Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Σάββας Χιονίδης: "Προχωράμε συστηματικά" www.eptanews.gr


«Συστηματικά βήματα, συστηματική δουλειά, συστηματικά έργα». Αυτό είναι το μότο του δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη, που χθες παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης για να απαντήσει σε πάσης φύσεως ερωτήσεις αναφορικά με το έργο της διοίκησής του.

«Προχωράμε συντονισμένα, συστηματικά, προσγειωμένα και με γρήγορους ρυθμούς», είπε ο δήμαρχος αναφερόμενος στο έργο της «αναδιάταξης» της πόλης που συντελείται με τις παρεμβάσεις στο κυκλοφοριακό, κυρίως με τους κόμβους, τον δακτύλιο και την κατασκευή πεζοδρομίων στο κέντρο και τις συνοικίες της πόλης.

Δεν παρέλειψε δε να τονίσει ότι οι παρεμβάσεις γίνονται βάση μελετών που έχουν εκπονηθεί για τα περιβαλλοντικά και κυκλοφοριακά προβλήματα της πόλης.


Πρώτα ο πεζός, μετά οι ποδηλατόδρομοι




Λίγους μήνες πριν τις εκλογές για την ανάδειξη νέας αρχής στο διευρυμένο πλέον δήμο Κατερίνης, ο δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι το έργο της σημερινής διοίκησης συνεχίζεται «όπως ακριβώς είχε προγραμματιστεί».

Στο ερώτημά μας ότι υπάρχουν και κάποια από τα προγραμματισμένα έργα, όπως τα δίκτυα ποδηλατοδρόμων και τα περιφερειακά πάρκινγκ (που συμπεριλαμβάνονται στο τεχνικό πρόγραμμα του 2010) που δεν έχουν καν δρομολογηθεί, μας απάντησε αναπτύσσοντας το παρακάτω σκεπτικό:

«Λέμε και λέγαμε πάντα πως προτεραιότητά μας είναι ο πεζός. Γι’ αυτό, συστηματικά κατασκευάζουμε πεζοδρόμια αξιοπρεπή, για να μπορεί ο πεζός να βαδίσει χιλιόμετρα χωρίς να χρειαστεί να κατέβει από το πεζοδρόμιο. Συγχρόνως βάζουμε τάξη στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Κι από κει και πέρα έρχεται η λογική των ποδηλατόδρομων. Είναι τα επόμενα βήματά μας».

Τα οποία βήματα, αν δεν προλάβει να τα κάνει η σημερινή διοίκηση, θα τα κάνει η επόμενη, μας είπε, καθώς η φιλοσοφία της σημερινής είναι τα έργα της «να έχουν συνέχεια».

Όσο για τα περιφερειακά πάρκινγκ, που είχαν εξαγγελθεί πέρσι, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Χιονίδης σκάβονται ήδη, στην περιοχή του γηπέδου του Πιερικού και στον Άγιο Ευθύμιο κι αν δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους, τουλάχιστον γίνονται συστηματικά, καθώς το χώμα των εκσκαφών δε πάει χαράμι, αλλά επανα-χρησιμοποιείται στις εργασίες ανάπλασης-δημιουργίας πρασίνου στην πράσινη διαδρομή του Πέλεκα.



Για το 16ο Δημοτικό: Το χειρίζονται η Νομαρχία και οι βουλευτές



Αναφορικά με τον κίνδυνο να μη λειτουργήσει φέτος το άρτι ολοκληρωθέν σχολικό κτίριο στη Ν. Ζωή (16ο Δημοτικό), εξαιτίας της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας να μην εγκρίνει την ίδρυση και λειτουργία νέων σχολικών μονάδων, λόγω οικονομικής κρίσης, ο δήμαρχος παραδέχθηκε πως δεν υπάρχει από πλευράς του δήμου καμία κίνηση διαμαρτυρίας και πίεσης, γιατί «πάρθηκε απόφαση» (μας απάντησε σε σχετική ερώτηση), «να το χειριστούν η Νομαρχία και οι βουλευτές».

Ο ίδιος πάντως εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι χειρισμοί τους θα ευοδωθούν, αφού το σχολείο μπορεί να λειτουργήσει χωρίς επιπλέον κόστος, άρα θα πρυτανεύσει η λογική, η κοινή, στο υπουργείο και θα το εξαιρέσει από τη γενική του (για όλη τη χώρα) απόφαση.

Μιλώντας για τις σχολικές υποδομές επανέλαβε την απόφαση της διοίκησης για τη δημιουργία ενός «πράσινου» σχολείου, μέρος της μελέτης του οποίου έχει ανατεθεί σε πανεπιστημιακή ομάδα.

