Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

REPORTAGE ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ




Νόμος το νέο Σχέδιο της πόλης

neo_sxedio_1
Με τη φράση, η Κατερίνη αλλάζει εποχή, ο δήμαρχος της πόλης Σάββας Χιονίδης, ανακοίνωσε χθες σε έκτακτη συνέντευξη τύπου, τη δημοσίευση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Κατερίνης στο ΦΕΚ. Το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, τέθηκε σε εφαρμογή από χθες και ήδη ο δήμαρχος, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, εισηγήθηκε σε προ ημερήσιας διάταξης θέμα την άμεση έναρξη των διαδικασιών, για να «χτιστεί» η πόλη σύμφωνα με το νέο σχέδιο.

neo_sxedio_2Ο κ. Χιονίδης, εμφανώς ικανοποιημένος από την εξέλιξη, ανακοίνωσε ότι το νέο Πολεοδομικό Σχέδιο ισχύει «με όλα τα θετικά του», συμπληρώνοντας ότι ο Δήμος είχε πάρει την έγκριση ήδη από το καλοκαίρι, αλλά για κάποιους λόγους που δεν γνωρίζει ο ίδιος, καθυστέρησε η δημοσίευση του σχεδίου στο ΦΕΚ.
Ο δήμαρχος Κατερίνης, έκανε λόγο για μια επίπονη διαδικασία, μέχρι την τελική έγκριση του σχεδίου και την ένταξη πολλών χιλιάδων στρεμμάτων σ’ αυτό. Η πόλη αποκτά πλέον «οβάλ» σχήμα και όρια τον περιφερειακό δρόμο της. Η ένταξη 8500 στρεμμάτων στο σχέδιο, προσδίδει υπεραξία γης μερικών εκατομμυρίων ευρώ, είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι από αυτά, περίπου 1500 στρέμματα είναι δημοτική έκταση, το μεγαλύτερο κομμάτι της οποίας είναι στην Ολυμπιακή Ακτή. Παρουσιάζοντας τους χάρτες με τα κομμάτια που προστέθηκαν στο σχέδιο, είπε ότι η Ολυμπιακή Ακτή πενταπλασιάζεται, αφού περισσότερα από 1000 στρέμματα προστίθενται στα 270 που είναι σήμερα ο οικισμός.
neo_sxedio_3«Δουλέψαμε σκληρά και εντάξαμε πολύ μεγάλη έκταση και πολύ μεγαλύτερη από όσο κατάφεραν άλλες πόλεις του μεγέθους της Κατερίνης να εντάξουν», είπε ο δήμαρχος.
Το νέο σχέδιο της Κατερίνης, υποστήριξε, «αλλάζει το ρου» της πόλης η οποία μακροπρόθεσμα μπορεί να φτάσει χωρίς προβλήματα τους 150.000 κατοίκους, ενώ έχει όλες τις προδιαγραφές μιας σύγχρονης πόλης.
Ο κ. Χιονίδης σημείωσε ότι στο νέο σχέδιο, 850 στρέμματα προβλέπονται για βιοτεχνικό πάρκο και σε σημείο δίπλα στην Εθνική Οδό και τον Σιδηροδρομικό Σταθμό, ενώ επεσήμανε κυρίως, ότι το νέο σχέδιο έρχεται να διορθώσει «παράλογα» σε σχέση με τη χρήση γης, λύνοντας μικρά και μεγάλα προβλήματα, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, σημείωσε ότι ο συντελεστής δόμησης διαμορφώνεται στο 0,6, ενώ χαμηλότερος ακόμη θα είναι στην Ολυμπιακή Ακτή, όπου θα δημιουργηθεί «τράπεζα γης» ώστε ο δήμος να δώσει τις εκτάσεις που οφείλει σε δημότες, αλλά και να προχωρήσει μακροπρόθεσμα σε κοινωνικές δράσεις.