Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

ΘΑ ΛΑΜΨΟΥΝ ΤΑ ...ΚΕΛΙΑ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΘΑ "ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΝ" ΜΕ ΤΟΝ ΜΟΝΑΧΟ ΕΦΡΑΙΜ...


To είδαμε και αυτό.Τι άλλο θα δούμε άραγε …

του Κωνσταντίνου Κορομπίλη.
Παραμονές Χριστουγέννων -της Μεγαλύτερης εορτής της Χριστιανοσύνης – κρίθηκε προφυλακιστέος ο γέροντας Εφραίμ ο σεβαστός σε όλους εμάς που τον γνωρίσαμε Άγιος Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαδίου. Το σκεπτικό? Είναι ύποπτος τέλεσης αξιόποινων εγκλημάτων και ύποπτος φυγής. Αυτός που δεν έχει τίποτα δικό του (όπως όλοι οι μοναχοί) που έθεσε όλη την ζωή του στην υπηρεσία των συνανθρώπων του θυσιαζόμενος και αναλωνόμενος καθημερινά. Η εντολή? Να οδηγηθεί στην Φυλακή. Πάρ’αυτά. Την ώρα που σκέπτονται να «ελαφρύνουν» τις φυλακές (Έχουν φτάσει οι κρατούμενοι τις 12.000, ενώ το μέγιστο όριο είναι 9.000) βάζουν αυτόν γιατί είναι «επικίνδυνος». Έτσι λοιπόν αποδίδεται δικαιοσύνη στην κατακαημένη πατρίδα μας. Δεν γνωρίζουν όμως οι διώκτες του γέροντα ότι...
για έναν άνθρωπο του Θεού, οι κάθε λογής διωγμοί είναι σκαλοπάτια πνευματικά, σκαλιά υψοποιούς ταπείνωσης.
Πόσο τυχεροί θα είναι οι κρατούμενοι της φυλακής που θα εορτάσουν την γέννηση του Χριστού μας μαζί με τον γέροντα Εφραίμ. Θα λάμψουν τα κελιά τους. Πόσους θα εξομολογήσει, νουθετήσει και αναμορφώσει πνευματικά εκεί μέσα… Πόσο τυχεροί θα αισθάνονται οι φυλακισμένοι με αυτήν την γνωριμία. Αυτήν τη πνευματική εμπειρία που θα τους σφραγίσει σε όλη την μετέπειτα ζωή τους. Οφείλουμε να μαρτυρήσουμε και εμείς που τον γνωρίσαμε πριν 16 χρόνια (και έκτοτε κάθε χρόνο) την Άγια βιοτή του, το πολυσήμαντο έργο που επιτελέστηκε στο Βατοπαίδι. Η συνοδεία του πνευματικού του μακαριστού πλέον γέροντος Ιωσήφ με 18 μοναχούς παρέλαβαν ένα μοναστήρι με λιγοστά γεροντάκια σε πλήρη διάλυση και ενθρονίζοντας το καλοκαίρι του 1990 ως πρώτο καθηγούμενο τον γέροντα Εφραίμ. Η Μονή Βατοπαιδίου είναι η μεγαλύτερη Μονή του Αγίου Όρους με 35.000 μ2 δομημένη επιφάνεια η οποία ανακαινίζεται εκ βάθρων πτέρυγα-πτέρυγα, Οι εκδόσεις της Μονής και τα παγκόσμια συνέδρια, οι χιλιάδες εικόνες που συντηρούνται και αναδεικνύονται, οι εκατοντάδες προσκυνητές που φιλοξενούνται καθημερινά στην Μονή, (έφτασαν τους 50.000) και όλα αυτά με πνεύμα αγάπης, ταπείνωσης, σιωπηρά και ανεπιτήδευτα, προς Δόξαν Θεού και αγάπης προς τον πλησίον. Πόσους από εμάς τους προσκυνητές δεν κατήχησε συμβούλευσε, ανακαίνισε εσωτερικά ο γέροντας Εφραίμ? Πόσοι άνθρωποι δεν άλλαξαν πορεία μετά από αυτήν την «μετωπική» συνάντηση μαζί του. Εμείς το γνωρίζουμε και το αυτό μαρτυρούμε προς τους συμπολίτες μας. Έχουμε χρέος να το κάνουμε.
Πριν 10 ημέρες και συγκεριμένα στις 15 Δεκεμβρίου του 2011 είχαμε την εξαιρετική τιμή και χαρά να έχουμε στην Σχολή Γονέων ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ τον γέροντα Εφραίμ στην τελευταία ομιλία του πρίν το θλιβερό αυτό συμβάν. Παρόλο που ήταν άρρωστος ήρθε συνεπής στην υπόσχεση του. Μας μίλησε ο γέροντας για την «ουσία του Μοναχισμού» και απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού της Κατερίνης για τις διώξεις της Μονής και για πολλά άλλα. Μπορείτε να δείτε όλη την ομιλία του γέροντα Εφραίμ στην σελίδα της Σχολής Γονέων. www.sxoligoneon.gr Kατακλείοντας την σύντομη αυτή αναφορά μας θέλουμε να θυμήσουμε τα λόγια κάποιου ενάρετου γέροντα πώς η πνευματική ζωή (εάν είναι γνήσια) επισφραγίζεται με αίμα, δάκρυ, συκοφαντία και διωγμό. Αυτά υπέστησαν σύγχρονοι Άγιοι μας όπως ο Άγιος Νεκτάριος, Ο Άγιος επίσκοπος Συμφερουπόλεως Λουκάς ο ιατρός, Ο ‘Αγιος Αρσένιος κ.α.π.
Του Κωνσταντίνου Κορομπίλη.
Αξιωματικού Π.Ν. ε.α.- Προέδρου Σχολής Γονέων Κατερίνης