Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών δήλωσε την Παρασκευή ότι οι οκτώ τράπεζες απέτυχαν τεστ αντοχής της.




Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών δήλωσε την Παρασκευή ότι οι οκτώ τράπεζες απέτυχαν τεστ αντοχής της, με συνολικό έλλειμμα κεφαλαίων ύψους 2,5 δισ. ευρώ (3,5 δισ. δολ.). Υπό το δυσμενές σενάριο, όταν δεν ληφθούν υπόψη τα πρόσθετα μέτρα, από τις 6 ελληνικές τράπεζες, οι τέσσερις βρίσκονται άνω του ορίου αναφοράς 5%...


(Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Τράπεζα Πειραιώς), η μία βρίσκεται οριακά κάτω του ορίου αναφοράς 5% (EFG Eurobank) και μία βρίσκεται σημαντικά κάτω του ορίου 5% (ΑΤΕbank).

Αν και διέρρευσε ότι ATE και Eurobank απέτυχαν ωστόσο τα στοιχεία του stress test είναι 31/12/2010. Οπότε, έχουν από τότε πάρει μέτρα και περνούν το τεστ. Άλλες δεκαέξι τράπεζες πέρασαν στο όριο τα τεστ αντοχής. Το έλλειμμα του κεφαλαίου ήταν ακόμη μικρότερο από το έλλειμμα των 3,5 δισεκατομμυρίων των επτά τραπεζών που απέτυχαν πέρυσι.

Ωστόσο, η αρχή είπε ότι αυτό ήταν εν μέρει επειδή οι τράπεζες έχουν αυξήσει σημαντικά ποσά πρόσθετων κεφαλαίων από την αρχή του έτους. Συνολικά, περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ των κεφαλαίων αυξήθηκε μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου. Αν τα επίπεδα του κεφαλαίου από το τέλος του 2010 είχαν χρησιμοποιηθεί, τότε 20 τράπεζες θα είχαν αποτύχει στις δοκιμές.