Σάββατο 4 Απριλίου 2009

Παρουσιάστηκε η Αρχαιοθήκη του Δίου



Aπό τον καθηγητή Δ.Παντερμαλή



Την Αρχαιοθήκη του Δίου, έναν πρωτοποριακό χώρο συντήρησης και επιστημονικής μελέτης των αρχαίων ευρημάτων, επισκέψιμο για το ευρύ κοινό, παρουσίασε ο καθηγητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημήτριος Παντερμαλής, κατά τη διάρκεια των εργασιών της 22ης Επιστημονικής Συνάντησης για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και Θράκη.

Ο κ. Παντερμαλής χαρακτήρισε την Αρχαιοθήκη «καινοτομία των ανασκαφών του Δίου που στόχο έχει την προσωρινή έκθεση των ευρημάτων πριν από την τελική αποθήκευσή τους, ή μεταφορά τους στο μουσείο».

Μέσω της Αρχαιοθήκης, το κοινό έχει την ευκαιρία να δει αρχαιολογικά ευρήματα, όπως αυτά ήρθαν στο φως και να αποκτήσει προσωπική εμπειρία για τη διαδικασία μελέτης και συντήρησης αρχαίων αντικειμένων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μάλιστα, παρουσιάζει η αίθουσα, όπου γίνεται η συντήρηση του ψηφιδωτού του Διονύσου. Τη διαδικασία της συντήρησης μπορεί να παρακολουθήσει ο επισκέπτης.

Όπως τόνισε ο διευθυντής των ανασκαφών του Δίου «σήμερα το κοινό εγκαταλείπει τον αφελή θαυμασμό για τις αρχαιότητες και αναζητά την ουσιαστική πληροφόρηση».

Ο κ.Παντερμαλής πρόσθεσε ότι «η αισθητική εργαστηρίου, που αναπτύσσεται στην Αρχαιοθήκη, αποδεσμεύει την παρουσία των αρχαίων από τις στερεότυπες λύσεις του παραδοσιακού μουσείου».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