Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Κυριακή 10/02/2013 πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία, ημερίδα με θέμα «Ιστορίες Μεταξιού του Χτες και του Σήμερα» από το Κ.Δ.Β.Μ.Π.Α Ανατολικού Ολύμπου στις εγκαταστάσεις του στον Παλαιό Παντελεήμονα.



ΦωτόΤην Κυριακή 10/02/2013 πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία, ημερίδα με θέμα «Ιστορίες Μεταξιού του Χτες και του Σήμερα» από το Κ.Δ.Β.Μ.Π.Α Ανατολικού Ολύμπου στις εγκαταστάσεις του στον Παλαιό Παντελεήμονα. 
 
Η ημερίδα απευθυνόταν σε ενήλικες της τοπικής κοινωνίας. Στόχος της ήταν οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν τις διαδικασίες παραγωγής του μεταξιού αλλά και τις δυνατότητες ενασχόλησης τους με τη συγκεκριμένη παραγωγική διαδικασία. Περιλάμβανε εισηγήσεις για τις προοπτικές της σηροτροφίας, για το εθνικό δίκτυο «Μετάξι» και αφηγήσεις κατοίκων του Παλιού Παντελεήμονα που ασχολήθηκαν με τη σηροτροφία στο παρελθόν . 
Με τη βοήθεια του Δ. Σ. Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ν. Παντελεήμονα συγκεντρώθηκε φωτογραφικό και άλλο υλικό που σχετίζεται με την παραγωγή μεταξιού στο χωριό κατά το παρελθόν και δημιουργήθηκε μια σχετική μικρή έκθεση στο χώρο του Κ.Δ.Β.Μ.Π.Α Ανατολικού Ολύμπου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα χαιρετισμό του εκπροσώπου του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νέου Παντελεήμονα Γουλάρα Γιώργου, ο οποίος τόνισε την σημασία της ύπαρξης του Κέντρου για την περιοχή και ακολούθησαν εισηγήσεις με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων. Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Ανατολικού Ολύμπου ευχαριστεί τον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο Νέου Παντελεήμονα και όλους τους κατοίκους της τοπικής κοινωνίας που στήριξαν την εκδήλωση αυτή. Επίσης ευχαριστεί θερμά τον εισηγητή Ιωαννίδη Απόστολο, από το Κ.Δ.Β.Μ.Π.Α Σουφλίου, ο οποίος έδωσε στο κοινό μια ολοκληρωμένη παρουσίαση της παραγωγής μεταξιού(εκτροφή μεταξοσκώληκα, παραγωγή κουκουλιών, αναπήνιση, μεταξουργία). Τέλος ευχαριστεί τους Μητρολιού Δημητρία και Γουλάρα Θεόδωρο που με τις αφηγήσεις τους ξύπνησαν μνήμες και αναμνήσεις των κατοίκων του Παλιού Παντελεήμονα .