* ΑΠΟ ΤΟ 2011 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΟΣΤΕΙΛΕΙ ΚΑΙ ΤΡΙΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΚΑ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ
* ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝ.ΔΗΜΑΡΧΟΥ Γ.ΦΑΡΜΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΙΚΑ
Με ομόφωνη απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο Δίου-Ολύμπου εξέδωσε ψήφισμα – καταγγελία εναντίον τής απόφασης για κατάργηση των οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας, καθώς επίσης και για την πρόθεση κατάργησης του παραρτήματος ΙΚΑ Λιτοχώρου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο δήμος Δίου-Ολύμπου έχει αποστείλει, από πέρυσι μέχρι και σήμερα, τρία έγγραφα διαμαρτυρίας στους αρμόδιους στην Αθήνα ενώ, για το ίδιο θέμα, πρόσφατα έγινε και συνάντηση του αν.δημάρχου Γ.Φαρμάκη και της βουλευτού Μ.Μίχου με τον διοικητή τού ΙΚΑ, Ροβέρτο Σπυρόπουλο.
Το ψήφισμα εναντίον τής απόφασης για κατάργηση των οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας, καθώς επίσης και για την πρόθεση κατάργησης του παραρτήματος ΙΚΑ Λιτοχώρου, που εκδόθηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δ.Σ. στις 29/2/2012 (αριθμός απόφασης Δ.Σ. 44/2012), έχει ως εξής:
ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ
«Καταγγέλλουμε την κατάργηση των μοναδικών φορέων άσκησης κοινωνικής πολιτικής στην Ελλάδα, δηλαδή των οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και της Εργατικής Εστίας και την προτιθέμενη κατάργηση του παραρτήματος του ΙΚΑ Λιτοχώρου.
Για την κατάργηση των τους οργανισμών
«Εργατική Εστία» και «Εργατική Κατοικία»
Η κατάργηση των δύο οργανισμών στρέφεται ενάντια στο σύνολο των εργαζομένων και αποσκοπεί να βάλει στο χέρι τα αποθεματικά τους και την περιουσία τους. Να σημειώσουμε ότι:
1) Δεν χρηματοδοτούνται από το Κράτος, είναι αυτάρκεις οικονομικά και χρηματοδοτούνται μόνο από τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών.
2) Έχουν τεράστια αποθεματικά στα ταμεία τους, της τάξης τού ενός δισ. ευρώ.
3) Τους οφείλονται εργοδοτικές εισφορές παρακρατηθείσες από το ΙΚΑ, της τάξης των 3 δισ. ευρώ.
4) Έχουν ακίνητη περιουσία τής τάξης των 15 δισ. ευρώ η οποία έχει δημιουργηθεί από τις εισφορές των εργαζομένων.
Το κλείσιμο των δύο οργανισμών θα έχει ως αποτέλεσμα:
1. Την κατάργηση ετήσιας επιδότησης ενοικίου 120.000 οικογενειών.
2. Την κατάργηση παροχής 10.000 άτοκων δανείων αγοράς και επισκευής κατοικιών με την υπαγωγή αυτών καθώς και των 85.000 χορηγηθέντων δανείων Α’ κατοικίας επιδοτούμενου επιτοκίου καθώς και άτοκων δανείων πολυτέκνων και αναπήρων, σε τραπεζικά επιτόκια.
3. Καταργείται το κατασκευαστικό πρόγραμμα εργατικών κατοικιών τής χώρας, πρόγραμμα που περιλαμβάνει 1.300 ημιτελείς, έτοιμες προς παράδοση, κατοικίες καθώς και δημοπρατημένους οικισμούς έτοιμους για έναρξη εργασιών.
4. Οδηγεί στο κλείσιμο 25 βρεφονηπιακών σταθμών τής Εργατικής Εστίας, που απασχολούν, εκπαιδεύουν και σιτίζουν δωρεάν 2.500 παιδιά σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, κατασκευασμένες από τις εισφορές των εργαζομένων. Οι Δήμοι αδυνατούν να απορροφήσουν τα παιδιά των σταθμών τής Εργατικής Εστίας στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, καθώς και τους εργαζόμενους.
5. Καταργούνται τα δελτία κοινωνικού τουρισμού καθώς και τα δελτία θεάτρου και βιβλίων, επηρεάζοντας άμεσα και τους απασχολούμενους στον ξενοδοχειακό και εμπορικό κλάδο.
6. Τέλος, οδηγούν στον «καιάδα» τής ανεργίας πάνω από 1.700 εργαζόμενους και των δύο χρήσιμων οργανισμών.
Απαιτούμε, λοιπόν, τη διατήρηση και ενίσχυση των δύο οργανισμών καθώς και όλων των παροχών τους χωρίς καμία απόλυση του εξειδικευμένου προσωπικού τους, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα το κοινωνικό τους έργο.
Για το ΙΚΑ Λιτοχώρου
Στα πλαίσια των καταργήσεων – συγχωνεύσεων υπηρεσιών είναι και η προτιθέμενη κατάργηση του παραρτήματος του ΙΚΑ Λιτοχώρου.
Η πρόθεση αυτή, αν υλοποιηθεί, θα υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο τις ήδη ανεπαρκείς παρεχόμενες υπηρεσίες και θα έχει αρνητικές συνέπειες για τις δεκάδες χιλιάδες εργαζομένων – ασφαλισμένων τής περιοχής.
Επίσης, θα προκαλέσει καινούργια προβλήματα στους κατοίκους τής Νότιας Πιερίας και θα έχει ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων οι οποίοι προκειμένου να εξυπηρετηθούν είτε θα αναγκαστούν να κάνουν μεγάλες αποστάσεις με υψηλό κόστος είτε θα προσφεύγουν σε ιδιώτες.
Η δικαιολογία αντιμετώπισης της σπατάλης και εξορθολογισμού των δαπανών που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να προχωρούν τέτοιοι σχεδιασμοί συγχωνεύσεων και καταργήσεων κοινωνικών δομών, αποτελεί πρόσχημα για να μειώσει ακόμη παραπέρα τις δημόσιες κοινωνικές δαπάνες, που έτσι κι αλλιώς είναι πολύ πιο πίσω από τις λαϊκές ανάγκες, στηρίζοντας την κερδοφορία τού κεφαλαίου. Γι αυτό και περικόπηκαν από τις δαπάνες για την υγεία 1,3 δισ. ευρώ το 2011 και επιπλέον 350 εκ. ευρώ κάθε χρόνο μέχρι το 2015. Γι αυτό γίνονται οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις υπηρεσιών. Γι αυτό οι εργαζόμενοι στο δημόσιο είναι με το ένα πόδι στην «εργασιακή εφεδρεία» ή την «απόλυση».
Οι εξελίξεις αυτές εντάσσονται στον συνολικότερο αντιλαϊκό σχεδιασμό τής κυβέρνησης, που είναι άμεσα δεμένος με τα «μνημόνια» και τους εφαρμοστικούς νόμους.
Απαιτούμε, λοιπόν, να μην καταργηθεί το παράρτημα του ΙΚΑ Λιτοχώρου».