Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Παραγωγή βιοκαυσίμων από καλλιέργεια «γλυκού σόργου»


* ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ, ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 14/12, ΣΤΙΣ 11.00 Π.Μ., ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ Δ.Σ. ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ.
* Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. Ο.Τ.Α.», ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗ Δ.Ε.Α.Δ.Ο.


Με αντικείμενο την καλλιέργεια του ενεργειακού φυτού «γλυκό σόργο» για την παραγωγή βιοαιθανόλης - βιοκαυσίμων, πραγματοποιείται ενημερωτικό σεμινάριο στο Λιτόχωρο την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011 στις 11.00 το πρωί, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Δίου-Ολύμπου, με ελεύθερη είσοδο.
Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον σεμινάριο που υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού διακρατικού έργου «Sweethanol» το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη» και αφορά αγρότες, αγροτικούς συνεταιρισμούς, επενδυτές, ενεργειακά γραφεία, παραγωγούς καυσίμων, επιστήμονες που μελετούν θέματα του τομέα ενέργειας και ανάπτυξης, φορείς υλοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων, δήμους, κλπ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα πλεονεκτήματα της καλλιέργειας του γλυκού σόργου είναι αφενός μεν οι απαιτήσεις του σε ύδρευση και λιπάσματα είναι χαμηλές, επομένως το κόστος καλλιέργειας είναι μικρό, αφετέρου δε η υψηλή περιεκτικότητα του φυτού σε σάκχαρα, γεγονός που βοηθά στην υψηλή παραγωγή βιοαιθανόλης.
Η όλη εκδήλωση αποτελεί μια συνεργασία της «Ανατολικής Α.Ε. Ο.Τ.Α.», του δήμου Δίου-Ολύμπου και της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. Α.Ε.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
11.00 π.μ. Προσέλευση.
11.10 π.μ. Εισήγηση για την «εθνική στρατηγική για την προώθηση της βιοαιθανόλης ως βιοκαυσίμου». Εισηγητής: Ιάκωβος Σαρηγιάννης, μηχανολόγος μηχανικός, γενικός διευθυντής της «Ανατολική Α.Ε.».
11.30 π.μ. Εισήγηση για τον «γλυκό σόργο ως ενεργειακή καλλιέργεια για την παραγωγή βιοαιθανόλης – πλεονεκτήματα και αποδόσεις». Εισηγητής: Δήμας Κίτσιος, Δρ. γεωπόνος, αναπληρωτής καθηγητής ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης στο τμήμα φυτικής παραγωγής.
1.00 μ.μ. Εισήγηση για τη «μεταποίηση του γλυκού σόργου σε σάκχαρα – αξιοποίηση βιομάζας – μονάδες μετατροπής σακχάρων σε βιοαιθανόλη». Εισηγητής: Κώστας Κωνσταντίνου, Δρ. μηχανολόγος μηχανικός, συντονιστής του ΠΕΚΚΜ/ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε.
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα παρατίθεται και μπουφές.