Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Μείωση κατά 150.000 των εργαζόμενων στο Δημόσιο μέχρι το 2015 και περικοπές στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα ζητεί η τρόικα .



Με αυτές τις...

απαιτήσεις ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε αφενός «κρίσιμες και δύσκολες τις διαπραγματεύσεις» για τη νέα δανειακή σύμβαση, αφετέρου τόνισε ότι τα ενδεχόμενα νέα και σκληρά μέτρα πρέπει να αποφασιστούν είτε με εκλογές είτε με κοινή συμφωνία των κομμάτων. «Αυτό» είπε ο κ.Βενιζέλος «είναι κάτι που πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση, η οποία θα σχηματιστεί από νωπή εντολή του ελληνικού λαού, και βεβαίως να συνιστά δέσμευση της χώρας».

«Αν εφαρμοστεί ο προϋπολογισμός του 2011 όπως έχει προβλεφθεί δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα. Αν καταγραφούν αποκλίσεις θα δούμε τι πρέπει να γίνει» δήλωσε ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τις διαδοχικές συναντήσεις του με τους επικεφαλής της τρόικας και τον πρόεδρο του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Τσαρλς Νταλάρα.

«Δεν νομίζω ότι είναι η στιγμή να αναλάβω αυτό το φορτίο. Πρέπει να το αναλάβει η κυβέρνηση μετά από νωπή εντολή του λαού» τόνισε.

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο η τρόικα να απαιτήσει νέα μέτρα ώστε να εγκρίνει τη νέα δανειακή σύμβαση ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι αυτό θα το κρίνει η κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις, κάνοντας μάλιστα έκκληση στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας να πουν ξεκάθαρα τις προτάσεις τους.

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των διαβουλεύσεων με την τρόικα ανέφερε ότι αυτή την εβδομάδα διεξάγεται ένα προκαταρκτικός γύρος διαβουλεύσεων και πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια κρίσιμη και δύσκολη εβδομάδα.

Η τρόικα κατά τη διάρκειας της εβδομάδος θα έχει συναντήσεις με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων και πριν την αποχώρησή της θα συναντηθεί και με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Στη συνάντησή της με την ηγεσία του υπουργείου Δοικητικής Μεταρρύθμισης η τρόικα ζήτησε τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015.

Αυτό συνεπάγεται, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου απολύσεις που ενδέχεται να ξεπεράσουν τις 40.000.

Ο στόχος της μείωσης των απασχολουμένων στο Δημόσιο μέχρι το 2015 κατά 150.000 τουλάχιστον, επαναβεβαιώθηκε κατά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Ρέππας με τους εκπροσώπους της τρόικας.