Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Ενημερωτική εκδήλωση για το πρόγραμμα «Πράσινος Τουρισμός»



Από το Επιμελητήριο Πιερίας, την Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας & την Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Πιερίας


Ενημερωτική εκδήλωση για την αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος «Πράσινος Τουρισμός» πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 2 Φεβρουαρίου με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Πιερίας, της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας και της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Πιερίας. Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο, απευθύνονταν σε ιδιοκτήτες ξενοδοχείων κλασικού τύπου, τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων, μικτού τύπου, ξενοδοχειακών μονάδων και λοιπών τουριστικών μονάδων που λειτουργούν σε παραδοσιακά κτίρια, ενοικιαζόμενων δωματίων, ενοικιαζόμενων επιπλωμένων διαμερισμάτων και μικτής μορφής ενοικιαζόμενων δωματίων και ενοικιαζόμενων επιπλωμένων διαμερισμάτων, τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών, επιπλωμένων επαύλεων και κάμπινγκ που έχουν κάνει έναρξη δραστηριότητας πριν από την 01/01/2009 και δικαιούνται να συμμετέχουν στο εν λόγω πρόγραμμα.
Την παρουσίαση του προγράμματος πραγματοποίησε η Γαλάτεια Κεσσανίδου – Υπεύθυνη Προγραμμάτων, στέλεχος της ΚΕΠΑ – ΑΝΕΜ, εταίρου του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΠΑΝ ΙΙ, ΕΦΕΠΑΕ, με γεωγραφική ευθύνη τις Περιφέρειες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, η οποία επίσης προχώρησε και σε εκτενή αναφορά στο Πρόγραμμα «ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ».

Στη εκδήλωση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, η Β’ Αντιπρόεδρος Σταματία Βελώνη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Γιώργος Μπούρος και οι αντιπρόεδροι της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Γιώργος Ζόβας και κα Αφροδίτη Λέϊνα, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Κάμπινγκ Νίκος Παπαθανασίου, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΕΒΕ Νικόλαος Χουσουρίδης και επιχειρηματίες του τουρισμού.

Ηλίας Χατζηχριστοδούλου
Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας τόνισε: «η στόχευση των χρηματοδοτήσεων σε πράσινες πολιτικές είναι πλέον εμφανής σε κάθε προκηρυσσόμενη δράση, οπότε είτε πολλές φορές τις θεωρούμε υπερβολικές είτε πιστεύουμε ότι πρώτα πρέπει να κοιτάξουμε την οικονομική βιωσιμότητα των επιχειρήσεών μας και μετά τις «πράσινες παρεμβάσεις», η ουσία είναι ότι θα τις βρούμε μπροστά μας.
Βέβαια θα περίμενα από το αρμόδιο Υπουργείο από τη στιγμή που πιστεύει στην αξία εφαρμογής πράσινων πολιτικών να ενέκρινε και αντίστοιχους προϋπολογισμούς για τα προγράμματα του τουρισμού.
Στο σημείο αυτό επιθυμώ να ευχαριστήσω τους τουριστικούς φορείς της Πιερίας που δηλώνουν παρόντες σε κάθε πρόσκληση για συνεργασία. Επίσης οφείλω να αναδείξω την άριστη συνεργασία που έχει το Επιμελητήριο Πιερίας με την ΚΕΠΑ – ΑΝΕΜ.
Στους πάρα πολλούς κύκλους προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν μέσα στα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης στον τομέα του τουρισμού, ήρθαμε πολλά κοντά, διαπιστώσαμε από κοινού γραφειοκρατικές στρεβλώσεις, διορθώσαμε πολλά πράγματα, προχωρήσαμε σε πολλές δράσεις δημοσιότητας & προβολής για να μη χαθεί ούτε ένα Ευρώ από την Πιερία. Θέλω να σας διαβεβαιώσω - ειδικά τους εκπροσώπους των ενοικιαζόμενων δωματίων - ότι την επόμενη μέρα κιόλας που είδαμε τις προθέσεις μη ένταξης των ενοικιαζόμενων δωματίων στον Αναπτυξιακό Νόμο κάναμε παρέμβαση για να βγει ειδική προκήρυξη που θα είναι φυσικά πιο ευέλικτη για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Ήδη έχουμε ενημερωθεί ότι το πρόγραμμα «Εκσυγχρονίζομαι στον Τουρισμό» δρομολογείται για να προκηρυχθεί μετά το Πάσχα»».

