Ο κ. Αμοιρίδης επεσήμανε ότι δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο μεμονωμένα, αλλά σε συνδυασμό με εκείνες που έχουν θεσμοθετηθεί μέσα από τη διοικητική μεταρρύθμιση και τον «Καλλικράτη», το νομοσχέδιο για το fast track, τη διαφάνεια, αλλά και με τις δράσεις του ΟΑΕΔ για τη στήριξη 400.000 θέσεων εργασίας.
Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στην γενικότερη παγκόσμια οικονομική κατάσταση, σημειώνοντας πως η μείωση των επενδύσεων στην Ευρώπη αγγίζει το 20%, όταν στις ΗΠΑ αυτές έχουν αυξηθεί κατά 43% και στην Ασία κατά 10%. «Φαίνεται ότι κάποιοι διστάζουν να επενδύσουν στην Ευρώπη και στην Ελλάδα», είπε, υπογραμμίζοντας ότι το συγκεκριμένο κλίμα μπορεί να ανατραπεί μόνο από τις εγχώριες επιχειρήσεις και για αυτό τα κίνητρα που δίνονται από το νέο νόμο πρέπει να έχουν αποδέκτες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Αντίθετα με τη λογική του νόμου που είχε θεσπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση (λογική την οποία χαρακτήρισε πελατειακή), το νομοσχέδιο που έφερε προς ψήφιση η σημερινή κυβέρνηση έχει πυξίδα και συγκεκριμένη κατεύθυνση. Στηρίζει ξεκάθαρες δράσεις, όπως η νεανική επιχειρηματικότητα, η καινοτομία, η έρευνα. Υπάρχει το χρονικό περιθώριο που μπορεί κάποιος να καταθέσει την αίτησή του (και αυτό είναι ξεκάθαρο), δυο φορές το χρόνο. Δημοσιοποιούνται τα αποτελέσματα και προβλέπεται σταθερό ποσό για κάθε περιφέρεια. «Ξέρουμε πού πηγαίνουμε, με τι ποσά πηγαίνουμε και πώς θα φθάσουμε στο στόχο μας. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί και με τις περιφερειακές αρχές, με το τοπικό αναπτυξιακό πρόγραμμα που έχει κάθε περιφέρεια, ώστε να αρθούν και ενδοπεριφερειακές ανισότητες», συμπλήρωσε ο βουλευτής Πιερίας, ο οποίος χαρακτήρισε «στρεβλό» το σημερινό μοντέλο ανάπτυξης, όπου το 65% και πλέον του ΑΕΠ παράγεται στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
«Υπάρχει πλέον ο Καλλικράτης, αλλά έχω την αίσθηση ότι λείπει η ταχύτητα από αυτόν τον σχεδιασμό» είπε, εκτιμώντας πως έως ότου οι νέοι δήμοι να συγκροτήσουν τις πολεοδομικές υπηρεσίες θα δημιουργούνται προβλήματα σε νέες επενδύσεις «και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση».
Συνεχίζοντας την αναφορά του στην Ελληνική περιφέρεια, αναφέρθηκε και στο δημογραφικό πρόβλημα, Η υπογεννητικότητα στη νότια Ελλάδα φθάνει το 7% και στη βόρεια Ελλάδα το 22%, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε τα οποία όπως είπε, είναι πριν ξεκινήσει η κρίση να γιγαντώνεται. «Όπως πηγαίνουν τα πράγματα, μπορεί να ξεπεράσουμε και το 30% από πλευράς υπογεννητικότητας και δεν ξέρω για ποιον παλεύουμε. Είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, το οποίο πρέπει η Κυβέρνηση να το δει στο σύνολό του», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Αμοιρίδης, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός της αύξησης του αγροτικού πληθυσμού μετά από πολλά χρόνια, τονίζοντας ότι το γεγονός αυτό θα πρέπει να αξιοποιηθεί από την πολιτεία, ώστε να δώσει νέα δυναμική στην περιφέρεια. «Αυτό μπορεί να γίνει με περισσότερες υποδομές και έργα στην περιφέρεια», είπε. Στο σημείο αυτό, πρότεινε από τα 8,5 δισεκατομμύρια του ΕΣΠΑ, τα 4,5 δισεκατομμύρια (τα οποία είναι η συμμετοχή του Κράτους) και σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, να κατευθυνθούν σε πολλά μικρά έργα, «τα οποία και θέσεις εργασίας θα δημιουργήσουν και θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής».
Επενδυτικός νόμος και Πιερία
Όσον αφορά τον επενδυτικό νόμο και το νομό μας, ο κ. Αμοιρίδης σημείωσε ότι επιβάλλεται να προβλεφθεί η χρηματοδότηση δράσεων που σχετίζεται με τη δημιουργία «brand name». Όπως τόνισε, για την Πιερία, η οποία έχει σημείο αναφοράς τον Όλυμπο, «θα πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα στους τοπικούς φορείς να δημιουργήσουν brand name με χρηματοδότηση μέσω του αναπτυξιακού νόμου».
Ύστερα από πρόταση του κ. Αμοιρίδη, ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κατέθεσε τροπολογία στην οποία συμπεριλαμβάνονται στον επενδυτικό νόμο και τα τουριστικά καταλύματα τριών αστέρων. Επίσης, ο κ. Χρυσοχοϊδης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του βουλευτή Γιάννη Αμοιρίδη, διαβεβαίωσε ότι η πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να χρηματοδοτήσει μέσω του ΕΣΠΑ την αντικατάσταση των φορτηγών μεταφορών, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα του κλάδου.
Πηγή. Ολύμπιο Βήμα