Τρίτη 10 Απριλίου 2012

ΠΑΡΟΧΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΕ 11 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ – ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Με κομπιούτερ, με συνδέσεις ιντερνέτ και με εκτυπωτές που παρείχε έγκαιρα ο δήμος Δίου-Ολύμπου εξοπλίστηκαν, εντός τού Μαρτίου, περιφερειακά ιατρεία που λειτουργούν στα όρια του καλλικρατικού δήμου και ανήκουν στο γενικό νοσοκομείο Κατερίνης.

ΠΑΡΟΧΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΕ 11 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ
Η παροχή αυτού τού εξοπλισμού έγινε, επειδή το υπουργείο καταργεί τη χειρόγραφη συνταγογράφηση και τίθεται πλέον σε εφαρμογή καθεστώς ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (η πλήρης εφαρμογή αυτού τού μέτρου θα αρχίσει να γίνεται περί τα τέλη Απριλίου).
Με την έγκαιρη προμήθεια αυτών των υλικών ο δήμος Δίου-Ολύμπου συμβάλλει θετικά στο να αποφευχθεί ταλαιπωρία δημοτών του οι οποίοι προσέρχονται στα περιφερειακά ιατρεία για να «γράψουν» φάρμακα που είναι απαραίτητα για την υγεία τους (ο δήμος Δίου-Ολύμπου συνέβαλε στον εξοπλισμό 11 από τα 13 περιφερειακά ιατρεία τής περιοχής).
Η εκ μέρους τού δήμου Δίου-Ολύμπου παροχή συγκεκριμένου εξοπλισμού έγινε μετά από σχετικά έγγραφα που έστειλαν το κέντρο υγείας Λιτοχώρου αλλά και το γενικό νοσοκομείο Κατερίνης το οποίο αρμοδίως έχει αναλάβει, επίσης, ένα τμήμα τού εξοπλισμού, καθώς επίσης και τα αναλώσιμα, σε μόνιμη βάση.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝ. ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΑΡΜΑΚΗ
Μιλώντας για το ζήτημα εξοπλισμού περιφερειακών ιατρείων στη Νότια Πιερία, σε δηλώσεις του ο αν. δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Φαρμάκης, ανέφερε:
«Όπως έχει αναδειχθεί από περιφερειακά και πανελλαδικά μέσα ενημέρωσης, από την πρώτη στιγμή που επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, προκλήθηκαν ταλαιπωρίες ασθενών, ιδίως ηλικιωμένων, που ήθελαν να γράψουν τα φάρμακά τους, σε διάφορες περιοχές τής χώρας.
Εμείς ως δήμος Δίου-Ολύμπου κατανοήσαμε έγκαιρα το τι επρόκειτο να συμβεί με την εφαρμογή αυτού τού μέτρου και γι αυτό, μετά από επικοινωνίες και επαφές τού κέντρου υγείας Λιτοχώρου και του νοσοκομείου Κατερίνης με τον δήμο μας, αποφασίσαμε τάχιστα να συμβάλλουμε στον εξοπλισμό περιφερειακών ιατρείων τής περιοχής μας, παρά την οικονομική μας δυσπραγία που αντιμετωπίζουμε.
Στόχος μας ήταν να αποφευχθεί οποιαδήποτε ταλαιπωρία ασθενών τής περιοχής μας. Τα περιφερειακά ιατρεία τής Νότιας Πιερίας ήταν από τα πρώτα στην Ελλάδα που ήταν εγκαίρως έτοιμα για να εξυπηρετήσουν ιατρούς στο έργο τους αλλά και ασθενείς στις ανάγκες τους».
ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, αρχικά, όσα περιφερειακά ιατρεία τής χώρας δεν είχαν έγκαιρα εξοπλιστεί με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, με υπηρεσίες ιντερνέτ και με εκτυπωτές, ανάγκαζαν τους ασφαλισμένους να πηγαίνουν σε κέντρα υγείας για να εξυπηρετηθούν.
Επιπλέον δε, όπως δημοσιοποιήθηκε, πρόβλημα αντιμετώπισαν και γιατροί περιφερειακών ιατρείων τής χώρας, επειδή, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου υγείας καθιερώθηκε πρόστιμο στους γιατρούς για κάθε χειρόγραφη συνταγή που θα εξέδιδαν (1 ευρώ πρόστιμο για κάθε χειρόγραφη συνταγή).
Λόγω αυτής τής έλλειψης προετοιμασίας πολλών περιφερειακών ιατρείων τής χώρας, το υπουργείο υγείας έδωσε παράταση εφαρμογής τού μέτρου, ώστε να υπάρχει ετοιμότητα περί τα τέλη Απριλίου.
Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση επιβλήθηκε από το υπουργείο υγείας ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και έλεγχος, οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί, ώστε να είναι γνωστό το ποιοι γιατροί συνταγογραφούν, πόσα και ποια φάρμακα γράφουν και για ποιες ανάγκες γίνεται η όλη διαδικασία.
Αρμόδιοι του υπουργείου εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό θα μειωθούν δραστικά οι σπατάλες στον τομέα τού φαρμάκου, με αποτέλεσμα να μειωθεί και το κόστος που πληρώνουν τα ταμεία (με χρήματα των ασφαλισμένων και του κρατικού προϋπολογισμού).