεί τη λειτουργία και μιας σειράς μονάδων, όπως είναι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα ΚΑΠΗ, που αν δεν χρηματοδοτούνταν από το δήμο, θα έκλειναν.
Σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου, γιατί ο δήμος Κατερίνης κάνει συμβάσεις με ιδιώτες και δεν οργανώνει ο ίδιος δημοτικές συγκοινωνίες με σκοπό την εξυπηρέτηση των δημοτών, ο κ. Χιονίδης είπε ότι εκ του νόμου απαγορεύεται η οργάνωση δημοτικής συγκοινωνίας, αν υπάρχει στην ίδια περιοχή νόμιμη αστική συγκοινωνία.

Τι γίνεται με τις οφειλές που «τρέχουν»

Σε ερώτηση, γιατί ο κ. Χιονίδης ενώ προεκλογικά κατηγορούσε την προηγούμενη δημοτική αρχή ότι δεν αποπληρώνει χρέη σε προμηθευτές και άλλους δημότες που τους οφείλει χρήματα για μεγάλο χρονικό διάστημα και ότι όταν θα γινόταν δήμαρχος θα σταματούσε αυτή η κατάσταση, τελικά ο δήμος Κατερίνης σήμερα κάνει αυτά που κατηγορούσε ο κ. δήμαρχος τον προηγούμενο δήμαρχο. Μάλιστα, κατάθεσε και την πληροφορία ότι η αποπληρωμή χρεών γίνεται επιλεκτικά.
Στο θέμα αυτό ο κ. δήμαρχος απάντησε ότι υπάρχουν πράγματι οφειλές, ιδιαίτερα μετά την οικονομική κρίση στην οποία περιήλθε η χώρα και κατ’ επέκταση η Πιερία και η Κατερίνη.
Εξήγησε ότι η ελληνική πολιτεία, λόγω της κρίσης, έχει μειώσει τις χρηματοδοτήσεις προς τους δήμους σε ποσοστό 28% ενώ, όπως έχει συζητηθεί και στην ΚΕΔΚΕ, η μείωση αυτή είναι μεγαλύτερη αν υπολογιστεί και η απώλεια κάποιων άλλων εσόδων που θα εξασφάλιζαν οι δήμοι.
Για το λόγο αυτό ο δήμος έφερε προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο θέμα λήψης δανείου ύψους 2,5 εκ. ευρώ προκειμένου με αυτά τα χρήματα να διευκολυνθεί προσωρινά ο δήμος Κατερίνης και να αποπληρώσει τα χρέη του. Και όταν έρθουν, έστω και με καθυστέρηση, τα χρήματα που οφείλει η ελληνική πολιτεία προς τους δήμους και προς το δήμο Κατερίνης, τα χρήματα αυτά να δοθούν κατευθείαν για την αποπληρωμή του δανείου.
Διαβεβαίωσε δε ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε ο δήμος να είναι όσο το δυνατόν συνεπής στις υποχρεώσεις του προς προμηθευτές και άλλους πολίτες και ότι χρέη προς τον τύπο και προς άλλους δημότες θα καταβληθούν τελικά. Και ορισμένα από τα χρέη αυτά αναμένεται να καταβληθούν το επόμενο διάστημα.
Άλλα θέματα

Στη συνέντευξη τύπου άλλα θέματα που τέθηκαν ήταν η λειτουργία του 16ου σχολείου Κατερίνης, που είναι έτοιμο όπως είπε ο δήμαρχος αλλά, λόγω οικονομικής κρίσης, θα λειτουργήσει όταν αυτό καταστεί εφικτό από την πολιτεία. Και είπε ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι παράγοντες του νομού έχουν κάνει σειρά ενεργειών ώστε το σχολείο αυτό να λειτουργήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα.
Απαντώντας επίσης σε ερώτημα της «Ημερήσιας» για τα προβλήματα στον Πέλεκα και ιδιαίτερα για τα σκουπίδια που πετιόνται εκεί και κάποιοι τα καίνε αλλά και κάποια μπάζα κλπ, ο κ. Χιονίδης είπε ότι στον Πέλεκα και γύρω από αυτόν έγιναν και συνεχίζονται να γίνονται παρεμβάσεις (περισυλλογή σκουπιδιών κλπ) καθώς και έργα ώστε η περιοχή να αναπλαστεί συνολικά και τα έργα αυτά να αποτελέσουν ανασχετικό παράγοντα περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από ασυνείδητους πολίτες.
Επίσης, ο δήμαρχος απάντησε και σε ερωτήματα που του τέθηκαν και που αφορούν παράπονα δημοτών για παραλείψεις συνεργείων κατά την κατασκευή έργων, για παραλείψεις παρεμβάσεων καθώς και για προβλήματα που προκαλούνται λόγω έργων ή αμελειών, όπως για παράδειγμα το πρόβλημα που παρουσιάζεται αυτό το διάστημα στην οδό Σβορώνου, με τις συνεχείς διακοπές νερού για σημαντικά διαστήματα.
Για τα θέματα αυτά υποστήριξε ότι ο δήμος Κατερίνης κάνει συνεχείς παρεμβάσεις και έργα στην πόλη, ότι ο ίδιος επισκέπτεται τα έργα αυτά και δίνει εντολές ώστε να υπάρχουν οι λιγότερες δυνατές επιβαρύνσεις στους περιοίκους και στους άλλους δημότες και τόνισε ότι ο δήμος πραγματοποιεί σειρά έργων σ’ ολόκληρη την πόλη και στην ευρύτερη περιοχή ακολουθώντας μάλιστα μια συγκεκριμένη φιλοσοφία που έχει ως στόχο την τελική εξυπηρέτηση του δημότη.

Επιπλέον, αναφέρθηκε και στο «πράσινο σχολείο», που θα έχει δύο ορόφους, φυτεμένες οροφές, θα διαθέτει υλικά που θα βοηθούν στο μικροκλίμα και θα είναι ένα πρωτότυπο σχολείο για την πόλη και το νομό.

Μηνυτήρια αναφορά

Τέλος, ο κ. δήμαρχος επιβεβαίωσε πληροφορία δημοσιογράφου για μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο αναπληρωτής δήμαρχος, Ζήνων Σατραζέμης, κατά παντός υπευθύνου για θέματα που έχουν σχέση με την προηγούμενη διοίκηση του φιλοζωικού σωματείου «Άργος».
Όπως είναι γνωστό, το σωματείο συνεργάζονταν με το δήμο Κατερίνης για τη λειτουργία του κυνοκομείου της πόλης και γινόταν και διαχείριση κάποιων κονδυλίων. Ο κ. Χιονίδης ερωτώμενος αν θα καταθέσει στις Δικαστικές Αρχές για το θέμα αυτό, είπε ότι εφόσον του ζητηθεί, θα το πράξει, όπως άλλωστε έχει και κάνει και σε άλλες περιπτώσεις, όταν του ζητήθηκε από την Ελληνική Δικαιοσύνη.