Γιώργος Μπούρος

«Είναι σημαντικό οι ξενοδόχοι να ενημερώνονται για όλα τα τρέχοντα προγράμματα ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο κονδύλια για τον εκσυγχρονισμό τους και την προσαρμογή τους στις νέες εξελίξεις και απαιτήσεις της εποχής. Ευχαριστούμε το Επιμελητήριο Πιερίας και τους υπόλοιπους φορείς του τουρισμού για την πολύ καλή συνεργασία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Γιώργος Μπούρος κατά το χαιρετισμό του.

Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης

«Όπως όλα τα προγράμματα που βοήθησαν στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των παρεχόμενων υπηρεσιών του τουρισμού στην περιοχή μας και όχι μόνον, έτσι και το πρόγραμμα «Πράσινος Τουρισμός» διακρίνουμε ότι θα στηρίξει την μελλοντική μας ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, θα προσφέρει στα καταλύματά μας, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία, τη δυνατότητα να γίνουν πιο ποιοτικά μέσα από τις ενέργειες που περιλαμβάνει, όπως η παραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας, εξοικονόμηση ύδατος, εξοικονόμηση θέρμανσης και ψύξης. Το μόνο μειονέκτημα είναι ο μικρός χρόνος κατάθεσης αιτήσεων. Βέβαια, εμείς ήδη έχουμε ζητήσει παράταση υποβολής των προτάσεων μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2011», τόνισε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης.

Νίκος Παπαθανασίου
«Το Πρόγραμμα μας εντάσσει στη νέα εποχή όπου το ζητούμενο είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων. Όμως, τα κονδύλια που προβλέπονται είναι λίγα για την περιφέρειά μας ενώ βλέπουμε ότι επωφελούνται περισσότερο οι μεγαλύτεροι επιχειρηματίες του τουρισμού. Θα θέλαμε περισσότερη στήριξη στους επιχειρηματίες μικρότερων καταλυμάτων. Επίσης, ευελπιστούμε ότι δεν θα επαναληφθούν τα κακώς κείμενα προηγούμενων ετών, που παρά τις διαβεβαιώσεις που λάβαμε για να ενταχθούμε σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα τελικά μείναμε απ’ έξω», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Κάμπινγκ Ν. Πιερίας Νίκος Παπαθανασίου.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το πρόγραμμα έχει κεντρικό στόχο την βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιριακών εγκαταστάσεων των επιλέξιμων επιχειρήσεων, την εξοικονόμηση ενέργειας, τη σωστή και υπεύθυνη διαχείριση του ύδατος και των απορριμμάτων, καθώς και την υλοποίηση διαδικασιών που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον ενώ παράλληλα προωθούν την ευαισθητοποίηση των εμπλεκόμενων σε περιβαλλοντικά θέματα.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της δημόσιας δαπάνης του προγράμματος ανέρχεται σε 30 εκ. ευρώ (€) με συγκεκριμένη περιφερειακή κατανομή. Για την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας ο προϋπολογισμός της δημόσιας δαπάνης ανέρχεται σε €1.584.852,00 και για την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας €1.571.479,00).

Ο ελάχιστος προϋπολογισμός ανά υποβαλλόμενο επενδυτικό σχέδιο ανέρχεται στις € 15.000,00€ και ο μέγιστος προϋπολογισμός μπορεί να ανέρχεται μέχρι του ποσού των € 400.000,00€.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Οδηγό του Προγράμματος, τις προϋποθέσεις συμμετοχής, τα απαιτούμενα έντυπα υποβολής, τους τόπους υποβολής των προτάσεων, καθώς και πληροφορίες για το πρόγραμμα και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που πρέπει να κατατεθούν, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις στις Περιφέρειες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας μπορούν να επισκέπτονται/ενημερώνονται:

α) Από τους διαδικτυακούς τόπους : www.espa,gr, www.yppo.gr, www.visitgreece.gr, www.antagonistikotita.gr, www.efepae.gr και www.e-kepa.gr
Σημειώνεται ότι η καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων είναι η 25/02/2011.