Σάββατο 4 Απριλίου 2009

Δηλώσεις Αλμούνια και Γιούνκερ




Ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Χοακίν Αλμούνια σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup σημείωσε ότι οι υπουργοί Οικονομίας των τεσσάρων χωρών (Ελλάδα, Ιρλανδία, Γαλλία και Ισπανία) συμφώνησαν να εφαρμόσουν τις συστάσεις που είχε υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την επισήμανση ότι για την Ελλάδα και την Ιρλανδία οι προσπάθειες δημοσιονομικής σταθεροποίησης θα πρέπει να ξεκινήσουν από φέτος και για την Γαλλία και την Ισπανία από το 2010.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν - Κλόντ Γιούνκερ αναφερόμενος στην περίπτωση της Ελλάδας είπε ότι είναι σε γνώση του Ελληνα υπουργού οικονομίας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει αποφασιστικά μέτρα για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος και συμφωνήθηκε να γίνει αξιολόγηση της κατάστασης τον Ιούνιο στο πλαίσιο της μεσοπρόθεσμης επαναξιολόγησης του προϋπολογισμού.

Ο κ. Γιούνκερ πρόσθεσε ότι όταν εξετάζουμε τις περιπτώσεις της Ελλάδας και της Ιρλανδίας δεν περιοριζόμαστε μόνο σε αυτές τις χώρες, αλλά αναφερόμαστε και στις υπόλοιπες χώρες καθώς, όπως υποστήριξε, η διαχείριση του ενιαίου νομίσματος απαιτεί ενιαία και συλλογική προσέγγιση.