Τρίτη 26 Μαΐου 2009

ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ, ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ AIDS
























Μπαρτσελόνα, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον τελικό του Champions League στη Ρώμη

Εν όψει του τελικού του Champions League οι επικεφαλής των δύο ομάδων, Ντέιβιντ Γκιλ, Διευθ. Σύμβουλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τζόαν Λαπόρτα, Πρόεδρος της Μπαρτσελόνα FC έκαναν κοινή δήλωση υποστήριξης της UNICEF, τα κύρια σημεία της οποίας είναι τα εξής:

Το βράδυ της Τετάρτης 27 Μαΐου, τα μάτια του κόσμου θα είναι στη Ρώμη καθώς δυο μεγάλες ομάδες, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Μπαρτσελόνα συναντιούνται στον τελικό του Champions League για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Ο τελικός αυτός έχει τεράστια βαρύτητα για τις δύο ομάδες, για τους φιλάθλους και τους οπαδούς τους και γι’ αυτό και οι δύο όμιλοι είναι αποφασισμένοι αγωνιστούν με πάθος για τη νίκη τόσο μέσα στο γήπεδο όσο και από τις κερκίδες.

Παρόλα αυτά οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι την παραμονή ενός τόσο καθοριστικού αγώνα αποφασίζουν να ενώσουν τη φωνή τους. Η αιτία είναι ο κοινός τους αγώνας μαζί με τη UNICEF για την αναχαίτιση των καταστρεπτικών συνεπειών της πανδημίας του AIDS στα παιδιά και τους νέους. Μαζί με τη UNICEF, την ηγέτιδα οργάνωση για τα παιδιά παγκοσμίως, οι δύο ομάδες αγωνίζονται για να προσφέρουν στα παιδιά και τους νέους θύματα του AIDS ένα καλύτερο μέλλον μέσα από την εκστρατεία της UNICEF «Ενωθείτε για τα Παιδιά, Ενωθείτε κατά του AIDS».

· Τουλάχιστον 2 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 15 ετών ζουν σήμερα με AIDS παγκοσμίως.

· Στα 90 λεπτά που θα διαρκέσει ο τελικός της Τετάρτης, 50 παιδιά θα πεθάνουν εξαιτίας του AIDS.

Ο αγώνας της Τετάρτης δεν είναι μόνο για τους οπαδούς τους στην Αγγλία και την Ισπανία, αλλά ένα παγκόσμιο ποδοσφαιρικό γεγονός. Αυτή είναι η δύναμη του ποδοσφαίρου να ξεπερνάει τα εθνικά σύνορα και να φέρνει τους ανθρώπους κοντά. Μαζί οι δύο ομάδες, είναι αποφασισμένες να αξιοποιήσουν αυτή τη μεγάλη δύναμη για να στηρίξουν τη UNICEF να περάσει τα σημαντικά της μηνύματα για την υγεία, την εκπαίδευση και την πρόληψη του AIDS. Μαζί και οι δύο μεγάλοι αθλητικοί όμιλοι έχουν δεσμευθεί για την υποστήριξη ζωτικών προγραμμάτων της UNICEF σε όλο τον κόσμο και για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των παιδιών, σε όποιο μέρος του κόσμου και να ζουν.

Το 1999 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έγινε πρώτη Βρετανική ομάδα που συμμάχησε με τη UNICEF, παρέχοντας με επιτυχία πρόσβαση στην εκπαίδευση σε 1 εκατομμύριο παιδιά στην Ινδία και υποστηρίζοντας ενεργά την εκστρατεία της UNICEF κατά της Παιδικής Εκμετάλλευσης και του trafficking. Το 2005 δεσμεύθηκε για την υποστήριξη της παγκόσμιας εκστρατείας της UNICEF κατά του AIDS. Η συμμαχία «United for UNICEF» είναι πιο μακρόχρονη στο είδος της και έχει μέχρι στιγμή συγκεντρώσει πάνω από 2,2 εκατομμύρια ευρώ βοηθώντας πάνω από 1,5 εκατομμύριο παιδιά σε όλο τον κόσμο. Το 2009 σηματοδοτεί τη δέκατη επέτειο της συνεργασίας του ομίλου με τη UNICEF, ο οποίος μέσα από το έργο του Ιδρύματος Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ παραμένει στην υπηρεσία των νέων ανθρώπων.

Το 2006, η Μπαρτσελόνα και η UNICEF σύναψαν μία πρωτοπόρα και μοναδική 5ετή συνεργασία για τον κόσμο του ποδοσφαίρου. Αυτή η παγκόσμια συμμαχία συμπεριλάμβανε τη χρήση του εμβλήματος της UNICEF στη φανέλα της ομάδας, για πρώτη φορά στα σχεδόν 110 χρόνια της ιστορίας της ομάδας. Πέρα από αυτό, η Μπαρτσελόνα υποστηρίζει έμπρακτα τα παιδιά δωρίζοντας 1,5 εκατομμύριο ευρώ κάθε χρόνο μέχρι του συνόλου των 7,5 εκατομμυρίων ευρώ, για να υποστηρίξει κοινά προγράμματα καταπολέμησης του AIDS και των επιπτώσεών του στα παιδιά. Μέχρι σήμερα, η παγκόσμια αυτή συμμαχία μεταξύ της Μπαρτσελόνα και της UNICEF έχει ευεργετήσει πάνω από 100.000 παιδιά, ιδιαίτερα στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Έτσι την Τετάρτη να είστε βέβαιοι πως η μόνη αντιπαλότητα των ομάδων θα είναι μέσα στα όρια του γηπέδου όπου η μία από τις δύο θα γράψει ιστορία, ενώ έξω από το γήπεδο και οι δύο ομάδες μαζί με τη UNICEF σκοπεύουν και ελπίζουν να μείνουν στην ιστορία με ένα διαφορετικό τρόπο, αγωνιζόμενες για μια γενιά ελεύθερη από την απειλή του AIDS.