Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Με πρόθεση η προσφυγή στο ΔΝΤ


Πρόθεση καταλόγισε στην Κυβέρνηση, για την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος το Σάββατο το μεσημέρι παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα γραφεία της ΝΟΔΕ Πιερίας.

Ο βουλευτής Ροδόπης και γραμματέας προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, βρέθηκε στην Κατερίνη το Σάββατο, προσκεκλημένος στον ετήσιο χορό της ΝΟΔΕ Πιερίας, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της ίδιας ημέρας. Ο κ. Στυλιανίδης, συναντήθηκε το πρωί του Σαββατου με το δήμαρχους Κατερίνης και Πύδνας-Κολινδρού, αλλά και με την αντιπεριφερειάρχη Πιερίας. Αργότερα, είχε συνάντηση με στελέχη συνδικαλιστές του κόμματος, όπου τους ενημέρωσε για τις καινοτομίες που εισάγει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην επαφή με πολίτες, φορείς και οργανώσεις, στο πλαίσιο τη συνδιαμόρφωσης του προγράμματος που θα παρουσιάσει στο λαό και το οποίο όπως εκτίμησε, θα κληθεί πολύ πιο σύντομα από όσο πιστεύουν κάποιοι να εφαρμόσει.

Ο πρώην υπουργός, εξαπέλυσε επίθεση στην Κυβέρνηση για την σημερινή κατάσταση της χώρας, ενώ δεν αρνήθηκε ότι υπάρχει «διακομματική και διαχρονική» ευθύνη. Όπως υποστήριξε, η παγκόσμια κρίση απλά ανέδειξε πιο έντονα τις στρεβλώσεις του οικονομικού μοντέλου, πάνω στο οποίο κινήθηκε η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες.
Ο κ. Στυλιανίδης, κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι «ενσυνείδητα» επέλεξε την απραξία για πολλούς μήνες αφότου ανέλαβε την εξουσία, ώστε να οδηγήσει με σίγουρο τρόπο την χώρα μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κατηγορώντας τον ότι άνοιξε την κερκόπορτα για να εισβάλει το ΔΝΤ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Τίποτα δεν μαρτυρά, ότι η κυβέρνηση προσπάθησε από τον Σεπτέμβρη του ’09 έως τον Μάρτη του 2010, να αποτρέψει αυτήν την εξέλιξη», υποστήριξε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, λέγοντας ότι αυτή η πολιτική έχει οδηγήσει ήδη στην ανεργία 650.000 νέους «κυρίως επιστήμονες, οι οποίοι σκέφτονται τη μετανάστευση».
«Κανένας δεν είναι άμοιρος ευθυνών», υπογράμμισε ο πρώην υπουργός, συμπληρώνοντας όμως πως «τα εγκλήματα που έγιναν από το Σεπτέμβρη του 2009 και μετά, είναι χαρακτηριστικά». Ο κ. Στυλιανίδης, άφησε αιχμές για την απόφαση προσφυγής στο ΔΝΤ, λέγοντας πως «οι έλληνες παλέψαμε τη φτώχεια μας και στο παρελθόν, αλλά χωρίς εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων», εκφράζοντας την άποψη ότι «πίσω από τα οικονομικά υπάρχουν ουρές εθνικών θεμάτων».
Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική την χαρακτήρισε «εσφαλμένο μείγμα πολιτικών», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επί 1,5 χρόνο άφησε τη χώρα χωρίς αναπτυξιακό νόμο. Ο πρώην υπουργός υπογράμμισε, ότι το κόμμα του θα στηρίξει «στοχευμένες» μεταρρυθμίσεις, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα συμπράξει σε μια φιλοσοφία η οποία θα σώσει την Ελλάδα, «διαλύοντας τους Έλληνες», όπως είπε.
«Υπήρχε άλλος δρόμος για να βγούμε από την κρίση», είπε αναφέροντας την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ενώ τάχθηκε κατά της περιοριστικής πολιτικής η οποία δεν έχει επιφέρει κανένα αποτέλεσμα και αντί να μειώνει τον πληθωρισμό, τον αυξάνει.
Τέλος, ο κ. Στυλιανίδης, κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι στρέφει τη μια κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης, κάτι που το κάνει με πρόθεση, ώστε να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα πραγματικά προβλήματα. Για τον ίδιο λόγο, σημείωσε ο πρώην υπουργός, έστησε και τις εξεταστικές επιτροπές, όπου ακόμη και στο «υποτιθέμενο σκάνδαλο (όπως το χαρακτήρισε), του Βατοπαιδίου η έρευνα σταμάτησε σε «πράσινους σκελετούς» και σε εταιρίες που εμπλέκονταν πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Για το κίνημα κατά των διοδίων
Ο κ. Στυλιανίδης, ρωτήθηκε και για το κίνημα των πολιτών κατά των διοδίων, υποστηρίζοντας ότι αυτό εκφράζει την αγανάκτηση των πολιτών, οι οποίοι είδαν να θίγονται βασικά δικαιώματα ελεύθερης διακίνησης, επειδή το κράτος ή οι εταιρίες δεν σεβάστηκαν συμβάσεις και νόμους.
Ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι η ρίζα του κακού είναι η απόφαση που πάρθηκε, «επί ΠΑΣΟΚ και Νάσου Αλευρά», να δοθεί στις εταιρίες η δυνατότητα να ακολουθήσουν μια πρακτική, χωρίς όμως να δεσμευτούν ότι θα εξυπηρετήσουν τους ντόπιους. «Αυτό το πλαίσιο διαμορφώθηκε τότε, επί ΠΑΣΟΚ και Νάσου Αλευρά» είπε ο κ. Στυλιανίδης, συμπληρώνοντας πως «τότε, στη διαπραγμάτευση μεταξύ του Κράτους και των εταιριών, δεν έγινε η απαιτούμενη συμφωνία από την τότε κυβέρνηση, ώστε η εταιρία να αναλάβει ή να κατασκευάσει παράδρομους ή να καθιερώσει μια κάρτα για την ελεύθερη διακίνηση των ντόπιων.»
Ο πρώην υπουργός, υποστήριξε ότι από τη στιγμή που το κράτος δεν κάλυψε τους πολίτες με τη σύμβαση που υπέγραψε, οφείλει να τους καλύψει τώρα, κατασκευάζοντας τους παράδρομους ή να εξασφαλίζοντας ελευθέρας για τον ντόπιο πληθυσμό.
«Το κίνημα δικαιολογείται, διότι εκφράζει τη διαμαρτυρία του, απέναντι στην ασυνέπεια ή του κράτους ή των ιδιωτικών εταιρειών. Βεβαίως, το κίνημα αυτό εκπέμπει ένα πολιτικό σήμα. Εμείς λέμε, ότι θα πρέπει η Κυβέρνηση, να λάβει υπόψην της αυτό το σήμα και να δώσει λύση. Δεν νομιμοποιούμε αυθαιρεσίες, ούτε παρανομίες, ούτε αυτοδικίες, αλλά από την άλλη πλευρά πιστεύουμε ότι ένα ευνομούμενο κράτος, θα πρέπει να προστατέψει τους πολίτες του», κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.
Πηγή. Πολιτεία