Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

ΒΟΡΕΙΑ ΠΙΕΡΙΑ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Στρατηγικός σχεδιασμός Δήμου χωρίς όραμα

και με απούσα την Διοίκηση

Ο στρατηγικός σχεδιασμός είναι ένα εργαλείο που καθορίζει την αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου. Έχει σαφώς πολιτικό χαρακτήρα και η ευθύνη της κατάρτισής του την έχει η Δημοτική Διοίκηση. Όμως στο Δήμο μας θεωρείται και αυτό μια «μελέτη» που ανατίθεται σε ένα «ειδικό γραφείο» με αμοιβή (40.000 €!!!) και η συμμετοχή της περιορίζεται στην ανάθεση και πληρωμή του έργου. Στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 31-10-11 εκπρόσωπος της μελετητικής εταιρίας παρουσίασε το σχέδιο στρατηγικού σχεδιασμού (Α’ φάση) και για άλλη μια φορά η Διοίκηση και συμπολίτευση απλώς άκουγε. Η παρουσίαση αυτή αφορούσε χιλιοειπωμένες γενικότητες υπό μορφή πίνακα περιεχομένου με πολλές παραλείψεις και λάθη και σαφές έλλειμμα καθορισμού συγκεκριμένων μεσο-μακροπρόθεσμων προοπτικών και στόχων. Για παράδειγμα στα δυνατά σημεία του Δήμου αναφέρεται η… χαμηλή εγκληματικότητα και παραλείπεται η ύπαρξη δικτύων συγκοινωνίας – μεταφοράς (οδικό, σιδηροδρομικό, δυνατότητα θαλάσσιου). Στα αδύνατα σημεία αναφέρεται η …οικονομική κατάσταση της χώρας και η …υπερχρέωση του Δήμου (οφείλει ποσό κάτω του 20% των εσόδων του), ξεχνώντας την μείωση του πληθυσμού στα 2/3 των οικισμών, την έλλειψη οριοθέτησης δασών κ.λπ. Στους στόχους επίσης αναφέρονται αοριστίες και γενικότητες που αφορούν όλους τους Δήμους της χώρας χωρίς καμία προτεραιότητα και επικέντρωση όπως η ανάπτυξη δικτύων αρχαιολογικών χώρων, ορεινού – περιβαλλοντικού τουρισμού, βιολογικής γεωργίας, ανανεώσιμων μορφών ενέργειας και κυρίως η σοβαρή διοικητική και τεχνικοοικονομική οργάνωση ενός ΕΝΙΑΙΟΥ (και όχι χωρισμένου σε τέσσερα τμήματα) Δήμου.

Επίσης με συνοπτικές διαδικασίες εγκρίθηκε το διετές πρόγραμμα δράσης της κοινωφελούς επιχείρησης με προφορικές και όχι επί του κειμένου δεσμεύσεις για διασπορά και διεύρυνση δραστηριοτήτων με κραυγαλέες σπατάλες (π.χ. 4 διοικητικοί και το «βοήθεια στο σπίτι») και ενώ συνεχίζονται οι εκκρεμότητες όπως η πληρωμή των μουσικών δασκάλων.

Εγκρίθηκε πάντως ο ανακεφαλαιωτικός πίνακας εργασιών επέκτασης εμποροπανήγυρης χωρίς υλοποίηση της αποχέτευσης (γιατί δεν πρόλαβαν!!!). Στο ίδιο κόστος όμως με το δημοπρατημένο έργου που περιείχε την σύνδεση αποχέτευση. Επίσης μετά από μια περίεργη εισήγηση του Νομικού Συμβούλου αποφασίστηκε η έκδοση βεβαίωσης μη οφειλής (άνω των 20.000 €) σε μυδοκαλλιέργεια προκειμένου να μεταβιβαστεί με την χρέωση του μελλοντικού ιδιοκτήτη, και την υπόσχεση προσκόμισης επιταγών και διακανονισμού!!!

Αίσθηση προκάλεσε ακόμη η απόφαση συζήτησης, που διήρκησε πάνω από μισή ώρα, εκτός ημερήσιας διάταξης, για το αν χρηματοδοτήθηκαν απ’ ευθείας οι εκδηλώσεις του Μουσικού Αυγούστου Κολινδρού, ή ο διοργανωτής σύλλογος, από τον ΔΗΦΟΠΑΠΟΥ. Και όλα αυτά σε μια συνεδρίαση 4,5 ωρών με χρονοτριβές, επαναλήψεις και τις μόνιμες μισάωρες Δημαρχιακές τοποθετήσεις.

Αιγίνιο 03 – 11 – 2011

Για την Σ.Ε.

Γ. Γεωργιάδης

Μ. Κασαπίδης

Χ. Μπίτσης

Α. Νταγλιούδης

Χρ. Πρασκίδης