Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Υπέρογκα ελλείμματα θα εμφανίσουν τα ασφαλιστικά ταμεία έως το 2014 λόγω της μείωσης των εσόδων τους.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεση το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στον ήδη υψηλό αριθμό συνταξιούχων, θα προστεθούν έως το 2014 επιπλέον 200.000 δικαιούχοι, με συνέπεια η δαπάνη για τις συντάξεις να ανέλθει στα 3,25 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι φέτος οι απώλειες των ταμείων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης ανήλθαν στα 4,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα ο υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι τα έσοδα των ταμείων μειώθηκαν κατά 20% φέτος και αναμένεται να περιοριστούν κατά 25% έως το τέλος του 2012.

Με αυτά τα δεδομένα, στελέχη του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης δεν αποκλείουν να υπάρξει νέος ασφαλιστικός νόμος το επόμενο έτος, εκτός από τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2012. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δέχεται πιέσεις από την τρόικα για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από 65 που είναι σήμερα στα 67.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, Σάββας Ρομπόλης, επισημαίνει ότι «για να καλυφθούν τα ελλείμματα, θα έπρεπε το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης να φτάσει στα 82 έτη!».

Με αυτά τα δεδομένα, προωθούνται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012:

-Η ενοποίηση των πέντε μεγαλύτερων επικουρικών ταμείων σε ένα.

-Ο περιορισμός των επικουρικών συντάξεων σε ποσοστό από 15 έως και 40% και

-Η μείωση κατά 20% του εφάπαξ που χορηγεί το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, το οποίο εμφανίζει έλλειμμα 2 δισ. ευρώ. Ειδικά για το εφάπαξ, με τις εκκρεμείς αιτήσεις να αγγίζουν τις 50.000 προβλέπεται η καταβολή του σε δόσεις με προτεραιότητα στους οικονομικά ασθενέστερους δικαιούχους. Το ύψος της προκαταβολής, εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται στο 20% του συνολικού ποσού.