Σάββατο 4 Απριλίου 2009

Σύνοδος της Ομάδας των 20





Τη δέσμευση πως θα πράξουν ό,τι είναι αναγκαίο για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη, να τονώσουν την ανάπτυξη, να ενισχύσουν τους χρηματοοικονομικούς κανονισμούς και να διαθέσουν περισσότερα κεφάλαια στη διεθνή οικονομία μέσω οργανισμών, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έδωσαν την Πέμπτη οι ηγέτες της Ομάδας των 20 οικονομικά ισχυρότερων κρατών του κόσμου. "Η παγκόσμια κρίση απαιτεί παγκόσμια λύση", επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο τελικό ανακοινωθέν.

Όπως υπογράμμισε στην συνέντευξή Τύπου ο οικοδεσπότης της συνόδου και πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν, θα επιδιωχθεί η αναζωογόνηση των χρηματοπιστωτικών αγορών και του παγκοσμίου εμπορίου με προγράμματα ύψους 1,1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

"Είναι μιά ημέρα που όλος ο κόσμος συμφωνησε από κοινού για την καταπολέμηση κατά της παγκόσμιας ύφεσης, όχι με λόγια, αλλά με ένα σχέδιο για την παγκόσμια ανάκαμψη" τόνισε ο Μπράουν. Ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι θα υπάρξει μεγαλύτερος έλεγχος των αμοιβαίων κεφαλαίων υψηλού κινδύνου και των πιστωτικών οργανισμών, όπως επίσης και μια κοινή προσέγγιση στον καθαρισμό των τοξικών ομολόγων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι η σύνοδος κορυφής μπορεί να αποτελέσει ένα "σημείο καμπής" για την επίτευξη της οικονομικής ανάκαμψης.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί τόνισε ότι τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής ήταν "σημαντικότερα από ό, τι ελπίζαμε". Ο Σαρκοζί είχε απειλήσει να αποχωρήσει από τη σύνοδο αν δεν υπήρχαν απτά αποτελέσματα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εξήρε επίσης την εκβαση της συνόδου και έκανε λόγο για έναν " ιστορικό συμβιβασμό", καθως δεν υποχρεώνονται οι χώρες να προωθήσουν νέα πακέτα στήριξης.

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι ηγέτες των 20 οικονομικά ισχυρότερων κρατών του κόσμου περιλαμβάνει:

- τον τριπλασιασμό των πόρων του ΔΝΤ (σε 750 δισεκατομμύρια δολάρια) που θα διατεθούν για την ενίσχυση των χωρών που αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα.

- την επιβολή κυρωσεων στις χώρες που αποτελούν "φορολογικούς παραδείσους" και δεν θα συνεργάζονται με τις Αρχές των άλλων χωρών

- τη διάθεση 250 δισεκατομμυρίων δολαριων για την ενίσχυση του παγκόσμιου εμπορίου.

- τη διάθεση 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων από διεθνείς αναπτυξιακές τράπεζες στις φτωχότερες χώρες.

- νέους κανόνες για την καταβολή μερισμάτων και μπόνους στον χρηματοπιστωτικό τομέα

- τη ρύθμιση για τη λειτουργία των hedge funds

- την κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου

Η συμφωνία του Λονδίνου έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τα διεθνή χρηματιστήρια που έκλεισαν χθες με μεγάλη άνοδο. Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε μέ άνοδο 4,3%,στο Παρίσι, ο CAC 40 αυξήθηκε κατά 5,4% και στη Φρανκφούρτη, ο Dax κατά 6%.

Με άνοδο 0,34% έκλεισε το Χρηματιστήριο του Τόκιο και ο δείκτης Nikkei κέρδισε 30,06 μονάδες, φτάνοντας τις 8.749,84 το υψηλότερο επίπεδό του από τις 9 Ιανουαρίου.

Στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 216,48 μονάδες, ή 2,79%, κλείνοντας στις 7.978,08. Ο δείκτης Standard & Poor's 500 αυξήθηκε κατά 23,30 μονάδες, ή 2,87%, για να κλείσει στις 834,38. Ο δείκτης Nasdaq, των εταιριών υψηλής τεχνολογίας κατέγραψε κέρδη 51,03 μονάδων, ή σε ποσοστό 3,29% και έκλεισε στις 1.602,63.

Ο Τύπος για τα αποτελέσματα της G20

H συμφωνία των 20 ηγετών στο Λονδίνο και η δέσμευση για τη διάθεση πρόσθετων πόρων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα επιλύσει από μόνη της την παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά σηματοδοτεί ένα πρώτο αποφασιστικό βήμα στο δρόμο της ανάκαμψης, εκτιμούν οι περισσότερες ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου, αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας", τονίζουν οι Φαινάσιαλ Τάιμς, συνοψίζοντας την εκτίμηση των περισσοτέρων εφημερίδων, που χαρακτηρίζουν επιτυχημένη τη σύνοδο κορυφής του Λονδίνου, αν και αρκετοί αναλυτές σημειώνουν ότι πρέπει να περιμένουμε για να δούμε τα αποτελέσματα. "Ο κόσμος θα πάει καλύτερα, μετά τη σύνοδο κορυφής. Το ενδεχόμενο μιάς επικίνδυνης επέκτασης της κρίσης είναι μικρότερο καθώς επετεύχθη αξιοσήμειωτη πρόοδος σε μιά σειρά θεμάτων" σημειώνει η βρετανική εφημερίδα τονίζοντας ότι είναι "ακρως ενθαρρυντική" η υπόσχεση για αύξηση των πόρων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. "Οι ηγέτες δεν πρέπει να λησμονούν ότι η κρίση δεν θα επιλυθεί μέχρι να προωθηθούν μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο τραπεζικό σύστημα".

Η βρετανική Guardian υποστηρίζει ότι "στο άμεσο μέλλον η παγκόσμια οικονομία πρέπει να αντιμετωπισει δύο κοινά προβλήματα: την παγκόσμια ύφεση και την άνευ προηγουμένου κρίση στο τραπεζικό σύστημα. Το μήνυμα της G20 ήταν ότι οι χώρες πρέπει να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα αυτά στο σύνολό τους".

"Η σύνοδος της G20 δεν οδήγησε σε σχέδιο ανάκαμψης " γράφει από την πλευρά της η συντηρητική Ντέιλι Τέλεγκραφ, ωστόσο εκτιμά ότι ο αισιόδοξος τόνος των συνομιλιών μεταξύ των ηγετών μπορεί να "συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης".

"Επιτεύχθηκε συμφωνία " γράφει η ιταλική Ρεπούμπλικα, καθώς "είχαν εκφραστεί φόβοι ότι δεν θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν".

Η γαλλική Μόντ τονιζει επίσης ότι "ένας νέος κόσμος αναδύθηκε στο Λονδίνο" ενώ η Λιμπερασιόν κάνει λόγο για "αδιαμφισβήτη πρόοδο".



ΕΚΤ: Μείωση των επιτοκίων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αιφνιδίασε τις αγορές προχωρώντας την Πέμπτη σε μικρότερη από την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης και έτσι το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο νέο ιστορικό χαμηλό του 1,25%.

Η συντριπτική πλειονότητα των αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Ρόιτερς απάντησαν ότι ανέμεναν μείωση κατά 50 μονάδες βάσης στο 1,0%.

Υστερα από την ανακοίνωση της απόφασης, το ευρώ επέκτεινε τα κέρδη του έναντι του δολαρίου, ενώ τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης και τα futures επιτοκίων διεύρυναν τις απώλειές τους, με την απόδοση των διετών κρατικών ομολόγων να σημειώνει άνοδο σχεδόν σε υψηλό μιας εβδομάδας.