Για τις εργασίες συντήρησης των σχολείων διαβεβαίωσε πως θα συνεχιστεί «συστηματικά», τους καλοκαιρινούς μήνες, εργολαβία προϋπολογισμού 1,3 εκ. ευρώ.



Επιδότηση Α.Ε Αστικού ΚΤΕΛ: Είναι κοινωνική πολιτική, όχι πεταμένα λεφτά



Ερωτηθείς για την καταγγελία στην οποία προέβη πρόσφατα η δημοτική παράταξη της αντιπολίτευσης «Πράξη το Όραμα» αναφορικά με τη σύμβαση που υπέγραψε για το 2010 η διοίκηση του δήμου με το Αστικό ΚΤΕΛ Κατερίνης, ο δήμαρχος τη χαρακτήρισε «ξαναζεσταμένο φαγητό», αφού συζητήθηκε πριν από μήνες στο δημοτικό συμβούλιο.

«Δεν ξέρω γιατί η αντιπολίτευση το θυμήθηκε τώρα, φαίνεται δεν είχαν άλλο θέμα και ασχολήθηκαν μ’ αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χιονίδης.

Επί της ουσίας, ο δήμαρχος υποστήριξε πως η επιδότηση του εισιτηρίου (με το ποσό των 365.000 ευρώ) είναι κοινωνική πολιτική, την οποία πρέπει να ασκεί ένας δήμος. Ακόμη κι αν χρειάζεται να πάρει δάνεια για να καλύπτει τις λειτουργικές του ανάγκες.

«Δεν είναι πεταμένα λεφτά», είπε, «διότι με την ίδια λογική μπορεί να πει κάποιος πως είναι πεταμένα τα λεφτά που δίνονται για τον πολιτισμό ή την παιδεία».

Τόνισε ακόμη πως αυτό που ενδιαφέρει τη σημερινή διοίκηση είναι ότι για να έρθει σήμερα κάποιος στην Κατερίνη με το αστικό από τη Νεοκαισάρεια, ή για να πάει για μπάνιο στην Κατερινόσκαλα, πληρώνει 50 λεπτά, ενώ χωρίς την επιδότηση το εισιτήριο κόστιζε 1,3 ευρώ!

Στο ερώτημα γιατί επέλεξε να «επιβραβεύσει» το Αστικό ΚΤΕΛ, καλύπτοντας μέρος αυτού του υπέρογκου (ληστρικού για τις αποστάσεις) εισιτηρίου, υποστήριξε από τη μια πως δεν ευθύνεται η διοίκηση του δήμου για την τιμολογιακή πολιτική των ΚΤΕΛ και από την άλλη πως το εισιτήριο του αστικού ΚΤΕΛ Κατερίνης δεν είναι ακριβότερο από άλλες περιοχές, όπου η μετακίνηση πραγματοποιείται με ιδιωτικά και όχι δημόσια (όπως στην Αθήνα, και τη Θεσσαλονίκη) αστικά λεωφορεία.

Όσο για τα στοιχεία, που συνηγορούν ότι το ποσό της σύμβασης δεν είναι «πεταμένα λεφτά», αλλά εξυπηρετεί πραγματικά χιλιάδες δημότες, παρέπεμψε στην περσινή μελέτη, με την οποία είχε υπογραφτεί παρόμοια σύμβαση, όταν τα κονδύλια προέρχονταν από την κεντρική διοίκηση (μέσω του προγράμματος Συν-κοινωνώ») κι όχι από ιδίους πόρους του δήμου, όπως συμβαίνει με τη σύμβαση που υπογράφτηκε για φέτος.



Και η ΣΑΤΑ δεν ήρθε ακόμη



Οι ίδιοι πόροι, πάντως, του δήμου Κατερίνης δε δείχνουν φέτος καθόλου ανθηροί, αν σκεφτεί κανείς πως διανύουμε ήδη τον έβδομο μήνα, κι όπως είπε ο δήμαρχος, δεν έχει έρθει ακόμη ούτε ένα ευρώ από τη ΣΑΤΑ (πόροι της Συλλογικής Απόφασης Τοπικής Αυτοδιοίκησης) του 2010, η οποία κανονικά έπρεπε να ήταν 3 εκ. ευρώ, αλλά με τις περικοπές έγινε 2,7 εκ. ευρώ.

«Όταν σου κόβουν το 30% των τακτικών εσόδων σου», τόνισε ο δήμαρχος (απαντώντας σε ερώτηση για τις οφειλές του δήμου προς τρίτους), κοιτάς να εξασφαλίσεις πρώτα τη μισθοδοσία των υπαλλήλων σου».

Παρόλ’ αυτά, υποστήριξε, «ο δήμος Κατερίνης είναι ταμειακά αξιόπιστος απέναντι στους προμηθευτές του».