Τρίτη 26 Μαΐου 2009

ΝΑ ΤΗ ΧΕΣΩ ΤΕΤΟΙΑ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΟΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΩ ΕΣΕΝΑ ΠΑΣΙΑ...


























Η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Κώστα Ζουράρι για τον Μακρυγιάννη "Να την χέσω τέτοια Λευτεριά, όπου θα κάμω εγώ εσένα Πασιά!" από τις Εκδόσεις Αρμός, διοργανώνεται με την υποστήριξη της "Τεχνόπολις" του Δήμου Αθηναίων.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης και ο Πρόεδρος της "Τεχνόπολις" κ. Φώτης Ιγνατίου.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο συγγραφέας Κώστας Ζουράρις, ο ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ερατοσθένης Καψωμένος και ο ζωγράφος Γιώργος Κόρδης.

Μετά την παρουσίαση θα ακολουθήσει συναυλία με το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων, υπό τη διεύθυνση του Χρήστου Χαλκιά. Τραγουδά η Νάντια Καραγιάννη.

Ο Κώστας Ζουράρις προσεγγίζει τα "Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη" για πρώτη φορά από τη σκοπιά της πολιτικής επιστήμης. Δείχνει πως ο αγράμματος οπλαρχηγός Μακρυγιάννης παίρνει την ελληνική σκέψη και το διαχρονικό καθ' ημάς πολίτευμα απευθείας από την Ιλιάδα, τα δύο πιθάρια του Δία, τον Θουκυδίδη, τους Πατέρες της Εκκλησίας και την αδιάκοπη ένοπλη αιματηρή αντίσταση του ελληνικού πολιτισμού, υπέρ της ελευθερίας. Δια μέσου αυτών δωρίζει την εφεύρεση της πολιτικής στους συγχρόνους του και σε εμάς, απ' αυτό το κείμενό του της άφατου ειρωνείας, ωριμότητας, φιλανθρωπίας, στρατηγικής ιδιοφυίας και διακριτικής ορθοπραξίας.

Ο λογογράφος αναδεικνύει τα στοιχεία του Μακρυγιάννη που χαρακτηρίζουν την αμετάλλακτη ελληνική πολιτική θεωρία ες αεί, δηλαδή, την μόνιμη ασέβεια κατά των ισχυρών, τον Αριστοφάνειο χλευασμό εναντίον κάθε εξουσίας, την επιείκεια, το "εύδαιμον το ελεύθερον και το ελεύθερον το εύψυχον".