Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΑ 10 ΠΙΟ ..ΓΟΥΣΤΑΡΛΙΔΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ


Οι δουλειές που χαρίζουν ικανοποίηση και ευτυχία στους εργαζομένους
Επαγγέλματα δίχως ιδιαίτερο κύρος ή οικονομικές απολαβές, μπορούν να προσφέρουν ικανοποίηση και ευτυχία στον εργαζόμενο; Εργαζόμενοι στις ΗΠΑ, απαντούν καταφατικά στο ερώτημα αυτό, όπως αποκαλύπτει έρευνα της εταιρίας CareerBliss που βασίστηκε σε δεδομένα 200.000 επαγγελματιών από 70.000 διαφορετικές θέσεις εργασίας. Η έρευνα αυτή οδήγησε στην κατάρτιση μιας λίστας των δέκα επαγγελμάτων που προσφέρουν τη μεγαλύτερη ευχαρίστηση.

Η έρευνα βασίστηκε σε
δεδομένα που έδωσαν οι εργαζόμενοι απαντώντας σε ερωτήματα αναφορικά με τις σχέσεις που έχουν με συναδέλφους, το εργασιακό περιβάλλον, τις οικονομικές απολαβές, τις ευκαιρίες για ανέλιξη, τη φήμη και το στυλ της εταιρίας, τις καθημερινές τους δραστηριότητες και τον έλεγχο που ασκούν στο έργο που πρέπει να φέρουν εις πέρας.

Σύμφωνα με τους εργαζομένους, οι πιο σημαντικοί παράγοντες που συμβάλλουν ώστε μια δουλειά να προσφέρει ευχαρίστηση, δεν είναι μονάχα ο μισθός που λαμβάνουν αλλά και ο έλεγχος που έχουν στις δραστηριότητες τους, οι σχέσεις με συναδέλφους και ανωτέρους καθώς και οι καθημερινές εργασίες που η δουλειά τους περιλαμβάνει.

Σύμφωνα με την Heidi Golledge από την εταιρία CareerBliss, «ο μισθός δεν είναι πάντα το σημαντικότερο στοιχείο μιας εργασίας, η έρευνα δείχνει πως τα λεφτά δεν αρκούν για να κάνουν χαρούμενο έναν εργαζόμενο».

Ακολουθεί η λίστα με τις δέκα πλέον ευχάριστες εργασίες στην Αμερική:

1. Βιοτεχνολογία


Οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο κλάδο με τις απαντήσεις που έδωσαν αναφορικά με την ευχαρίστηση που λαμβάνουν ασκώντας το επάγγελμα αυτό, οδήγησαν στην κατάταξη της βιοτεχνολογίας στην πρώτη θέση της λίστας. Σημαντικά στοιχεία για τους εργαζομένους, είναι οι σχέσεις που έχουν με τους συναδέλφους και κυρίως τους εργοδότες, ο έλεγχος που έχουν στη δουλειά τους καθώς και -δεδομένης της ανάπτυξης του κλάδου- οι επαγγελματικές ευκαιρίες που συνεχώς παρουσιάζονται.

2. Εξυπηρέτηση πελατών


Πολλές εταιρίες διαθέτουν τμήμα που ασχολείται με την εξυπηρέτηση των πελατών τους σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Συνήθως, οι άνθρωποι που εργάζονται στις θέσεις αυτές αισθάνονται ευχαρίστηση βοηθώντας άλλους ανθρώπους, επιλύοντας προβλήματα και διαχειριζόμενοι κρίσεις. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, σημείωσαν τα μεγαλύτερα ποσοστά αναφορικά με τον έλεγχο που αισθάνονται ότι έχουν στη δουλεία τους.

3. Εκπαίδευση


Ο βασικότερος λόγος που οι εργαζόμενοι στο χώρο της εκπαίδευσης έδωσαν θετικές απαντήσεις αναφορικά με την ευχαρίστηση που λαμβάνουν ασκώντας το επάγγελμα τους έχει να κάνει με την καθημερινή επαφή με παιδιά που έχουν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Οι εκπαιδευτικοί αξιολόγησαν ως σημαντικότερα στοιχεία, την ίδια τη δουλειά τους, τον τρόπο που εργάζονται καθώς και τις σχέσεις με συναδέλφους.

4. Διοικητικός υπάλληλος


Ο ρόλος τους είναι γενικά να υποστηρίζουν και να συνδράμουν το έργο επαγγελματιών μέσα σε μια εταιρία. Οι δραστηριότητες τους μπορεί να ξεκινούν από την απάντηση των τηλεφωνημάτων μέχρι τη δημιουργία επαγγελματικών παρουσιάσεων. Γενικά, θυμίζει το ρόλο των παραδοσιακών γραμματέων. Οι νέες θέσεις εργασίας που ανοίγουν για το επάγγελμα αυτό, τουλάχιστον στην απέναντι μεριά του Ατλαντικού, αξιολογούνται θετικά από τους υπαλλήλους.

5. Υπεύθυνος για την αγορά προμηθειών


Ο ρόλος τους είναι να εξασφαλίζουν την αγορά των απαραίτητων υλικών για μια εταιρία στις καλύτερες δυνατές τιμές. Σύμφωνα με την Heidi Golledge, «έχουν τη δύναμη να ξοδεύουν τα λεφτά των άλλων»!

6. Λογιστής


Ο ρόλος τους στην λειτουργία μιας επιχείρησης είναι γνωστός: αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας τις οικονομικές δραστηριότητες, όπως την πληρωμή των υπαλλήλων και την τήρηση όλων των απαραίτητων στοιχείων που το κράτος επιβάλλει.

7. Οικονομικοί υπάλληλοι


Η «δύναμη» που νιώθει η συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων καθώς διαχειρίζεται τα οικονομικά μιας εταιρίας, προτείνοντας νέες επενδύσεις αλλά και ελέγχοντας τη ροή του χρήματος, τους κάνει αρκετά χαρούμενους με την δουλεία τους.

8. Εργαζόμενοι σε Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις


Εδώ εφαρμόζεται ο κανόνας που λέει, «κάνοντας κάτι καλό, νιώθεις και εσύ καλά». Οι βασικές αιτίες που κάνει τους εργαζομένους τον ΜΚΟ να λαμβάνουν ικανοποίηση από τη δουλειά τους είναι ο έλεγχος που έχουν, οι σχέσεις με τους συναδέλφους και οι καθημερινές τους δραστηριότητες.

9. Υπηρεσίες Υγείας


Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες Υγείας αισθάνονται χαρούμενοι από τη δουλεία τους καθώς αυτό που κάνουν είναι να ασχολούνται με τη βοήθεια συνανθρώπων τους.

10. Νομικοί


Αν και στα προηγούμενα επαγγέλματα οι οικονομικές απολαβές δεν ήταν το σημαντικότερο στοιχείο για να χαρακτηριστεί μια εργασία χαρούμενη, στη συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται πως οι οικονομικές απολαβές συνέβαλαν για τους εργαζόμενους στα νομικά να λαμβάνουν ικανοποίηση.
newsbeast. gr