Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Ο Όλυμπος, κορυφαίο γεγονός του 2012.


* ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΥΠ.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΟ «ΒΟΥΝΟ ΤΩΝ ΘΕΩΝ»

* ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΕΓΙΝΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΟΥ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΠΙΕΡΙΑ

Για τις εκδηλώσεις που θα γίνουν το 2012, σε συνεργασία με το υπουργείο πολιτισμού, με σκοπό να γιορταστούν τα 100 χρόνια από την πρώτη ανάβαση στον Όλυμπο, έγινε, μεταξύ άλλων, ιδιαίτερη συζήτηση μεταξύ της βουλευτού Μ.Μίχου και του αναπληρωτή δημάρχου Δίου-Ολύμπου, Γιώργου Φαρμάκη, κατά τη διάρκεια επίσκεψης της βουλευτού στο γραφείο τού δημάρχου, στο Λιτόχωρο.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΡΥΦΩΝ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η κ. Μίχου έχει συνεργασία με τον υπουργό πολιτισμού Π.Γερουλάνο, ώστε με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων κατάκτησης των κορυφών του Ολύμπου από τους Frederic Boissonnas και Daniel Baud-Bovy και με οδηγό τον Χρήστο Κάκαλο, να γίνουν εκδηλώσεις που περαιτέρω θα αναδείξουν το μεγαλείο του Ολύμπου ενώ αναμένεται να τεθούν και προβληματισμοί αναφορικά με την αξιοποίηση του βουνού των θεών.

Ως προς τον γενικό στόχο των εκδηλώσεων, η βουλευτής ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «τα εκατοντάχρονα από την κατάκτηση των κορυφών του Ολύμπου πρέπει να αποτελέσουν το κορυφαίο γεγονός του έτους 2012».

«Νομίζω ότι απ’ αυτή τη δράση –και με μια στενή συνεργασία δήμου και υπουργείου πολιτισμού– μπορούμε να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Εκτιμώ ότι θα ήταν μεγάλη επιτυχία, σ’ αυτή την προσπάθεια, να έμεναν στην περιοχή και ένα ή δύο έργα υποδομής, που θα τα είχαμε και για τα επόμενα χρόνια», τόνισε η κ. Μίχου.

Κλείνοντας δε τις δηλώσεις της για το θέμα αυτό, διαβεβαίωσε: «Φυσικά, σε ό,τι με αφορά, προτίθεμαι να συμβάλω όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να πετύχουμε τον στόχο μας, δηλαδή να αποτελέσει ο Όλυμπος το γεγονός της χρονιάς».

ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ

Επίσης, μεταξύ της κ. Μίχου και του κ. Γ. Φαρμάκη συζητήθηκαν θέματα καθημερινότητας καθώς και τα προβλήματα του δήμου και των δημοτών της Νότιας Πιερίας.

Ιδιαίτερη κουβέντα έγινε για τις σοβαρές οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζει ο δήμος, δηλαδή τα παλιά χρέη προς τρίτους, τις μειωμένες επιχορηγήσεις από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας αλλά και για τη γενικότερη οικονομική στενότητα που υπάρχει σε επίπεδο χώρας και που επηρεάζει, όπως είναι φυσικό, και τον δήμο Δίου-Ολύμπου.

Τονίστηκε δε ότι το αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης είναι να υπάρχουν ακόμη και προβλήματα ως προς τη δέουσα λειτουργία σχολικών και άλλων μονάδων κλπ, «γι αυτό και γίνεται ένας μεγάλος αγώνας», όπως δήλωσε ο αναπληρωτής δήμαρχος.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ Γ.ΦΑΡΜΑΚΗΣ

Πέρα όμως από τα ζητήματα αυτά έγινε συζήτηση και για τις προσπάθειες που καταβάλλει η δημοτική αρχή για την προώθηση των μεγάλων ζητημάτων που σχετίζονται με την ανάπτυξης της περιοχής.

«Πρόκειται για μια σειρά μελετών για έργα που είτε έχουν υποβληθεί προς έγκριση και χρηματοδότησή τους, είτε βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, δηλαδή είναι σε φάση ολοκλήρωσης και θα υποβληθούν στο άμεσο μέλλον», ανέφερε ο κ. Φαρμάκης.

Και συμπλήρωσε: «Το ενδιαφέρον της κ. Μίχου για τον δήμο μας είναι αμέριστο και συνεχές, γι αυτό και οφείλουμε να την ευχαριστήσουμε γι αυτό, όπως επίσης να την ευχαριστήσουμε για την παρουσία της στο δημαρχείο, παρουσία που γίνεται για μια ακόμη φορά».

Αναφορικά δε με την προώθηση μελετών για την υλοποίηση έργων, ο αναπληρωτής δήμαρχος επισήμανε τις δυσκολίες που υπάρχουν ως προς την ένταξη μελετών σε διάφορα προγράμματα, ακόμη και προς το ΕΣΠΑ.

Σημείωσε πάντως ότι γίνεται σημαντική και συστηματική δουλειά από την τεχνική υπηρεσία του δήμου ενώ υπάρχει και κινητικότητα από τη δημοτική αρχή, ώστε κάποια στιγμή να εξασφαλιστούν χρηματοδοτήσεις και να γίνουν αναγκαία έργα στην περιοχή.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Μ.ΜΙΧΟΥ

«Η συνάντηση που είχα με τον κ. Γιώργο Φαρμάκη ήταν ιδιαίτερα σημαντική, ήταν ουσιαστική για προβλήματα που αφορούν τον δήμο Δίου-Ολύμπου.

Θεωρώ υποχρέωσή μου μέσα από τον θεσμικό μου ρόλο να στηρίξω τις προσπάθειες των δημάρχων της Πιερίας για σημαντικά έργα που αφορούν την περιοχή. Πρόκειται για έργα υποδομής, κάτι που σημαίνει ότι θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τόπου μας, καθώς επίσης και έργα που διευκολύνουν την καθημερινότητα του πολίτη», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η βουλευτής, μετά τη συνάντηση που έγινε.

ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΟΥ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΑΝ – ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης μεταξύ της κ. Μίχου και του κ. Γ.Φαρμάκη, οι μελέτες που από την αρχή του 2011 και μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί σε διάφορα προγράμματα είναι δέκα και αφορούν έργα αποχετεύσεων - λυμάτων, κατασκευή λιμνοδεξαμενών αντιπυρικής προστασίας, ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων, κατασκευή ταμιευτήρα άρδευσης, αντικατάσταση αρδευτικών δικτύων, διαμόρφωση χώρων, αρδευτικά έργα κλπ.

Επιπλέον, υπάρχει μία μελέτη που ολοκληρώθηκε αλλά θα πρέπει να υποβληθεί σε ανάλογο πρόγραμμα ενώ βρίσκονται σε στάδιο εξέλιξης έξι ακόμη μελέτες που αφορούν στην περιφερειακή οδό Λιτοχώρου, στην ολοκλήρωση του πολιτιστικού κέντρου Λιτοχώρου, στην αντιμετώπιση διάβρωσης ακτής Πλαταμώνα, στην επέκταση χώρου ΧΥΤΑ, στην αντιπλημμυρική προστασία Δ.Ε. Δίου, σε δίκτυα αποχέτευσης Δ.Ε. Δίου, σε κατασκευή δικτύου ύδρευσης Δ.Ε. Δίου κ.ά.