Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Πράγα

«Είναι το ομορφότερο κόσμημα στην πέτρινη κορώνα του κόσμου» είπε ο Γκαίτε και μάλλον δεν έχει άδικο.
Πράγα. Μία πόλη μαγική - Proorismos.gr
Η Πράγα είναι μία πόλη που δύσκολα ο επισκέπτης θα αποφύγει να την ερωτευτεί. Δίκαια χαρακτηρίζεται από πολλούς η ομορφότερη της Ευρώπης...
Το ταξίδι στην Πράγα είναι μία εμπειρία ζωής, γεμίζει το μυαλό με τόσο όμορφες παραστάσεις που δύσκολα λησμονιούνται.
Η πρώτη εντύπωση που σχηματίζει ο επισκέπτης είναι ότι μεταφέρεται σε μία άλλη εποχή. Η αίσθηση ότι από το επόμενο σοκάκι θα εμφανιστεί ο ιππότης πάνω στο αλογό του είναι διάχυτη.
Πράγα. Μία πόλη μαγική - Proorismos.gr
Η πρωτεύουσα της Τσεχίας βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης, χτισμένη στον ποταμό Μολδάβα (Vltava) και υπήρξε από την ιδρυσή της σημείο συνάντησης ανθρώπων και πολιτισμών. Η ιστορία της αρχίζει τον 9ο αιώνα αλλά η πόλη αναπτύσσεται σημαντικά το 14ο αιώνα κατά τη βασιλεία του Καρόλου του 4ου. Τότε χτίστηκαν η ομώνυμη γέφυρα , το ομώνυμο πανεπιστήμιο και ο καθεδρικός του Αγίου Βίτου μέσα στο κάστρο Χρατσάνι, σημαντικά αξιοθέατα μνημεία της σημερινής Πράγας. Σημαντική πρόοδο σημείωσε επίσης 2 περίπου αιώνες αργότερα κατάτη βασιλεία των Αψβούργων που άφησε έντονα τα σημάδια ατην αρχιτεκτονική της πόλης.
Με το τέλος του 1ου παγκοσμίου πολέμου η Πράγα έγινε πρωτεύουσα της νεοσύστατης Τσεχοσλοβακίας και μετά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο επικράτησε κομμουνιστικό καθεστώς. το 1967 ξεκίνησε η περίοδος του «Σοσιαλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο» με ηγέτη το γ.γ. του ΚΚ Αλεξάντερ Ντούπτσεκ γνωστή και σαν «Άνοιξη της Πράγας» που προκάλεσε την επεμβαση των σοβιετικών στρατευμάτων. Το 1993 έγινε πρωτέουσα της Τσέχικης Δημοκρατίας.
Πράγα. Μία πόλη μαγική - Proorismos.gr
Αξιοθέατα στην Πράγα
Ολόκληρη η Πράγα είναι ένα αρχιτεκτονικό στολίδι. Ο επισκέπτης δεν σταματά να βγάζει επιφωνήματα ενθουσιασμού σε κάθε γωνιά.
Πράγα. Μία πόλη μαγική - Proorismos.gr
Η πλατεία της παλιάς πόλης (Stare Mesto) με το άγαλμα του Γιάν Χους στη μέση, το δημαρχείο, το αστρονομικό ρολόι και τον ναό του Αγίου Νικολάου, είναι ίσως το ομορφότερο σημείο της πόλης. Εκτός από την υποβλητική ατμόσφαιρα, πόλος έλξης των τουριστών είναι το αστρονομικό ρολόι που τοποθετήθηκε εκέι το 1410. Η ομορφιά του είναι τέτοια που τύφλωσαν το δημιουργό του ώστε να μην το επαναλάβει πουθενά αλλού. Μην παραλείψετε να είστε εκεί στην αλλαγή της ώρας, μία ολόκληρη παράσταση εκτυλίσσεται από τα αγαλματίδια που κινούνται.
Πράγα. Μία πόλη μαγική - Proorismos.gr
Στην πλατεία δεσπόζει επίσης ο καθεδρικός ναός του Αγίου Νικολάου, ένα από τα καλύτερα δείγματα μπαρόκ στον κόσμο. Στο εσωτερικό του θα δείτε τεράστια αγάλματα θρησκευτικών διδασκάλων και μπορείτε να παρακολουθήσετε κάποιο κονσέρτο κλασσικής μουσικής, συνοδεία ακκλησιαστικού οργάνου.
Στη μέση της πλατείας βρίσκεται το άγαλμα του Γιαν Χους, θρησκευτικού φιλοσόφου και μεταρυθμιστή που προτίμησε να πεθάνει παρά να απαρνηθεί τα πιστεύω του.
Η γέφυρα του Καρόλου, στον ποταμό Μολδάβα, που ενώνει την παλιά με την καινούρια πόλη (Nove Mesto). Η διασημότερη από τις 17 γέφυρες που καλύπτουν το Μολδάβα. Σύμφωνα με το θρύλο κατά το χτίσιμό της ανακατεύτηκαν αυγά στο κονίαμα.
Τη γέφυρα κοσμούν 30 μεσαιωνικά κυρίως αγάλματα με μορφές αγίων, θρησκευτικών ηγετών και ηγεμόνων. Τα αγάλματα συντηρούνται από ομάδα ανεξάρτητων καλλιτεχνών της πόλης.
Πράγα. Μία πόλη μαγική - Proorismos.gr
To κάστρο Χρατσάνι, ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα στον κόσμο. Αποτέλεσε έδρα της εκάστοτε ηγεσίας, από την κατασκευή του τον 9ο μ.Χ. αιώνα εώς και σήμερα.
Ξεχωριστή παρουσία στο κάστρο είναι ο καθεδρικός ναός του Αγίου Βίτου, ο μεγαλύτερος γοτθικού ρυθμού στην Ευρώπη. Χτίστηκε το 14ο μ.Χ. αιώνα επί βασιλείας του Καρόλου του Δ.
Το μέγεθός του είναι επιβλητικά εντυπωσιακό και ειναι χαρακτηριστικό ότι δεν θα μπορέσετε να τον φωτογραφίσετε στο σύνολο του ύψους του, εκτός αν είστε επαγγελματίας φωτογράφος!
Πράγα. Μία πόλη μαγική - Proorismos.gr
Διασκέδαση – Ψυχαγωγία – Αγορές
Μην παραλείψετε να παρακολουθήσετε μία παράσταση μαύρου θεάτρου ακόμη και αν δεν είστε φανατικοί του θεάτρου. Το θέαμα είναι πρωτόγνωρο και τα παιχνίδια του φωτός με το σκοτάδι σίγουρα θα σας εντυπωσιάσουν.
Μία η περισσότερες μπίρες σε κάποια από τις εκατοντάδες μπιραρίες, bar επιβάλεται για τη συνέχεια. Η τσέχικη μπίρα είναι πασίγνωστη (πιο γνωστή η pilsner) και η ατμόσφαιρα στα μικρά μαγαζάκια που ξεφυτρώνουν σα μανιτάρια στο κέντρο της Πράγας πολύ ζεστή και φιλική. Προτιμήστε τα μικρά μαγαζιά απο τα δημοφιλή clubs και αναμειχτείτε με τους ντόπιους. Για τα πιό «γερά ποτήρια» υπάρχει και το αμπσέντι τοπικό ποτό με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, δοκιμάστε το σε σφηνάκι.
Όσο για τις αγορές σας θα βρείτε κρύσταλλα Βοημίας σε σχετικά καλές τιμές και διάφορα χειτοποίητα αναμνηστικά μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι μαριονέτες।
www.proorismos.gr