Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ 2011


Κυρία Πρόεδρος , Κύριε Περιφερειάρχη

Αγαπητοί Συνάδελφοι

Κυρίες και Κύριοι συμπολίτες

Δεν μπορώ να μη σχολιάσω ότι η πρώτη δημόσια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κ. Μακεδονίας, του νέου και πολλά υποσχόμενου θεσμού της αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, πραγματοποιείται εν απουσία όχι μόνο πολιτών, αλλά και εκπροσώπων φορέων, ακόμα και αυτών που υποτίθεται έχουν άμεση σχέση με την Περιφέρεια. Γεγονός που πρέπει να μας απασχολήσει.

Αρνητικό επίσης γεγονός, η αποχώρηση των περισσοτέρων αντιπεριφερειαρχών και αρχηγών παρατάξεων, που δεν είχαν την υπομονή να παραμείνουν έως το τέλος της συνεδρίασης, να ακούσουν και τους περιφερειακούς συμβούλους.

Παρ’ όλα αυτά, θα προσπαθήσω στα τρία λεπτά που έχω στη διάθεση μου, να αποδώσω περιεκτικά τις εκτιμήσεις και τις απόψεις μου για τα πεπραγμένα του περιφερειακού μας συμβουλίου, σε επίπεδο περιφέρειας και βέβαια περιφερειακής ενότητας Πιερίας, την οποία και εκπροσωπώ.

Αγαπητοί συνάδελφοι, οι απολογισμοί που παρουσίασαν ο περιφερειάρχης και κυρίως οι αντιπεριφερειάρχες, είχαν ως επί το πλείστον υπηρεσιακό χαρακτήρα. Ήταν επί της ουσίας η ετήσια καταγραφή των λειτουργικών κυρίως πράξεων που διεκπεραίωσαν οι υπηρεσίες της περιφέρειας και των περιφερειακών ενοτήτων.

Έγινε πράγματι φιλότιμη προσπάθεια από την πλευρά των υπηρεσιών αλλά και των αντιπεριφερειαρχών, κυρίως των χωρικών. οι όποιοι αυτή τη μεταβατική περίοδο εργάστηκαν ομολογουμένως υπό δύσκολες συνθήκες.

Δεν μπορώ να μη σημειώσω όμως, την έλλειψη συγκεκριμένου προσανατολισμού στα πεπραγμένα της διοίκησης. Απουσιάζει το στρατηγικό σχέδιο και η αναπτυξιακή προοπτική.

Οι διοικούντες αρκούνται στη διάγνωση και την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, χωρίς να επιχειρούν καμία δημιουργική παρέμβαση.

Αναφέρονται στα υπάρχοντα φυσικά και επίκτητα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της περιφέρειας, χωρίς να αναπτύσσουν πολιτικές αξιοποίησης τους.

Αιτιολογούν την απουσία έργου, με την στενότητα διαθέσιμων πόρων, χωρίς να αξιοποιούν όμως τους διαθέσιμους πόρους του ΕΣΠΑ.

Η Αντιπεριφερειαρχης Πιερίας, αναφέρθηκε στα πλούσια πλεονεκτήματα της περιοχής, που καθιστούν την Πιερία από τις πλέον ευνοημένες ενότητες της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας και της χώρας.

Η Πιερία εξακολουθεί όμως να παραμένει, κάτω από το μέσο εθνικό επίπεδο ανάπτυξης. Ο στόχος για ταχύτερη αναπτυξιακή σύγκλιση, ώστε η Πιερία να φτάσει τουλάχιστον το μέσο εθνικό επίπεδο ανάπτυξης και αυτή τη φορά δεν επετεύχθη.

Επομένως, εξακολουθεί πρώτιστο μέλημα της τοπικής μας αναπτυξιακής πολιτικής, η λειτουργία της παραγωγικής μηχανής με υψηλότερους ρυθμούς, για να καλύψει το κενό που χωρίζει τον πολίτη της Πιερίας από το μέσο Έλληνα.

Παράλληλα με την οικονομική σύγκλιση και την ανταγωνιστικότητα, η Πιερία θα πρέπει να θέσει ως σημαντικούς στόχους την κοινωνική και χωρική συνοχή.

Στόχοι οι οποίοι όχι μόνο δεν επετεύχθησαν αλλά αντίθετα απομακρύνθηκαν.

Η κοινωνική συνοχή για να επιτευχθεί χρειάζεται δράσεις που θα αποσκοπούν στην απασχόληση και τη μείωση της ανεργίας, στόχος βέβαια δύσκολος στις μέρες μας, αλλά εδώ όμως βρίσκεται η αξία του αναπτυξιακού σχεδιασμού, να προτείνει μέτρα και δράσεις, οι οποίες θα επιτρέψουν τη συμμετοχή όλων των κοινωνικών και οικονομικών ομάδων στα οφέλη της ανάπτυξης.

