Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Συγκλονισμένοι οι κάτοικοι της Επανομής! Η περιοχή τους κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα λόγω των διαβρωμένων γεωτρήσεων φυσικού αερίου!


alt

Συγκλονίζει την τοπική κοινωνία της Επανομής, αλλά και όλη τη Θεσσαλονίκη, η μαρτυρία του ερευνητή και βασικού στελέχους της πολυεθνικής Exxon/Mobil, Παντελή Παπάζη για διαρροή φυσικού αερίου που έγινε πριν από έξι μήνες.

Σύμφωνα με τον κ. Παπάζη είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο δυστυχήματος στην Επανομή από τη διαρροή φυσικού αερίου λόγω διάβρωσης που παρουσιάζουν οι τάπες ασφαλείας δυο γεωτρήσεων που έγιναν το 1985.
Θέλοντας, μάλιστα, να περιγράψει την ισχύ μιας τέτοιας έκρηξης, ο ειδικός ερευνητής την παρομοίασε με την έκρηξη μιας ατομικής βόμβας, γεγονός που συνεπάγεται ότι η Επανομή θα μπορούσε, ανά πάσα στιγμή, να τιναχθεί ολόκληρη στον αέρα!
Εν τω μεταξύ, την παρέμβαση του εισαγγελέα Θεσσαλονίκης ώστε να διαταχθεί έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν προκύπτουν τυχόν ποινικές ευθύνες, ζητά η δημοτική παράταξη «Κοινωνία των Πολιτών» του δήμου Θερμαϊκού, μετά τις πιο πάνω αποκαλύψεις.
Όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη, ο χώρος στον οποίο βρίσκονται αποτελεί ξέφραγο αμπέλι ενώ η ενέργεια δολιοφθοράς από ασυνείδητους είναι εφικτή.

Σε μια μάλιστα από τις δυο γεωτρήσεις αφαιρέθηκε ολόκληρη τσιμεντένια πλάκα με συνέπεια την άμεση πρόσβαση στη βαλβίδα ασφαλείας. Οι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι υπάρχει όσμωση αερίου κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες πράγμα που δημιουργεί έντονη ανησυχία.
«Εκφράζουμε την αγωνία μας και ζητούμε τις ανάλογες εγγυήσεις, ότι οι κάτοικοι της περιοχής δεν διατρέχουν κανένα απολύτως κίνδυνο ενώ παράλληλα καταγγέλλουμε τη διοίκηση της παρούσας Δημοτική Αρχής Θερμαϊκού για ολιγωρία αφού μετά παρέλευση έξι μηνών από τότε που δημοσιοποιήθηκαν οι απόψεις περί άμεσου κινδύνου, του στελέχους της πολυεθνικής Exxon/Mobil Παντελή Παπάζη, εξακολουθεί να αδρανεί.

Εκφράζουμε την αμφιβολία μας εάν η σημερινή διοίκηση γνωρίζει τους χώρους των γεωτρήσεων ενώ ζητούμε την άμεση σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου», επισημαίνουν, ενώ αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης ξεκινώντας τη διοργάνωση ημερίδας στις 3 Δεκεμβρίου 2011.