Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Συνάντηση για αξιοποίηση παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής Πόρων - Πλαταμώνα - Παντελεήμονα



ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ Γ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΓΑΙΑ-ΟΣΕ
ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΝΑΠΛΑΣΉ ΤΗΣ

 
  Με αντικείμενο την παραχώρηση της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής από Πόρους μέχρι Πλαταμώνα και Παντελεήμονα, με σκοπό την ανάπλαση και τουριστική αξιοποίησή της, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του δημάρχου Δίου-ΟλύμπουΓιώργου Παπαθανασίου και δύο στελεχών της ΓΑΙΑ-ΟΣΕ, συγκεκριμένα του διευθύνοντος συμβούλου Παύλου Χειμωνιάδη και του υπευθύνου της εταιρίας στη Βόρεια Ελλάδα Βασίλη Διαμαντάκη

Η συνάντηση έγινε στον παλιό σταθμό Πλαταμώνα καθώς επίσης και στον παλιό σταθμό του Λιτοχώρου. 
 
Οι επαφές του δημάρχου με τα δύο στελέχη της ΓΑΙΑ-ΟΣΕ έγιναν με αφορμή την προσπάθεια του δήμου Δίου-Ολύμπου και της ΔΕΑΔΟ να καθαρίσουν από συσσωρευμένα σκουπίδια ένα τμήμα της εγκαταλελειμμένης σιδηροδρομικής γραμμής Πόρων – Πλαταμώνα. Η εταιρία ζήτησε να διακοπούν οι εργασίες μέχρι να γίνει η έγκριση της μελέτης που έχει ζητήσει ο δήμος Δίου-Ολύμπου.
Γ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: ΖΗΤΑΜΕ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΓΙΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗ
Όπως εξήγησε ο κ. Παπαθανασίου, «εμείς ως δήμος είχαμε ζητήσει να μας παραχωρηθεί η παλιά σιδηροδρομική γραμμή από τους Πόρους μέχρι τον Πλαταμώνα αλλά και από τον Πλαταμώνα μέχρι τον Παντελεήμονα, ώστε να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τη μελέτη ανάπλασης.
Το τμήμα από Πόρους μέχρι Πλαταμώνα δεν έχει καταργηθεί, είναι γραμμή υπό αναστολή. Στο τμήμα αυτό συμφωνεί, καταρχήν, ο ΟΣΕ να γίνει ανάπλαση. Περιμένει να του στείλουμε την υδραυλική μελέτη για να γίνει και η παραχώρηση της γραμμής, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε την ανάπλαση.
Το τμήμα από Πλαταμώνα μέχρι Παντελεήμονα που είναι υπό κατάργηση, εκεί είμαστε σε συζητήσεις με την αρχαιολογία», διότι, όπως σημείωσε ο δήμαρχος, στο τμήμα αυτό τον πρώτο λόγο τον έχει η εν λόγω υπηρεσία.
«Ζήτησα από τα δύο στελέχη της ΓΑΙΑ-ΟΣΕ να μην προχωρήσουν σε μεμονωμένες ενέργειες περίφραξης της γραμμής στον Πλαταμώνα, διότι έτσι θα προκαλέσουν τεράστιο πρόβλημα. Σ’ αυτό συμφώνησαν οι κύριοι Χειμωνιάδης και Διαμαντάκης και τώρα βρισκόμαστε σε μια καλή πορεία», δήλωσε ο κ.Παπαθανασίου.
Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
Ως προς την υλοποίηση των έργων μέσα από χρηματοδότηση, ο κ.Παπαθανασίου υπενθύμισε ότι επί Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο ανάπτυξης είχε δεσμευτεί σχετικό κονδύλι, λέγοντας:
«Εφόσον κινηθούμε γρήγορα και συμφωνήσει και ο ΟΣΕ, με τη συνδρομή των τεσσάρων βουλευτών, τους οποίους έχουμε ενημερώσει με επιστολή μας για το θέμα αυτό όπως και για τον σταθμό προαστιακού μεταξύ παραλίας Παντελεήμονα και Σκοτίνας, ελπίζουμε σε θετικά αποτελέσματα.
ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ
Στο κλείσιμο των δηλώσεών του ο δήμαρχος ανέφερε ότι έγινε συζήτηση και για την παραχώρηση ενός παλιού κτιρίου στον παλιό σταθμό Πλαταμώνα, εκεί όπου ήταν το παλιό αγροτικό ιατρείο, για να γίνει ΚΑΠΗ.
Το κτίριο αυτό παραχώρησε ο ΟΣΕ στον δήμο με ενοίκιο 150 ευρώ τον χρόνο, ώστε να γίνει εκεί η στέγαση των μελών του κέντρου. Συζήτηση όμως έγινε και για τα παλιά κτίρια του σιδηροδρομικού σταθμού στο Λιτόχωρο, με στόχο την αξιοποίησή τους.



Aναρτήθηκε από: ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΝ ΛΑΓΙΟΝ