Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ....


Του Δημήτρη Σιανίδη, Δικηγόρου
Μέλος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας

Η Πιερία, η Κατερίνη βρίσκεται και πάλι στην κορυφή της επικαιρότητας. Πριν τρία περίπου χρόνια ήταν ο μαζικός αγώνας για τα διόδια, που οδήγησε στο πανελλήνιο κίνημα «δεν πληρώνω» ενώ τώρα είναι η δράση για τη μαζική αγορά φθηνών προϊόντων απευθείας από τους παραγωγούς, που οδήγησε άμεσα στη δημιουργία του πανελλήνιου κινήματος της πατάτας.

Μια μικρή εθελοντική ομάδα, με πολύ όρεξη για δουλειά και με άριστη μεθοδικότητα και οργάνωση, κατάφερε σε δύο διαδοχικά Σαββατοκύριακα και μέσα σε οκτώ (8) μόλις συνολικά ώρες να διαθέσει στο ευρύ κοινό περισσότερους από 100 τόνους πατάτας Νευροκοπίου στο ένα τέταρτο της μέχρι τώρα αγοραίας αξίας τους.

Σεβόμενη την ευαίσθητη ισορροπία μεταξύ παραγωγών – καταναλωτών, η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας πέτυχε ταυτόχρονα δύο πράγματα: Αφενός να δώσει οικονομική διέξοδο και ανάσα σε μια ομάδα πατατοπαραγωγών από το Νευροκόπι, που έβλεπαν την παραγωγή τους να είναι αδιάθετη και στο έλεος των εμπόρων – μεσαζόντων και αφετέρου να εξυπηρετήσει και να ανακουφίσει πάνω από 3.000 οικογένειες καταναλωτών, οι οποίες αγόραζαν ένα βασικό είδος διατροφής, στην τιμή που θα έπρεπε κανονικά να πουλιέται.

Αν και το γεγονός είναι ακόμα νωπό για να αποτιμηθούν επακριβώς οι μελλοντικές του συνέπειες στην ελληνική κοινωνία, παρά ταύτα το ότι το εγχείρημα των εθελοντών της Πιερίας, υιοθετήθηκε αμέσως από άλλες πόλεις της Ελλάδας, από Δήμους της Αττικής, από τη Γεωπονική Σχολή της Θεσ/νίκης και άλλες ομάδες και φορείς, σηματοδοτεί ένα πράγμα: Ότι η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για τη χώρα οικονομική συγκυρία, πέτυχε μια πραγματική επανάσταση.

Τι άλλο θα μπορούσε να θεωρηθεί, αν όχι επανάσταση, το ότι η Εθελοντική Ομάδα Πιερίας, άνοιξε το δρόμο για να αλλάξουν οι οικονομικοί συναλλακτικοί όροι αλλά και οι ρόλοι στις αγοραπωλησίες βασικών ειδών διατροφής;

Θεωρεί κανείς αμελητέο το ότι για πρώτη φορά οι έλληνες παραγωγοί πληρώνονται με την παράδοση των προϊόντων τους και μάλιστα τοις μετρητοίς και δεν είναι υποχρεωμένοι πλέον να δανεισθούν και να υπερχρεωθούν σε Τράπεζες ή σε τοκογλύφους για να καλλιεργήσουν την επόμενη σοδειά τους;

Είναι η μοναδική φορά που είδαμε παραγωγούς και καταναλωτές να αισθάνονται αμοιβαία ικανοποίηση, σε αντίθεση με τους κάθε λογής κερδοσκόπους που νιώθουν αμηχανία.

Δεν είναι επανάσταση το ότι σε χρόνο «ρεκόρ», το κίνημα εξαπλώθηκε μέχρι την Κρήτη, αγκαλιάζει ήδη και τους κτηνοτρόφους και ότι ακόμα και κοινωνικές ή επαγγελματικές ομάδες, σε διάφορα μέρη της χώρας, ενεργώντας αυτόνομα, συζητούν πλέον απευθείας με παραγωγούς για την διάθεση προϊόντων διατροφής στα μέλη τους;

Δεν είναι επανάσταση το ότι η Εθελοντική Ομάδα Πιερίας κατάφερε αυτό που ποτέ μέχρι σήμερα δεν κατάφεραν πολιτικοί ηγέτες μεγάλου αναστήματος, τα κόμματα της Αριστεράς, οι θεσμοθετημένοι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και οι Ενώσεις; Οι παλαιότεροι ασφαλώς θα θυμούνται τα χρόνια της «Αλλαγής» και τις τότε δηλώσεις του Ανδρέα Παπανδρέου και των συνεργατών του, που χαρακτήριζαν τους μεσάζοντες ως «τρωκτικά» και τις φρούδες ελπίδες και υποσχέσεις που έδιναν στους αγρότες και κτηνοτρόφους για ριζικές αλλαγές στο σύστημα διάθεσης των προϊόντων τους.

