Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Windsurf: Αέρας στα πανιά σου και μυϊκός όγκος στα μπράτσα σου

Η ιστιοσανίδα (windsurf) έχει φανατικούς και πολυάριθμους φίλους. Υπολογίζεται ότι σήμερα σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν 40 εκατομμύρια ανθρώποι περίπου που ασκούνται και ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς. Εκτός από διασκέδαση και Ολυμπιακό άθλημα, το windsurfing έχει γίνει και επαγγελματικό άθλημα από το 1985...


''Το σανίδι''

Ουσιαστικά μιλάμε για την απλούστερη μορφή ιστιοφόρου σκάφους, το οποίο μπορεί να μεταφερθεί ακόμη και με τα χέρια. Αποτελείται από το board (σανίδα-σκάφος) και το rig (άλμπουρο, πανί, μάτσα και σύνδεσμος μαζί). Στο μπροστινό μέρος της σανίδας υπάρχει μια υποδοχή στην οποία μπορεί να δεθεί σχοινί για ρυμούλκηση και στο πίσω μέρος της σανίδας υπάρχει ένα μικρό πτερύγιο (fin). Οι σανίδες των αρχάριων έχουν μεγαλύτερο μέγεθος (3,5m και άνω) έτσι ώστε να βοηθούν στην εκμάθηση της ισορροπίας. Οι έμπειροι αθλητές χρησιμοποιούν μικρότερους και πιο ευέλικτους τύπους (λιγότερο από 3m).

Πως ξεκινά το ταξίδι;

Υπάρχουν δυο τρόποι με τους οποίους μπορεί να ξεκινήσει το ''σερφάρισμα'', ο κλασικός ( σχολή ιστιοπλοΐας) και ο ανορθόδοξος ο οποίος γίνεται σε ''στέκια'' της παραλίας. Σχόλες ιστιοπλοΐας στη Αττική υπάρχουν στη χερσόνησο του Αγίου Κοσμά ΕΝΟΑ 210 9818525, στο Παλαιό Φάληρο Πρωτέος 22 Surfsail 6946381204, στη παραλία Σχοινιά Ποσειδώνος 202 Wind therapy, στη παραλία Μαραθώνα Moraitis Sports Center 22940 55965. Στη Θεσσαλονίκη σχολή εκμάθησης υπάρχει στη λίμνη Βόλβης Anemos Windsurfing Club. Όσο αφορά τη δεύτερη επιλογή (πρακτική εξάσκηση), προσφέρεται σε όλες τις παραλίες που διαθέτουν ενοικιαζόμενα surf.

Το όφελος

Η ιστιοσανίδα γυμνάζει ολόκληρο το σώμα. Εάν θέλουμε να αναλύσουμε την κίνηση του αθλητή θα δούμε ότι οι μύες της πλάτης επιβαρύνονται περισσότερο, αφού υπάρχει το διαρκές τράβηγμα του ιστίου. Η άσκηση των χεριών είναι εξίσου σημαντική με μικρό προβάδισμα στους δικέφαλους. O κορμός δέχεται ισχυρό ερέθισμα και στη περιοχή των κοιλιακών μυών. Τα πόδια γυμνάζονται κυρίως με ισομετρικό τρόπο, αφού δεν υπάρχει κίνηση, με κυριότερη επιβάρυνση στους γλουτιαίους μύες. Η ενεργειακή δαπάνη στο windsurf είναι μεγάλη, αφού μια ώρα θα χρειαστεί ακόμη και 550-600 θερμίδες. Ο ακριβής υπολογισμός της καύσης είναι σχεδόν αδύνατος αφού η θάλασσα αποτελεί αστάθμητο παράγοντα. Εξίσου σημαντική παράμετρος είναι και η εμπειρία του αθλητή, οι άπειροι στο σπορ καταναλώνουν πολύ περισσότερη ενέργεια αφού η τεχνική προστατεύει το σώμα από τη καταπόνηση.

Το κόστος

Τα κόστη που αφορούν το windsurf είναι αυτά της εκμάθησης, της ενοικίασης και της αγοράς. Το κόστος ενοικίασης κυμαίνεται από 15-20 ευρώ ανά ώρα και περιλαμβάνει και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό. Για τον πρώτο κύκλο μαθημάτων σε μια σχολή windisurf, θα χρειαστούν περίπου 220-250 ευρώ και 10-12 ώρες εκμάθησης. Όσο αφορά την αγορά του πρώτου σκάφους, μαζί με όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ, δεν θα χρειαστούμε λιγότερα από 1500 ευρώ. Για τις πρώτες προσπάθειες καλό είναι να νοικιάσουμε εξοπλισμό, αφού μετά τα πρώτα μαθήματα θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το είδος το υλικών που θα χρειαστεί.

Η προστασία

Η ενασχόληση με την ιστιοσανίδα προϋποθέτει άριστη γνώση κολύμβησης. Τα πρώτα μαθήματα χρειάζονται ήπιο άνεμο, ενώ ο εκπαιδευτής θεωρείται βασική προϋπόθεση. Εκτός από το σκάφος, απαιτείται και ειδική στολή, αφού το σώμα δέχεται σε αφθονία άνεμο, νερό και ήλιο. Η φυσική κατάσταση του ασκούμενου θα καθορίσει τη διάρκεια της προσπάθειας, αφού η εκμάθηση δεν είναι εύκολη υπόθεση. Όσο η εμπειρία αυξάνεται ο κίνδυνος τραυματισμού γίνεται μικρότερος.
www.men24.gr