Σύμφωνα με τα Νέα, οι εργαστηριακές έρευνες για την ταυτοποίηση του ιού -που μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού- άρχισαν όταν διαπιστώθηκε αύξηση των περιστατικών εγκεφαλίτιδας και ιογενούς μηνιγγίτιδας τις τελευταίες 40 ημέρες, σε σχέση με την περσινή χρονιά. Συνολικά νοσηλεύτηκαν 24 ασθενείς διαφορετικών ηλικιών από τα Γιαννιτσά, τη Βέροια, το Κιλκίς και την Κατερίνη, έναντι 7 το ίδιο διάστημα του 2009, ενώ κατέληξαν δύο γυναίκες ηλικίας άνω των 75 ετών.
Ήδη έχουν ληφθεί δείγματα αίματος και εγκεφαλικού υγρού, τα οποία εστάλησαν για ανάλυση στο Α΄ Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΑΠΘ. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων για δύο από τα έντεκα περιστατικά εγκεφαλίτιδας έδειξαν ότι πράγματι οι ασθενείς προσβλήθηκαν από τον ιό του Δυτικού Νείλου, χωρίς ωστόσο να ενοχοποιείται αποκλειστικά αυτός για την κατάσταση της υγείας τους. Άλλωστε, ακόμα εκκρεμεί η τελική τεκμηρίωση της διάγνωσης με τεχνικές μοριακής βιολογίας. Επιπλέον, και για τις λοιπές εννέα περιπτώσεις υπάρχουν ενδείξεις ότι η εγκεφαλίτιδα προήλθε από τον συγκεκριμένο ιό.
Αντιθέτως, από τις εξετάσεις δεν προέκυψε ότι οι θάνατοι δύο ασθενών προήλθαν από εγκεφαλίτιδα του ιού του Δυτικού Νείλου ή από άλλο παρόμοιο ιό. Όσο για τον 79χρονο ο οποίος έπασχε από υπέρταση και ήταν διαβητικός, ακόμα δεν είναι βέβαιο ότι πρόκειται για μόλυνση από τον ιό, εφόσον δεν υπάρχουν τα αποτελέσματα των σχετικών εξετάσεων που αναμένονται τις επόμενες ημέρες.
Από τους λοιπούς εννέα ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί με εγκεφαλίτιδα στο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων, ένας είναι σε μέτρια αλλά βελτιούμενη κατάσταση, επτά νοσηλεύονται σε καλή κατάσταση και ένας έχει λάβει εξιτήριο.
Newsroom ΔΟΛ