Ταυτόχρονα, σημαντικός στόχος είναι η ενίσχυση της χωρικής συνοχής της Πιερίας, με την βελτίωση αναπτυξιακών προοπτικών του βορείου ορεινού και ημιορεινού τμήματός της. Καμία βέβαια πρωτοβουλία στην κατεύθυνση αυτή δεν σημειώθηκε.

Με δεδομένη την εξειδίκευση του νότιου τμήματος , της παραλιακής δηλαδή ζώνης, στον τουρισμό, στο βόρειο τμήμα θα πρέπει να αναπτυχθεί η γεωργία, με ποιοτικά και πιστοποιημένα προϊόντα, με εναλλακτικές μορφές καλλιεργειών, με δράσεις στον οικοτουρισμό και αγροτουρισμό.

Βασικός επίσης στόχος της αναπτυξιακής στρατηγικής της Πιερίας είναι η προστασία και αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος .

Με εξαίρεση τη διαβούλευση για το νέο Προεδρικό Διάταγμα για τον Όλυμπο, μόνο αρνητικές εξελίξεις συνέβησαν στον τομέα αυτό. Ο Όλυμπος είναι απροστάτευτος όσο ποτέ άλλοτε, η αυθαιρεσία αντί να περιοριστεί, γίνεται ανεξέλεγκτη. Οι ακτές εξακολουθούν να υφίστανται τις συνέπειες από την πλημμελή λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών. Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων παραμένει προβληματική.

Η στάση μας απέναντι στο περιβάλλον, είναι μια κρίσιμη αναπτυξιακή επιλογή. Το εξαιρετικής ποιότητας φυσικό περιβάλλον αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα που διαθέτει η Πιερία.

Αρνητική επίσης εξέλιξη, με ποικίλες διαστάσεις, η πρόθεση του Υπουργείου Πολιτισμού, να καταργήσει την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας. Ενώ τα πολλά και ακριβά διόδια στα όρια της Πιερίας, αποτελούν ανασταλτικό οικονομικό παράγοντα.

Τα παραπάνω σοβαρά ζητήματα πρέπει άμεσα να επιλυθούν.

Οι ακτές, ο Όλυμπος, τα Πιέρια, οι υγροβιότοποι, οι αρχαιολογικοί χώροι, αποτελούν το σημαντικότερο κεφάλαιο για τον τουρισμό και την οικονομία της Πιερίας. Καμία όμως σημαντική πρωτοβουλία και κανένα στρατηγικό σχέδιο δεν αναπτύχτηκε στον τομέα αυτό.

Τέλος, σημαντικός στόχος της αναπτυξιακής παρέμβασης, θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας της τοπικής οικονομίας.

Η διοργάνωση ημερίδων για το ιπποφαες και τα σαλιγκάρια είναι βέβαια χρήσιμη, όπως η έκθεση για τα τοπικά κρασιά. Άλλων όμως φορέων είναι ευθύνη και άλλη εμβέλεια προβολής απαιτείται.

Η περιφέρεια χαράζει πολιτικές, δίνει κατευθύνσεις, δημιουργεί υποδομές, προσφέρει υπηρεσίες, ενεργοποιεί παραγωγικές δυνάμεις.

Οι τοπικές επιχειρήσεις, οι συνεταιρισμοί και οι ομάδες παραγωγών, πρέπει να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα, να γίνουν ευέλικτοι, σύγχρονοι.

Τα προϊόντα της Πιερίας, μπορούν να ανταγωνιστούν τη διεθνή αγορά, με πολλαπλασιαστικές επιδράσεις στο εισόδημα και την απασχόληση. Να αποκτήσουν εξαγωγικό χαρακτήρα.

Η Πιερία χρειάζεται αναπτυξιακή ταυτότητα, χρειάζεται μια νέα αναπτυξιακή ώθηση, η ύφεση που την διακρίνει τα τελευταία χρόνια, παρά τις δύσκολες συγκυρίες, μπορεί και πρέπει να ανατραπεί.

Αυτό βέβαια είναι δύσκολο να συμβεί , αν δεν υπάρξει γενικότερη αναπτυξιακή ώθηση στο σύνολο της περιφέρειας.

Αγαπητοί συνάδελφοι, η παράταξη μας με ιδιαίτερη επιείκεια και δημιουργική κριτική, αντιμετώπισε τη διοίκηση της Περιφέρειας, καθώς από την πλευρά μου και τη διοίκηση της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας. κατανοώντας τις δυσκολίες των καιρών.

Ο απολογισμός όμως που μας παρουσίασαν σήμερα, όχι μόνο δεν επέτυχε κανένα από τους παραπάνω στόχους, τους οποίους και οι ίδιοι εξ’ αρχής έθεσαν, ούτε καν τους προσέγγισε.

Να ευχηθούμε ο επόμενος απολογισμός, να είναι πλουσιότερος και να κινείται σε κατεύθυνση προσέγγισης τουλάχιστον αυτών των στόχων.

Θεσσαλονίκη, 5 Ιανουαρίου 2012