Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

«ΡΙΧΝΕΤΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ, ΘΕΛΟΥΜΕ ΛΙΤΟΧΩΡΟ ΚΑΘΑΡΟ»


ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
* ΚΑΙ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ - ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΥΣ: «ΡΙΧΝΕΤΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ, ΘΕΛΟΥΜΕ ΛΙΤΟΧΩΡΟ ΚΑΘΑΡΟ»
* ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Κ. ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ Δ.ΑΝΔΡΙΑΣ: Η ΕΥΤΑΞΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σκουπίδια που κάποιοι ασυνείδητοι πετούν σε δρόμους, πάρκα, ρέματα αλλά και στη φύση, μάζεψαν μαθήτριες και μαθητές τής β’ τάξης τού γυμνασίου Λιτοχώρου υπό την καθοδήγηση εκπαιδευτικών αλλά και της δημοτικής κοινότητας, στο πλαίσιο εθελοντικού καθαρισμού κοινόχρηστων χώρων, στην «πόλη των θεών».

Πρόκειται για πρωτοβουλία της δημοτικής κοινότητας Λιτοχώρου που μετατράπηκε σε δράση ύστερα από επικοινωνία – συνεννόηση του προέδρου Δημήτρη Ανδριά με τον διευθυντή του γυμνασίου Λιτοχώρου Παναγιώτη Μυριώτη και τους εκπαιδευτικούς Μιχάλη Προκόβα και Αναστασία Λυγούρα, οι οποίοι με χαρά αποδέχθηκαν την πρόταση της δημοτικής κοινότητας για εθελοντικό καθαρισμό.
ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ
Για την πραγματοποίηση αυτής της δράσης ο δήμος Δίου-Ολύμπου προμήθευσε στα παιδιά γάντια και σακούλες ενώ η δημοτική κοινότητα Λιτοχώρου πρότεινε, γραπτώς, συγκεκριμένα σημεία και περιοχές για περισυλλογή μικρών σκουπιδιών που κάποιοι κάτοικοι αλλά και διερχόμενοι συνεχίζουν να πετούν στον οικισμό αλλά και στο φυσικό περιβάλλον.
Στη συγκέντρωση της β’ τάξης γυμνασίου που έγινε πριν από την εξόρμηση, διευκρινίστηκε στους μαθητές και τις μαθήτριες ότι το έργο τής καθαριότητας στους κοινόχρηστους χώρους ανήκει κατά βάση στην αρμοδιότητα του δήμου Δίου-Ολύμπου, ωστόσο ο εθελοντικός καθαρισμός από την πλευρά των μαθητών δεν γίνεται τυχαία.
Συγκεκριμένα, εξηγήθηκε ότι η εθελοντική εργασία στο πλαίσιο ευπρεπισμού τής περιοχής είναι συμβολικού χαρακτήρα και έχει σκοπό να καλλιεργήσει μια άλλη νοοτροπία και συμπεριφορά αλλά και να εμφυσήσει το μήνυμα του εθελοντισμού όχι μόνο στη σχολική κοινότητα αλλά και ευρύτερα.
ΜΑΘΗΤΕΣ: «ΟΝΕΙΡΟ ΜΑΣ, ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΟ»
Επίσης, εκ μέρους των παιδιών μια μαθήτρια διάβασε και ένα κείμενο που περιείχε μήνυμα προς τους κατοίκους του Λιτοχώρου και συγχρόνως ένα κάλεσμα – έκκληση στον κόσμο για περισσότερη ευαισθητοποίηση ενόψει καλοκαιριού και τουριστικής περιόδου, ως εξής:
«Έκκληση μαθητών προς όλους τούς κατοίκους τού Λιτοχώρου. Εμείς οι Μαθήτριες και οι Μαθητές τού Λιτοχώρου, οι εκπαιδευτικοί μας καθώς και η Δημοτική μας Κοινότητα παρακαλούμε θερμά: Να βγάζετε τα σκουπίδια σας στην καθορισμένη ημέρα και ώρα. Να ρίχνετε τα σκουπίδια μέσα στους κάδους. Όνειρό μας είναι να ξανακάνουμε το Λιτόχωρο όπως ήταν παλιότερα, πεντακάθαρο»!
Καθ’ όλη τη διάρκεια του εθελοντικού καθαρισμού, το μήνυμα αυτό, τυπωμένο – φωτοτυπημένο σε χαρτί, διανεμήθηκε σε δημότες τού Λιτοχώρου και σε διερχόμενους ενώ αναρτήθηκε σε καταστήματα, ξύλινους στύλους τής ΔΕΗ αλλά και σε περιφράξεις ιδιοκτησιών.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος Δημήτρης Ανδριάς, με δηλώσεις του εξέφρασε τις ευχαριστίες τής δημοτικής κοινότητας Λιτοχώρου και του δήμου Δίου-Ολύμπου προς τους εκπαιδευτικούς τού γυμνασίου Λιτοχώρου και προς τα παιδιά τής β’ τάξης για την όλη προσπάθεια καθαριότητας που έγινε.
Κάλεσε δε τους κατοίκους τής περιοχής να φροντίζουν και να διατηρούν την καθαριότητα και την αισθητική της πόλης, διότι, όπως υπογράμμισε, η καθαριότητα δεν είναι μόνο υπόθεση του δήμου αλλά υπόθεση όλων και συμπλήρωσε ότι αυτή η ευταξία μπορεί να προέλθει μόνο με αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς όλων.
Τέλος, σημείωσε ότι η καθαριότητα αποτελεί και αυτή ένα σημαντικό στοιχείο διαφήμισης για την πόλη των θεών και το βουνό των θεών, ένα στοιχείο προσέλκυσης τουριστών, ιδίως τώρα που η χώρα αλλά και η περιοχή έχει σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ανάγκη από οικονομική τόνωση.