Σε μια χώρα προδομένη από τους πολιτικούς της, η οποία έχει στη ουσία υποδουλωθεί σε ξένα (κυρίως) συμφέροντα και της οποίας οι πολίτες βιώνουν μια νέα «κατοχή», που κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει, η πρωτοβουλία των εθελοντών της Πιερίας, αποτελεί τελικά μια πράξη αντίστασης και ένα νέο «ΟΧΙ» απέναντι σε ένα καθεστώς υποτέλειας και εξαθλίωσης του ελληνισμού, το οποίο ξένα και ντόπια συμφέροντα μας έχουν ήδη επιβάλλει.

Ωστόσο και ανεξάρτητα από τα παραπάνω, το εγχείρημα της Εθελοντικής Ομάδας Πιερίας, των άλλων ομάδων και των μεμονωμένων εθελοντών, που βοήθησαν στην πραγματοποίησή του, είχε και θα συνεχίσει να έχει πρωταρχικά, έναν βαθύ κοινωνικό χαρακτήρα. Αποτελεί μια εκδήλωση αλληλεγγύης και φιλαλληλίας προς το συνάνθρωπο, μια εκδήλωση ανθρωπιάς την οποία δυστυχώς οι περισσότεροι είχαμε ξεχάσει αλλά που τώρα εναγωνίως αναζητούμε μέσα στο ζοφερό παρόν που ζούμε και στο ακόμα πιο επίφοβο μέλλον που μας περιμένει. Το ότι οι παραγωγοί του Νευροκοπίου, σε ένδειξη ευχαρίστησης και ανθρωπιάς, δώρησαν τέσσερις (4) τόνους πατάτας (!) στο κοινωνικό παντοπωλείο της Κατερίνης, το οποίο επίσης η Εθελοντική Ομάδα δημιούργησε πρόσφατα, αποτελεί ατράνταχτη απόδειξη για τα παραπάνω.

Διαφαίνεται λοιπόν ότι οι εθελοντές της Πιερίας και οι άλλες ομάδες εθελοντών σε όλη τη χώρα, εκκολάπτουν με τη δράση τους, τη δημιουργία ενός νέου κοινωνικού κινήματος. Αυτού που δημιουργείται και ενώνει τους ανθρώπους και τους λαούς σε δύσκολες καταστάσεις. «Είμαστε όλοι ΄Ελληνες», διαδηλώνουν οι ακτιβιστές σε όλα τα μέρη του κόσμου. Πρωτίστως όμως, είμαστε όλοι άνθρωποι και θέλουμε όλοι τα ίδια πράγματα: Ισότητα, κοινωνική δικαιοσύνη, ελευθερία, αξιοπρέπεια, πραγματική δημοκρατία.

Η ταχύτητα με την οποία εξαπλώθηκε το κίνημα της πατάτας και η καθολική ανταπόκριση που βρήκε στο λαό, κατέδειξε αυτή την αδήριτη ανάγκη των ελλήνων πολιτών, που μετουσιώνεται πλέον σε καθολική απαίτηση προς την πολιτική εξουσία, όποια και εάν είναι αυτή. Εάν η τελευταία δεν πάρει το μήνυμα, αν δεν ικανοποιήσει αυτή την ανάγκη, τότε είναι πολύ πιθανό, το κίνημα της πατάτας, να μεταλλαχθεί σε ένα παλλαϊκό πολιτικό κίνημα που θα επιφέρει μεγάλες πολιτικές ανατροπές και ρήξη με το κατεστημένο.

--

Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας (ΕΟΔνΠ)
Φλέμινγκ 19, Κατερίνη 601 00
Τηλ. 23510 31906 / Φαξ 23510 34 174
info@otoposmou.gr - www.otoposmou.gr