Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Έντονη είναι η αντίδραση της Αθήνας για την έξοδο του τουρκικού σκάφους "Πίρι Ρέις" στο Αιγαίο.



Το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε διάβημα προς την Άγκυρα, καλώντας την να απέχει από κάθε δραστηριότητα, που θίγει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ενώ ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι "η Αθήνα παρακολουθεί με προσοχή τις κινήσεις του "Πίρι Ρέις", υπογραμμίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση "θα προασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα".

Ο Ευ. Βενιζέλος, πάντως, διευκρίνισε ότι προς το σκάφος πλέει μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου στα διεθνή ύδατα.
Προηγήθηκε δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γρ. Δελαβέκουρα, ο οποίος ανακοίνωσε ότι πέρα από το διάβημά προς την Άγκυρα, πρόκειται να επιδοθεί και ρηματική διακοίνωση.
"Οι ενέργειες της Τουρκίας μας προβληματίζουν, καθώς δεν συνάδουν με την εκπεφρασμένη βούληση των δύο πρωθυπουργών, εκδηλώνουν μια διάσταση λόγων και πράξεων κι επιβαρύνουν το κλίμα ενόψει της επανάληψης των διερευνητικών συνομιλιών στις 19 Ιουλίου", είπε.
Ο ίδιος έδωσε την πληροφορία πως οι τουρκικές αρχές ενημέρωσαν με Νavtex την Αθήνα ότι το "Πίρι Ρέις" θα κινηθεί στην ανατολική Μεσόγειο, σε περιοχή όπου επικαλύπτεται η ελληνική υφαλοκρηπίδα της Ρόδου και του Καστελόριζου, για σεισμολογικές έρευνες.

Πρόσθεσε, δε, ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, θα συναντηθεί με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, στο Αλμάτι, στο περιθώριο της συνόδου του ΟΑΣΕ, όπου θα θέσει το ζήτημα.
Σε ερώτηση αν ανάλογες με τις τουρκικές έρευνες έχει διεξάγει και η Ελλάδα, ανέφερε πως καθώς η χώρα απειλείται συχνά από σεισμούς, στη συγκεκριμένη περιοχή η Ελλάδα προβαίνει τακτικά σε έρευνες.


Γ. Πεταλωτής
Ερωτηθείς για τις ενέργειες της κυβέρνησης αναφορικά με την παρουσία του τουρκικού σκάφους "Πίρι Ρέις", ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι "παρακολουθούμε το όλο ζήτημα, όχι εξ αποστάσεως, δραστικά, έχουμε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ως ελληνικό κράτος και φυσικά δηλώνουμε άλλη μία φορά ότι κάθε ενέργεια της Τουρκίας, που ξεφεύγει από τη διεθνή νομιμότητα, θα έχει άμεσες επιπτώσεις και στις εξελίξεις και στις σχέσεις της με τη χώρα μας και θα το θέτουμε ως ζήτημα στις σχέσεις της με την ΕΕ".

Σχόλιο ΛΑΟΣ

Ο ΛΑΟΣ ανακοίνωσε: "Οι προκλήσεις της Τουρκίας ξεπερνούν κατά πολύ την ανοχή μας. Χρειάζεται απάντηση ανάλογη και ισοδύναμη με την πρόκληση. Ας αναλάβει επιτέλους η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου τις ευθύνες της, διαφορετικά τα τετελεσμένα αυτά γεγονότα την καθιστούν υπόλογη απέναντι στον ελληνικό λαό".

ΝΟΟΖ