Σάββατο 4 Απριλίου 2009

ΜΝΗΜΕΣ ΛΑΖΑΙΩΝ


Ξεκινούν την Κυριακή, 5 Απριλίου, οι εκδηλώσεις Μνήμης και Τιμής στους Λαζαίους, με αφορμή τη μάχη (2 Απριλίου 1822), και τη καταστροφή της Μηλιάς, που οργανώνει ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Μηλιάς «Οι Λαζαίοι».
Οι εκδηλώσεις, που θα διαρκέσουν έως τις 2 Μαΐου, ξεκινούν το πρωί της Κυριακής με Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Κάτω Μηλιάς, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, στις 10.30, στο Ηρώο του χωριού. Θα ακολουθήσουν μηλιώτικοι χοροί κα τραγούδια, ενώ στις 11.00, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Πολιτιστικού Κέντρου του Συλλόγου θα ανοίξει για το κοινό η έκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Ι. Ντούρου με θέμα «Όλυμπος και Πιέρια, τα λημέρια των Λαζαίων».

Οι φετινές εκδηλώσεις που συμπίπτουν με τα 45 χρόνια λειτουργίας του Συλλόγου και είναι αφιερωμένες στα ιδρυτικά μέλη του, θα συνεχιστούν την τρίτη μέρα του Πάσχα, με Πασχαλινό Απογευματινό στο Παλιοκκλήσι τ’ Άϊ Νικόλα της Μπάρας με παραδοσιακό γλέντι, συνοδεία γκάιντας.

Την Παρασκευή, 24 Απριλίου, τα Χορευτικά τμήματα του Συλλόγου και η Χορωδία του θα παρουσιάσουν ένα μουσικοχορευτικό βραδινό στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Γυμνασίου της Κάτω Μηλιάς.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 2 Μαΐου, με τη 2η Συνάντηση απογόνων των Λαζαίων, που θα πραγματοποιηθεί στα ερείπια του Πύργου της ξακουστής οικογένειας των αγωνιστών.