Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Κλειστό για άλλη μια χρονιά το… κλειστό κολυμβητήριο Κατερίνης......

Τι θα γίνει επιτέλους;

Οι πρόεδροι των κολυμβητικών συλλόγων «Δίας» και «Ακαδημία 92» εκφράζουν την αγανάκτησή τους για το παρατεταμένο (για μία ακόμη φορά) κλείσιμο του κολυμβητηρίου Κατερίνης
Αγανακτισμένοι και απογοητευμένοι από το κλείσιμο (για μία ακόμη φορά) του κολυμβητηρίου Κατερίνης, δηλώνουν γονείς, γυμναστές αλλά και εκπρόσωποι κολυμβητικών συλλόγων οι οποίοι κάνουν λόγο για αδιαφορία και ολιγωρία της δημοτικής αρχής να βρει εναλλακτικούς και οικονομικότερους τρόπους θέρμανσης της πισίνας, ώστε να μην έρχεται κάθε λίγο και λιγάκι «αντιμέτωπη» με το ακριβό πετρέλαιο.


Ήδη δύο εβδομάδες πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων τα μαθήματα που γίνονταν στη μικρή πισίνα (η μεγάλη δε λειτουργούσε ούτως ή άλλως) σταμάτησαν και μέχρι σήμερα το κολυμβητήριο παραμένει κλειστό, χωρίς νεώτερη ενημέρωση για το αν και πότε θα ξεκινήσει να λειτουργεί.


Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα εκμάθησης κολύμβησης στους μαθητές των δημοτικών σχολείων της Πιερίας (μέσω της διεύθυνσης α’ βάθμιας) συνεχίζεται κανονικά, ωστόσο έχει μετατραπεί σε θεωρητικό μάθημαπου γίνεται δίπλα στην πισίνα-με σκούφους και γάντια-και όχι μέσα σε αυτή, για ευνόητους λόγους έλλειψης πετρελαίου.


Οι πρόεδροι των κολυμβητικών ακαδημιών «Ακαδημία ‘92» και «Δίας», Κυριάκος Καλταρίδης και Αθανάσιος Σιαμάτρας αντίστοιχα, υποστηρίζουν ότι τον περασμένο Μάιο με έγγραφό τους προς τον Οργανισμό Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του δήμου Κατερίνης, κοινοποίησαν την πρόθεσή τους να συμβάλουν οικονομικά στα έξοδα συντήρησης της πισίνας, με το ποσό το 550€ το μήνα, θέτοντας κάποιες προϋποθέσεις οι οποίες έγιναν, όπως ισχυρίζονται, δεκτές από την πλευρά του δήμου. Στη συνέχεια όμως, όπως υποστηρίζουν, δεν προωθήθηκε η πρόταση και κάποιοι συνεχίζουν αστήρικτα να κάνουν λόγο για κολυμβητικές ακαδημίες που θέλουν μόνο να εισπράττουν συνδρομές και να μην συμβάλουν στα έξοδα συντήρησης. «Κάτι τέτοιο δεν ισχύει και το αποδεικνύει το έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου που στείλαμε στο δήμο για οικονομική συμμετοχή», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι δύο άνδρες. «Πραγματικά λυπούμαστε που χίλια και πλέον παιδιά σταμάτησαν το κολυμβητήριο. Η κατάσταση αυτή διώχνει τα παιδιά από το άθλημα» δηλώνει ο κ. Σιαμάτρας. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει, τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος της «Ακαδημίας ΄92», πρότειναν στον πρόεδρο του ΟΠΠΑΠ, κ. Θωμά Παπαδημητρίου αλλά και στον ίδιο το δήμαρχο, να παραδώσουν ακόμη και τις σφραγίδες τους όλοι οι κολυμβητικοί σύλλογοι προκειμένου να δημιουργηθεί ένας ενιαίος δημοτικός σύλλογος, ώστε να εισπράττει τις συνδρομές των παιδιών ο δήμος όπως έγινε στην Κοζάνη, στις Σέρρες και στην Έδεσσα. «Κατά πρόσωπο δέχτηκαν αλλά στην πορεία δεν έγινε τίποτα», δηλώνουν.


Σημειώνουν ακόμη ότι και οι γονείς δέχθηκαν να δώσουν επιπλέον χρήματα, πέραν της συνδρομής, για τη θέρμανση και συντήρηση της πισίνας, ώστε να παραμείνει ανοικτή.


«Κατανοούμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος αλλά δεν γίνεται η πισίνα να είναι επ’ άπειρο κλειστή την ίδια στιγμή που ως σύλλογοι είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλουμε για να ξεπεραστεί το πρόβλημα» τονίζουν οι εκπρόσωποι των δύο συλλόγων, σημειώνοντας ωστόσο ότι τις προτάσεις αυτές δεν τις συμμερίζονται όλοι οι σύλλογοι και ενδεχομένως αυτός είναι ο λόγος που, όπως λένε, η δημοτική αρχή δεν παίρνει πρωτοβουλία να κάνει κάποια πράγματα.




«Η κολύμβηση έχει φέρει τεράστιες διακρίσεις στην Πιερία και αυτή τη στιγμή οι πρωταθλητές μας είναι υποχρεωμένοι να μετακινούνται καθημερινά σε άλλα κολυμβητήρια γύρω νομών ώστε να μην χάσουν τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις», αναφέρει ο κ. Σιαμάτρας προσθέτοντας ότι ακόμη και πέρυσι στην Εθνική Ελλάδος συμμετείχαν αθλητές από την Πιερία. Είναι οι ίδιοι αθλητές που σήμερα, όπως λένε, δεν έχουν που να προπονηθούν. «Πανελλήνιες, πανευρωπαϊκές και παγκόσμιες νίκες έχει να περηφανεύεται η Πιερία στο άθλημα της κολύμβησης. Και όμως αυτή η κατάσταση μας έχει φέρει χρόνια πίσω. Ή για να το πω αλλιώς, κάθε πέρυσι και καλύτερα».


Σημειώνουν ακόμη ότι κάθε νέος πρόεδρος της ΔΑΚ τους παρουσίαζε μελέτες για ηλιακά αλλά ποτέ δεν γινόταν τίποτα. Ακόμη και το ενδεχόμενο να γινόταν μία επένδυση με φωτοβολταϊκά, παραμένει μία θεωρητική κουβέντα, όπως λένε.


Τέλος υποστηρίζουν ότι οι χώροι διαφήμισης και χορηγών γύρω από τις πισίνες θα μπορούσε να αποτελέσουν σημαντικό έσοδο για το δήμο, αν και δεν είναι ξεκάθαρο αν παραμένουν στη διαχείριση ιδιώτη, στον οποίο είχε παραχωρηθεί έναντι αντιτίμου πριν από κάποια χρόνια. «Υπάρχουν τρόποι να στηρίξουμε το κολυμβητήριο, αρκεί να ξεκινήσει μία σοβαρή κουβέντα και ένας σχεδιασμός και να μην υπάρχουν μικροπολιτικές σκοπιμότητες....»συμπληρώνουν οι εκπρόσωποι των δύο ακαδημιών επισημαίνοντας τέλος ότι δε γίνεται να λειτουργούν κάποιοι σκεπτόμενοι να μη δυσαρεστήσουν τον ένα ή τον άλλο…